lördag 29 oktober 2016

Tema relationer i böcker för mellanåldern

Det är tema relationer som gäller hos den yngsta läsaren i familjen. Kompisrelationer av olika slag. Nikkis dagbok är outstanding och oslagbar. Men för att hitta fler behövde jag ta hjälp av bästa barnbibliotikarien och f.d Böcker Emellan bloggaren Lotta. Här kommer egna tips kompletterat med Lottas i en lista som kommer följa med mig till biblioteket framöver. Första boken nämns nedan om det är en serie.

Nikkis dagbok av Rachel Renee Russel
Alltav Jo Salmson
Älskar, älskar inte av Lotta Löfgren-Mårtensson
Allt av Jacqueline Wilson
Dagbok för utvalda-Jennas första av Pernilla Gesén
Mitt lyckliga liv av Rose Lagercrants och Eva Eriksson
Långt ifrån cool av Ingrid Olsson
Lite ihop av Johanna Lindbäck
Cirkusflickan av Camilla Lagerqvist
Hej det är jag av Andrea Stokkheim
Det är jag som är Juni av Lin Hallberg
Kompisboken av Lin Hallberg
Dy&jag av Katarina von Bredow
Utan djur så dör jag av Siri Spont
En morgon stod hon bara där av Per Nilsson
En ö i havet av Annika Thor
Dit ljuset aldrig når av Annika Thor
Vildhäxa av Lene Kaaberböl

Parfymsamlaren av Kathleen Tessaro

Parfymsamlaren är en av den där sortens böcker som jag läser alldeles för många av. Lättläst, lite feelgood, lite kärlek, lite annat och som utspelar sig i USA eller England. Alltid med hopp om att hitta något riktigt bra.

Den här boken utspelar sig dock även i Paris. Men den infaller ej i kategorin riktigt bra. Snarare ok men inget särskilt.

Alltså söker jag vidare och läser en massa romaner i samma genre längs vägen.

tisdag 25 oktober 2016

Sedan du försvann av Morgan Matson

Morgan Matson skriver böcker i samma genre som Sarah Dessen. Sommar, kärlek och high school.

Emily överges plöstligt av sin bästa kompis när sommarlovet börjar. Kompisen lämnar en lista med saker Emily ska göra. Hon får oväntad hjälp och nya vänner.

Jag gillar Sedan du försvann precis som jag gillade Fyra dagar, fyra nätter. Morgan Matson har skrivit fler böcker, så kanske kommer fler ut i översättning och kanske hittar de därefter hem till mitt bibliotek även de.

Vägen till Sugar Maple Inn av Louise Miller

Det är bara att inse. Jag har efter det här just nu ett starkt sug efter amerikansk landsbygds romance med kvalitet.

Mycket glädjande att Vägen till Sugar Maple Inn dök upp. För här får jag just amerikansk landsbygdsromantik i min smak. Jag menar, det spelas ju t.o.m banjo.

Konditor från storstaden hamnar på ett värdshus uppe i skogen i Vermont.

Konsten att vara Caroline av Peter Barlach

Konsten att vara Caroline är fartig och rolig men ändå allvarlig chic-lit. Ens handlingar får trots allt konsekvenser. Karaktärerna är skruvade men känns ändå trovärdiga. Och relationen mellan kompisen och hennes son är riktigt fin att läsa om.

Caroline jobbar i en livsmedelsbutik på Lidingö men drömmer om en tapasbar på Kungsholmen.Hur når hon dit - lagligt?

Det finns fler böcker om Caroline. En som utspelar sig före och en som utspelar sig efter. Få se om jag läser fler. Hon var en rätt rolig och intressant bekantskap den där Caroline.

Vakna av Anna Hope

Vakna utspelar sig i London efter första världskriget och följer tre kvinnor. Deras öde knyts samman av en tragisk händelse under kriget. 

Det var min bokklubbs val och den var helt ok men lyckades inte gripa tag i mig.

måndag 17 oktober 2016

Min fantastiska väninna av Elena Ferrante

Ja. Även jag tyckte mycket om den här boken. Jag kommer läsa hela kvartetten men känner inget behov av att kasta mig över nästa del. Det är som om jag måste smälta Min fantastiska väninna först. Det var nästan jobbigt att läsa en såpass tung och bra bladvändare. Bladvändare brukar oftast vara av en annan karaktär.

måndag 3 oktober 2016

Kraften av Siri Pettersen

Röta var bra och jag ville verkligen läsa mer. Men sen går det som i alltför många fantasytrilogier. Det började i Odinsbarn och fortsatte än mer i Kraften. Det är för långt, för mycket, det tuggas om och om igen, det händer inte så mycket nytt (egentligen) och sen kommer upplösningen på någon vis och allt ska falla på plats. Och jag läser förstrött vidare utan att lyckas engagera mig. Jag har läst fantasytrilogier som håller genom alla böckerna. Kanske särskilt de där berättelserna som lever sitt eget liv i de olika delarna och där de inte är direkta fortsättningar. Men Korpringarna är inte en av dem. Tyvärr.