lördag 26 oktober 2013

Blogghöstlov

Det blir höstlov på bloggen den kommande veckan. Men jag har laddat upp med en riktigt bra hög böcker jag ser fram emot, men som jag naturligtvis inte vet om jag lyckas få tid att läsa...Att vilja läsa mer än tiden räcker till vet jag att jag inte är ensam om...

Gabriel Garcia Marques - kärlek i kolernas tid. Läsning pågår för fullt och ur myllret känner jag nu att jag börjar komma in i handlingen. Fokusering är nog bra framöver.

I undrens tid av Ann Patchett. Ett rec ex från Norstedts som ligger bra i höstens Latinamerikaläsning. Utspelar sig i Amazonas och det ska verkligen bli intressant att bekanta sig med en ny författare.

Snöbarnet av Eowyn Ivey. Ett lockande rec ex från Bazaar. Kanske hinns den också med på höstlovet?

Porträttet av dig av Isabel Wolff. En feelgood jag vann av Feelgoodbibliotikarien förra året...Har inte blivit av. Kanske nu?

Och så pågår kontinuerligt min läsning av Sigrid Kahles memoarer del 2 Att vilja sitt öde -trots allt. Sigrid har nu kommit till Sudan och boken verkar ta fart igen efter några långsammare hemmafruår i Bayern.


fredag 25 oktober 2013

Kärlek, uppror och kardemummakärnor - Berättelser från Indien (noveller)


I höst har jag läst ut Kärlek, uppror och kardemummakärnor. Sedan tidigare hade jag läst nära halva denna novellsamling från Tranan förlag. Jag fortsätter där mitt bokmärke legat stilla en tid.

En novell, av de jag redan läst, som står ut, som jag minns väl och som jag ibland tänker på är Oppol av M T Vasudevan Nair. Den är så fruktansvärt sorglig. Om den lilla pojken och hans Oppol. För honom och omgivningen är hon storasystern Oppol. Läsaren förstår att hon är hans mamma. Och Oppol måste lämna honom för att kunna gifta sig. Den lilla pojken blir kvar hos mormor. Historien är skildrad ur den lilla pojkens perspektiv och det skär fortfarande i hjärtat när jag tänker på den här novellen. 

Lata av Binapani Mohanty handlar om en fattig ung kvinna i en liten by på landsbygden. Ett tragiskt levnadsöde. Men ändå andas det hela någon slags hoppfullhet, trots de grymma strukturer som omger henne. 

En sorts kärlekshistoria av Mrinal Pande är en sorts kärlekshistoria, men grym, sned och svårförståelig. Den ger även läsaren en djupdykning i klassisk indisk musik. 

Mrs Ganapathys blygsamma triumf av Manjula Padmanabhan är en skön humoristisk feelgood om arrangerade äktenskap och tradionella roller hos unga och gamla. 

Den inneboende av Bharati Mukherjee är den immigrerade akademikern i centrum. Frånskild och ensam och vilsen, med ett ben i USA och ett ben fortfarande i Indien söker hon efter kärlek. 

Yatra av Indira Goswami tar oss till Assam en mörk kväll. En färd tillbaka till flygplatsen. Oro för terrorister, en god kopp te och ett möte med ett äldre par som förlorat nästan allt.

I Drottningen av Paneshwar Nath Renu skildras en dramatisk eftermiddag och kväll i den lilla byn. Ett häftigt och ombytligt hunör. Avundsjuka. En oxkärra eller inte till dansen i grannbyn. 

I Risskörden av Mogalli Ganesh får vi vara med om ännu ett svårförståeligt svek mot en oberörbart samhälle. 

Jakten av Mahasweta Devi är skrämmande men befriande på något sätt med den unga anglo-indian kvinnan Mary i huvudrollen. Mary ärinte som andra. Stark och egensinnig med sin machete i sitt stamfolk utanför Daltonganj. 

Gul fisk av Ambai symboliserar ett litet liv och fisken kastas tillbaka i sjön. 

Savitri av P.S. Rege är lite längre och en samling brev från en ung kvinna till en ung man. Studier, utlandsresor och andra världskriget kommer dem emellan. Vid novellens slut känner jag att jag gärna läst en hel roman om dem.

