Om

torsdag 30 april 2015

Gladiator: kampen för frihet av Simon Scarrow

Gladiator: kampen för frihet är den första delen i Simon Scarrows serie som utspelar sig i Romarriket och som vänder sig till unga läsare. Och jag måste säga att jag gillar den här boken. Den vänder sig till åldern 9-12 år men det är inte tillrättalagt. Marcus så ung han är blir gladiator och striderna är på riktigt. Det är spännande och intressant även för mig som vuxen läsare.

tisdag 21 april 2015

Dash & Lilys utmaningsbok av Rachel Cohn and David Levithan

Dash & Lilys utmaningsbok var inte riktigt min grej. Jag brukar ju gilla ungdomsromantik men den här engagerar mig liksom aldrig. Det hela är nog lite för krystat för min smak. Men fina New York miljöer är det iallafall.

Tom lille Tom av Barbara Constantine

Tom lille Tom. Om den 10-årige pojken Tom och människorna i hans närhet. Fin fransk feelgood.

Jag tyckte bättre om Tom lille Tom än Och sen kom Paulette av Barbara Constantine som jag läste tidigare i vår.

Med det avslutar jag min franska satsning. Albertetrilogin kommer jag avsluta senare.

onsdag 15 april 2015

De gömda rummen av Care Santos

Fyra generationer i Barcelona, där farfar Amadeo Lax är en världsberömd porträttmålare. Främst en skildring av katalonsk överklass under 18- och 1900-talet men nästan lika mycket tjänstefolkets berättelse. Jag tyckte om boken, om än det hoppade lite för mycket fram och tillbaka i tid för min smak. Jag blir dessutom nyfiken på Care Santos nästa bok som kommer ut på svenska till sommaren; Tre koppar choklad. Också denna skildrar Barcelona under olika tidsåldrar.

söndag 12 april 2015

Mary Jones historia av Elin Boardy

Mary Jones historia. Nedtecknad av mej själv och alldeles uppriktig. Om mitt liv samt om Dolores & John Silver så som jag fått det berättat för mej av dom själva. Jag gillar den här sortens historiska fanfiction när den är bra. Precis som jag gillade Huset Longbourn. Att jag inte läst Skattkammarön innan var dock synd. Jag hade bara en vag aning om den berättelsen, lite googling och wiki fick hjälpa mig att få ut mer av läsupplevelsen av Mary Jones historia. Elin Boardys Mot ljuset finns f.ö på min att läsa lista.

Alberte och Jakob och Alberte och friheten av Cora Sandel

Två av tre i Cora Sandels Albertetrilogi har jag nu läst. Alberte befinner sig fortfarande i Paris men det blir nu åtminstone ett litet uppehåll innan jag fortsätter med Bara Alberte. Jag såg mest fram emot Albertes bohemiska liv i Paris i Alberte och friheten men jag måste säga att livet i den borgerliga nordnorska småstaden i Alberte och Jakob var minst lika intressant.

Anna and the french kiss av Stephanie Perkins

Anna och hennes franska kyss har kommit ut på svenska i år men den hade inte kommit på svenska till mitt bibliotek när jag behövde den. För visst behövde jag läsa denna romantiska amerikanska high school feelgood när den nu utspelar sig i Paris. I början blir jag lite besviken eftersom det hela ju är ett USA i Paris. Men det ordnar sig, hem till jul och då smakar plötsligt  det amerikanska kaffet inte så gott. Anna påverkas till det bättre av Frankrike... För övrigt, en mycket mysig YA feelgood.

Bombyx av Anne Rambach

Jag gillar hjältinnan, jag gillar Parismiljöerna och jag gillar storyn i Anne Rambachs Paristhriller Bombyx. Men jag finner samtidigt boken lite för lång och lite för detaljerad för att hålla tempo. Ändå är tempot i berättelsen högt och känslan är att det är på riktigt. Det är ingen myspysthriller. Två böcker till om journalisten Diane Harpmann har kommit ut.