lördag 28 januari 2017

Ond vind av Nevada Barr

Nevada Barrs deckare utspelar sig alla i olika nationalparker i USA. Jag är helt fast i denna serie och läser dem alla i takt med att Hoodoo förlag ger ut dem på svenska. Recensionsex har jag i stort sett slutat med på denna bokblogg som jag numer främst ser som min egen läsdagbok...men...när den brottsbekämpande rangern Anna Pigeon tar anställning i Mesa Verde National Park i södra Colorado kan jag inte motstå att skriva ett längre inlägg och Hoodoo förlag skickade mig vänligen ett recensions ex. Jag har precis som Anna längtat tillbaka till öknen och då särskilt till Mesa Verde.

Mesa Verde ligger på lite högre höjd i utkanten av sydvästra USAs röda öknar. Nationalpark är Mesa Verde sedan 1906 till följd av de klippbostäder som ligger i slutningarna. I 700 år levde människor i närområdet. Någon gång i slutet på 1100-talet byggde och flyttade människorna plötsligt ner i klippboningarna. Något århundrande senare emigrerade man lika plöstligt söderut. Varför är oklart men den troligaste orsaken är tillgången till vatten. Vatten som sipprade ut ur klippväggarna fick människorna att flytta ner. Vatten som slutade sippra ut kan ha varit orsaken till att människorna övergav sina hem. Idag är det ett fascinerande besöksmål ypperligt skyddat och bevarat av USAs National Park Service. Läs mer här: https://www.nps.gov/meve/index.htm

Balcony House

Utsikt från Balcony House
Den mest besökta delen av nationalparken
med ett flertal klippboningar dit besökare är tillåtna.


Förutom sedvanlig personal i parken - rangers, informatörer, administrativ personal - så finns det i Mesa Verde även en brandmansstyrka samt en entreprenör med personal. Entreprenören ska bygga en ny vattenledning till de delar där klippboningarna finnsför att öka tillgängligheten för turister. Dessutom är det mer turister än Anna är van vid från tidigare posteringar. Mesa Verde är nästan urbant enligt Anna. Likväl är det en ganska lugn och bekväm tillvaro tills dess att en kollega återfinns död i en av ruinerna. Onda andar? Girighet? Korruption? Svartsjuka? Anna får återigen samarbeta med FBI för att lösa fallet.

Boken gör mig inte besviken. Jag längtar redan efter nästa i översättning. Om Hoodoo förlag översätter i samma ordning som böckerna ursprungligen gavs ut i så kanske jag kan se fram emot att följa med Anna till Lassen Volcanic National Park i Sierra Nevada nästa gång...

måndag 23 januari 2017

En shopaholic i Las Vegas av Sophie Kinsella

Jag har inte läst någon shopaholic bok sen del två i den här serien. Ettan var lite rolig men sen blev det för mycket för mig. Sophie Kinsellas fristående böcker roar mig mer. Men när Becky ska ut i den röda öknen och till Las Vegas så kunde jag inte låta bli. Inget oväntat i den här boken.

onsdag 11 januari 2017

Ebbas bok av Maria Gustafsdotter

Den avslutande delen i trilogin om de bohusländska prästdöttrarna under stormaktstidens Sverige. Alla tre delarna är lika välskrivna, trovärdiga och intressanta.

Det mörka tornet: Revolvermannen av Stephen King

Stephen King har aldrig riktigt varit min läsning. Men jag tänkte jag ändå skulle ge Det mörka tornet en chans. För tänk om...då hade jag ju haft en lång serie att njuta av.

Men nej, trots Sergio Leone och Clintan och de miljöerna som jag ju är svag för så var Revolvermannen inte min grej.

Men jag är glad jag gav den en chans.

Komma fram av Rainbow Rowell

Komma fram är en berättelse att tycka om. Jag tyckte dessutom mycket mer om den än den hyllade Eleanor & Park  av samma författare. Även utan den där telefonen så är berättelsen relevant och angelägen. Och lite lustigt att det är den andra boken på kort tid jag läst där Omaha Nebraska får rollen av världens ände, eller snarare en håla, i jämförelse med Los Angelses. Senast i Älska mig.

God Jul: en berättelse av Jonas Karlsson

Gott med en bok som breddar min läsning. Det tackar jag min bokklubb för. Jag läste utan förväntningar och blev positivt överraskad. Slutklämmen var bra men karikatyren som helhet bäst.

Glastronen av Sarah J Maas

Glastronen var en fantasybok som jag gillade. Lagom många karaktärer som dessutom var intressanta att lära känna. Och så ett litet triangeldramat. Jag trodde hela serien funnits på svenska länge så jag blev lite förvånad då jag insåg att jag måste vänta på nästa. Jag befarar dock att jag kommer att bli besviken. Det var länge sen jag läste en fantasyserie som fortsatte lika bra som starten. Vi får väl se.