På det hela taget är det här en fantastisk bra samling noveller och underbar för den som, genom en berättelse då och då, vill stanna till en stund i Indien. Berättelserna berör och spänner djupt och brett över hela Indien.Varje novell berikar och kompletterar annat jag redan läst och sådant jag känner till om Indien. Jag tycker mycket om Kärlek, uppror och kardemummakärnor. 

Denna novellsamling är mitt sista åtagande inom min noveller 2013 utmaning.

- en novellvåg i bokbloggarhavet -

onsdag 23 oktober 2013

Landet i mitt hjärta av Isabel Allende

Landet i mitt hjärta är en annorlunda bok av Isabel Allende. Inte roman, inte fakta, inte biografi. Men det får likväl bli de två senare etiketterna på  det här inlägget ändå. För den biblioteksintresserade så klassades den som Gz, vilket för mig innebar första besöket till den hyllan.

Landet i mitt hjärta är annorlunda men otroligt läsvärd. Isabel Allende skriver i korta kapitel om Chile och chilenarna. Hon skriver om sitt eget liv i förhållande till Chile och hon skriver om sina egna romaners förhållande till sitt chilenska liv. Hela tiden skildrar hon chilenarna med varm humor.

En riktigt intressant bok för den som vill lära sig och veta mer om Chile och/eller Isabel Allendes författarskap. Rekommenderas!

Landet i mitt hjärta är min tredje bok i min tre på tre utmaning med 3xIsabel Allende denna höst. Och en fortsättning på min Latinamerikaläsning 2013 .

måndag 21 oktober 2013

438 dagar av Johan Persson & Martin Schibbye

Den är bra den här boken. Jag vet vad som hände, jag vet hur det slutade, jag vet en del om Ogaden. Ändå är boken en sidvändare och svår att lägga ifrån sig. I princip sträckläste jag 438 dagar (jag hade tacksamt nog möjlighet till det).

438 dagar skildrar bakgrunden till konflikten i Ogaden, förberedelser, tiden före i Nairobi och Somalia, vandringen in i Ogadenprovinsen i Etiopien, gripandet, tiden i häktet, tiden i Kalityfängelset, ambassadens besök, de anhörigas besök, medfångarnas livsvillkor och slutligen frisläppandet. Vilket fångas väl i bokens undertitel Vår berättelse om storpolitik, vänskap och tiden som diktaturens fångar.Det är dramatiska 438 dagar, om än de allra flesta av de dagarna förmodligen var nära outhärdliga av annat än just dramatik, dvs av tristess och ovisshet.

Johan och Martin har skrivit stycken växelvis vilket fungerar väldigt bra och när de då och då lappar över något får vi en del situationer ur olika perspektiv. Det berikar. Jag känner att jag inte vill eller behöver orda så mycket om den här boken. Men en gripande avslutande scen i boken blir det i detta inlägg och det är hur Johan& Martin väljer att sova i samma rum, i samma säng, på samma sänghalva, första natten i frihet på hotellet i Istanbul.

Jag rekommenderar starkt en läsning av den här boken, för Johan & Martins upplevelser men även för en förståelse för situationen för fångarna i Kalityfängelset och människorna i Ogadenprovinsen. Kanske och förhoppningsvis är det så att denna bok kommer att läsas av många som aldrig annars skulle varit i närheten av att läsa en bok om vardagens realiteter på Afrikas Horn eller om politiska samvetsfångar. Boken augustnominerades just idag.

En annan riktigt läsvärd bok, biografi, som utspelar sig i regionen nämligen i Sudan, är Emmas krig som jag skrev om tidigare i år.

Läs mer om 438 dagar här http://438dagar.se/. 10 kronor per såld bok kommer att gå till Kalityfonden, en ideell förening som kommer att ge stöd till reportrar och fotografer över hela världen som som råkar illa ut på grund av sin yrkesutövning. Läs mer på http://kalityfonden.se/.

söndag 20 oktober 2013

Legend av Marie Lu

Legend av Marie Lu är onekligen en ungdomsbok i tiden. En dystopisk science fiction som för tankarna till Hungerspelen, men jag vet att det finns fler i genren som jag inte läst.

