fredag 25 december 2015

Löparens hjärta av Markus Torgeby

...löpning är något jag vill göra ensam, i slitna kläder. Jag vill inte springa på led tillsammans med andra. Jag springer för att jag vill. Inte för att prestera. Jag har varit där, och gått vidare...

...jag tror vår tids stora utmaning handlar om att stänga av...

Anna-Lisas Antik av Eli Åhman Owetz

Anna-Lisas Antik. En somrig svensk landsbygdsfeelgood. Lättsam. Trevlig. Charmig. Miljöerna, prylarna och 50-tals nostalgin. Inget oväntat.

onsdag 23 december 2015

Älskaren av Marguerite Duras

I Älskaren grunnar jag mest på vad som är det starkaste temat,  det koloniala, det rasistiska, obalansen i fattigdom-rikedom, den dysfunktionella familjen eller åldersskillnaden i det passionerade förhållandet. Och den komplexiteten gör naturligtvis boken. Och så minns jag en bekant i det gamla Indokina som var förgrymmad över att de blev koloniserade av fransmännen, inte engelsmännen. "Engelsmännen byggde järnvägar. Fransmännen satt bara i skuggan och drack vin".

torsdag 17 december 2015

Doftens vägar av Cristina Caboni

Nja. Lite för mycket fluff och för lite annat i den här italienska feel-gooden. Som utspelar sig i Paris. Ett intresse för dofter och parfym skulle underlättat.

lördag 12 december 2015

Lewispjäserna av Peter May

Sista delen i Peter Mays deckartrilogi håller måttet. Jag blir inte besviken, även om den går lite långsamt i början, så tar det sig när saker från dåtid och nutid faller på plats. Och till sällskap har man hela tiden de karga stormiga Yttre Hebridernas skönhet.

Skärvor av minnen av Laurie Halse Anderson

Skärvor av minnen var en riktigt positiv överraskning. Jag plockade på mig den i farten, då jag tänkte att det slinker väl alltid ner en high school feelgood till, dessutom med lite white trash vibbar. Och det är en sådan, men endast delvis och i lagom mängd för att man ska orka med allt det jobbiga som Hayley och hennes pappa går igenom. Hayleys far är veteran från både Afghanistan och Irak och han mår psykiskt mycket dåligt till följd av det han varit med om. Aktuell är bara förnamnet. "Tack så mycket för era tjänster, sir".

lördag 5 december 2015

Katarinas bok av Maria Gustavsdotter

Katarinas bok är andra delen om prästdöttrarna från Bohuslän. Oroliga och svåra tider i stormaktstidens Sverige.

Avslutande delen i trilogin Ebbas bok kommer ut inom kort och jag fortsätter gärna följa syskonens öden.

En enda hemlighet av Simona Ahrnstedt

Det två i Simona Ahrnstedts chic-lit feel-good serie bland Sveriges rikaste rika. Det är onekligen bekvämt att ha väldigt mycket pengar. Men En enda hemlighet har flera intressanta bikaraktärer som inte ingår i kategorin, tvärtom får vi även följa med till de fattigaste fattiga. Det sparas verkligen inte på dramatik, varken i sovrummet eller i inbördeskrigets Tchad. Romanen visar sig oväntad platsa i Bist Lit genren.