Om

söndag 27 januari 2013

Rosas buss av Fabrizio Silei och Maurizio A.C. Quarello

Rosas buss handlar om en äldre man som tar med sitt barnbarn till ett museum för att titta på en buss. Barnbarnet förstår förstås inte varför denna gamla buss skulle vara något att resa långt för att se. Men när morfar börjar berätta historien om bussen så förstår barnet varför den är så viktig. Det var nämligen så att den äldre mannen en gång i sin ungdom klev på bussen efter jobbet. På bussen blev det trångt och alla fick inte plats att sitta. Men enligt Alabamas lagar skulle de svarta lämna plats åt de vita så att de fick sitta. Mannen lämnade sin plats. Men inte den svarta kvinnan brevid. Hon sa NEJ. Mannen bad henne tyst att lämna platsen, för sin egen skull. Kvinnan sade NEJ. Bussen stannades och busschauffören hotade och skrek. Kvinnan sa NEJ. Polis tillkallades och kvinnan bars av bussen. Kvinnan var Rosa Parker.

Det blev startskottet för en viktig del i medborgarrättsrörelsen i södra USA, där en av dem som hjälpte Rosa efter arresteringen var Martin Luther King. Rosa protesterade på ett lågmält och värdigt sätt mot apartheidlagstiftningen som rådde i södra USA i början av 50-talet. Morfar ber sitt barnbarn om ursäkt för att det inte var han som vägrade lämna sin plats. För att inte han var lika modig att protestera mot orättvisorna. För att han inte tog chansen att protestera när de bar av Rosa från bussen.

Boken behandlar ett mycket viktigt ämne och en viktig del av historien. Den utspelar sig i USA idag, med en tillbaka blick mot 50-talet. Men det hade lika gärna kunnat vara Sydafrika på 80-talet. Eller något av de länder som lever under olika former segregation idag. Rosa Parker skulle ha fyllt 100 år i februari 2013, så boken är en hyllning till henne och hennes kamp för rättvisa.

Just hemkommen från USA så erbjöds jag läsa och recensera denna bok om en mycket viktig händelse i USAs historia. Sonen som gått i tredje klass i södra USA har under hösten läst mycket om slaveriet, avskaffandet av slaveriet och medborgarrättsrörelsen. Vi har även besökt Martin Luther King museet i Atlanta, där även Rosa Parkers historia beskrivs. Så det var naturligt att tacka ja till erbjudandet som en fortsättning på detta.

Boken är lättläst med kraftfulla illustrationer, men boken väcker frågor och tankar hos läsaren, så det kan vara bra att läsa den tillsammans med barnen. Den är utgiven av Alvina förlag och det finns även arbetshandledning för den som vill jobba med den i en barngrupp.

2 kommentarer:

  1. Så spännande att du tipsar om den här boken, jag vill skriva om den den 4 då det skulle varit Rosas 100-årsdag. Om jag inte hinner få mitt ex så länkar jag till din text!

    SvaraRadera
  2. Självklart kan du göra det, Anna!

    SvaraRadera