Republiken är en militärdiktatur ständigt i ett resurskrävande krig med Koloinerna. Gränsen mellan Republiken och Kolonierna går någonstans från mellersta Texas till North Dakota.

Day är 15 år och lever på gatan. Han är Republikens mest efterlysta småbrottsling. Han borde egentligen vara död.

June är 15 år och lever i en priviligerad värld med toppbetyg i skolan och spikrakt på väg mot en militär karriär. För det är i militären alla med förutsättningar sugs in.

Att Day och June möts beror på att Junes älskade bror Metias mördas och Day anklagas för mordet. June ger sig själv ut på jakt i de slumområden där Day håller till.

Junes möte med slumområdena, flera av dem är i karantän pga återkommande pestutbrott, är början på förändringen av hennes syn på Republiken. Tillsammans genomskådar Day och June det som framförallt de rika och privilegierade trott varit sanning.

Legend känns lite för kort. Jag vet att det är tänkt bli en hel serie i denna dystopiska värld, men jag hade gärna haft lite mer redan i denna första del. Mer fördjupning av samhället och människornas förhållande till det.  Jag vill naturligtvis veta hur det går för Day och June men jag vill framförallt redan nu veta mer om världen de lever i. Varför är det krig mellan Republiken och Kolonierna? Var exakt går fronten mellan västra och östra USA? Var det vulkanutbrotten som orsakade översvämningarna? Har kriget något samband med översvämningarna?  Och hur är det med resten av världen? Jag vill ha mer förklaringar för jag vill verkligen att få veta hur Day och Junes värld ser ut.

Jag misstänker att det kommer mer om USAs öde i uppföljaren. Det faller sig naturligt i den här sortens berättelser. Jag vill gärna läsa fortsättningen.  Prodigy och inom kort Champion finns utgivna på engelska för den otålige.

Boken är ett recensions ex från Modernista.

För den som vill läsa fler dystopier finns några läsvärda inlägg av min vilande medbloggare här; Fantastik och dystopier och Dystopier och postapokalyps del 2.

lördag 19 oktober 2013

Stål-Stella: Den ruttna hämnden och den smutsiga kuppen av Maria Frensborg

Två böcker om Stål-Stella av Maria Frensborg har kommit ut. Den tredje är på gång till våren. Jag tycker det är befriande med mysterieböcker som inte är Lassemajaböcker. Lassemaja är bra, barnen vill läsa dem, barnen läser dem. Men det finns ju fler böcker och att försöka bredda läsningen ser jag som en utmaning. Och så dyker Stål-Stella upp. Härligt. Efter några kapitel får jag ett första omdöme: Bra. Tröskeln har kommits över och det finns hopp för Stål-Stella. 

I Den ruttna hämnden har all surströmming stulits på ICA i Dockvik. Stella och kompisen Gustav cyklar runt i det lilla samhället och tycks nosa upp allt som inte är som det brukar och aningens mystiskt. Och Stella hittar en plastpåse med en Superhjältedräkt... I Den smutsiga kuppen har ett Greenpeacefartyg lagt till i hamnen, någon har spillt tjära på landgången och alla vänsterskor blir stulna en kväll då det spelas pingis i Dockvikshallen.

Böckerna utspelar sig i idylliska Dockvik på Höga kusten i Skulebergets skugga. Onekligen en trevlig miljö.

 

söndag 13 oktober 2013

Krukmakarens åker av Andrea Camilleri

En ny Montalbano. Trevligt. Jag har skrivit det förrut på den här bloggen och jag gör det igen. Montalbano är en favorit och jag är verkligen glad att Modernista bestämt sig för att översätta och ge ut fler av Camilleris deckare om den egensinnige sicilianske komissarien.

Krukmakarens åker har dessutom vunnit något slags kriminalromanpris. Jag kan dock inte riktigt urskilja varför just denna Montalbanodeckare skulle vara bättre än de förra jag läst.

Det jag dock tycker är att Montalbano tycks bli allt argare. Eller minns jag fel. Förutom att han är bekymrad över att han åldras tycker jag att han är lite mer lättirriterad i den här boken. Som tur är har han sitt hus vid havet med verandan att sitta i mörkret på och komma på hur saker och ting hänger ihop. Denna gång bläddrar han förutom i Bibeln, även i en bok av Andrea Camilleri när han behöver inspiration att lösa sitt fall. För ovanlighetens skull får vi även följa med på besök hos Livia i norr. (Men vi kommer henne inte närmare för det).

En styckad kropp dyker efter skyfall upp i en lerig sluttning - Krukmakarens åker. Kopplingen till den lokala maffian klurar Montalbano ut. Men varför beter sig hans trogne kollega Mimi så oförklarligt upprört åt? Och vad har den colombianska skönheten för roll i det hela?

Boken är ett recensions ex från Modernista.

fredag 11 oktober 2013

Sushi och kondoren av Eusebio Topooco

Sushi och kondoren utspelar sig i Bolivia innan spanjorernas intåg. Indianpojken Sushi bor vid Titicacasjöns strand tillsammans med sin familj och en liten kondorunge. Kundurii växer upp och blir så stor att han av misstag tar med Sushi på en lång spännande resa, bland annat högt upp bland Andernas snöklädda toppar. Sushi själv vill hälsa på sin vän Waira som bor i lamadjurens land.

Sushi och kondoren är verkligen annorlunda och spännande barnbok.

Författaren är aymaraindian och bosatt i Sverige. Eusebio Topooco är även konstnär och har själv illustrerat boken. Färgsättningen är stark och nästan psykadelisk. Ibland får vi inte riktigt ihop vad bilderna föreställer vilket förstärker det annorlunda i berättelsen och i aymaraindianernas liv.

Sushi och kondoren är en fortsättning på Wairas första resa som jag tyvärr inte lyckats få tag på.

Det här fina inlägget om Eusebio Topooco hittade jag på Glokala berättelser.

torsdag 10 oktober 2013

Alice Munro 2013

I våras läste jag Alice Munros novellsamling Kärlek, vänskap, hat. Dels med anledning av årets novellutmaning 2013 som Anna på och dagarna går initierat. Dels på grund av min bokklubbs gemensamma behov av att läsa något av Alice Munro. Vi valde alla olika novellsamlingar. Jag tyckte Kärlek, vänskap, hat var riktigt riktigt bra. Novellerna var lättillgängliga och tunga på samma gång. Framförallt fullkomliga. Så mycket så skickligt fångat med så få ord. Så jag instämmer naturligtvis i "Den samtida novellkonstens mästare".

Jag blev riktigt glad när jag hörde att just Alice Munro fått nobelpriset. Inte bara jag har läst och tyckt om henne, utan många har det. Hon är helt enkelt redan läst och älskad. Årets jullklapp skriver Enligt O på Litteraturmagazinet. Och jag tänker att hon kan komma att bli en av de mest lästa nobelpristagarna, åtminstone av de på senare år.

 Bilden är åter lånad från Atlas som givit ut flera av Alice Munros novellsamlingar på svenska; För mycket lycka, Kärlek vänskap hat, Nära hem, Brinnande livet.

onsdag 9 oktober 2013

INKA: I pumans skugga av A.B Daniel

I pumans skugga är en historisk roman som utspelar sig under Inkarikets sista skälvande år. Boken är överlag ganska rörig och för den delen väldigt detaljerad med en massa intriger och religösa upplevelser vid Inkans hov. Ett hov i upplösning. Interna stridigheter, maktkamper och inbördeskrig är det som präglar Inkariket när spanjorerna anländer. Trots att Inkariket borde vara övermäktigt är det chanslöst. Denna dramatiska miljö skildrar I pumans skugga.

I A. B Daniels roman är det den lilla flickan Anamaya från djungeln, som blir en ung Inkaprinsessa, vår huvudperson. Och med Fransisco Pizzaro kommer en ung spansk officer Gabriel. Osannolik och omdelbar kärlek uppstår. Kanske för att Anamaya är blåögd?

Det här är inte min sorts bok. Fokus är på de historiska detaljerna och personerna blir aldrig levande. Jag läser mycket gärna historiska romaner, men berättelsen och människorna måste vara fokus. Miljön ska istället fås som en bonus, en viktig bonus.

A.B Daniels Inkaserie består av tre böcker där I pumans skugga är del ett. A. B Daniel är förresten pseudonym för tre franska författare Antoine Audouard, Jean-Daniel Baltassat och Bertrand Houette.

Trots att jag inte blev så imponerad av denna bok så kanske jag ändå kommer ta mig igenom de andra två också, detta då jag har min egen Latinamerikautmaning i höst med fokus på Peru, Bolivia och Chile.  Jag vill gärna lära mig mer om Inkariket och Latinamerika - innan det blev Latinamerika. Kanske tar sig serien...?

För den som är intresserad av historiska äventyrsromaner så gästbloggas det just nu hos Bibliophilia i en serie inlägg om dylika serier. Kanske kommer en recension om INKA såsmåningom...? Gary Jennings ska förresten ha skrivit en liknande serie om Aztekerna.

måndag 7 oktober 2013

Dimma över Darjeeling av Mikael Bergstrand


Det är med vissa förväntningar jag tar mig an Mikael Bergstrands uppföljare Dimma över Darjeeling. Delhis vackraste händer överraskade mig positivt och frågan var hur den här boken skulle hålla. Och efter att ha läst ut Dimma över Darjeeling så konstaterar jag att den håller.

Det puttrar på, på ungefär samma vis som i förra boken. Mr Gora är ungefär likadan. Han känner sig lika misslyckad som vanligt och är väl ungefär lika misslyckad som vanligt. Mr Yogi är tack och lov också likadan som i förra boken. Positiv ordvirtuos som ställer till det för sig själv och Göran och som alltid landar rätt.

Min favorit i den här boken är dock fenomenet till chaufför Gaga, som från ingenstans tillsammans med sina bröder, blir nyckeln till teplantagets uppryckning ur sin dvala. Tråkigt nog får man inte lära känna Gaga, han förblir tyvärr ett anonymt indiskt fenomen.

Görans indiske vän Yogi ska gifta sig. Men det stundande bröllopet skjuts fram av astrologiska skäl, vilket medför att Göran går in i en av sina gamla vanliga depressioner. Att få åka tillbaka till Indien och sin vän Yogi var det som höll honom igång. Men Göran komer naturligtvis iväg ändå till slut.  Väl i Indien får han hjälpa Yogi att reda ut den härva Yogi hamnat i. Detta genom den blivande svärfaderns inte helt genomtänkta investering i ett teplantage utanför Darjeeling i norra Indien. Förvecklingar, komplikationer, lurendrejare och oväntade händelser. Däremellan tibetanska momos på en immig restaurang i ett kyligt Darjeeling.

Dimma över Darjeeling överraskar mig dock inte positivt denna gång, för den här gången hade jag ju till skillnad från inför första boken, vissa förväntningar. Det blir naturligtvis svårare då. Men som sagt det puttrar på och roades man av Göran, Yogi och Indien i den förra boken så borde man göra det även i Dimma över Darjeeling. Dessutom är det väldigt uppfriskande att få komma upp i Himalaya.

Boken är ett recensions ex från Norstedts.


fredag 4 oktober 2013

Barn i världen - LL-förlagets bokserie

Jag har blivit väldigt förtjust i LL-förlagetsserie "Barn i Världen".  

Det är böcker som vid första anblicken inger känslan av att vara lite sådär 70-tals pretentiösa occh tråkiga i sin stillsamhet.

Men det är de inte. Det är fina berättelser om barns vardag runt om i världen. Och om det är något som är lätt att ta till sig för barn, så är det andra barns vardag. Att ha skoluniform. Att längta efter en egen hund.

Det jag gillar med böckerna är att det inte är fokus på orättvisor och olikheter, utan det handlar helt enkelt om vanliga barn i för oss andra miljöer, i andra delar av världen, i deras vardag. Böckerna är korta och lättlästa och, tycker jag, ytterst lämpliga för högläsning.

Böckerna har många fina och stora fotografier som ger en möjlighet att leva sig in i hur det är i just det landet barnet man läser om lever i.

Jag skulle önska det fanns fler böcker i serien, fler barn från fler länder och gärna från de länder vi svenskar reser till som turister eller länderna som barnens klasskamrater eller deras föräldrar kommer från.

Här är hela listan:

tisdag 1 oktober 2013

Månadens val - september

I september väljer jag den chilenske författaren Luis Sepulvedas lilla pärla i Amazonas Den gamle mannen som läste kärleksromaner.

Amazonas på wiki