Om

fredag 25 december 2015

Löparens hjärta av Markus Torgeby

...löpning är något jag vill göra ensam, i slitna kläder. Jag vill inte springa på led tillsammans med andra. Jag springer för att jag vill. Inte för att prestera. Jag har varit där, och gått vidare...

...jag tror vår tids stora utmaning handlar om att stänga av...

Anna-Lisas Antik av Eli Åhman Owetz

Anna-Lisas Antik. En somrig svensk landsbygdsfeelgood. Lättsam. Trevlig. Charmig. Miljöerna, prylarna och 50-tals nostalgin. Inget oväntat.

onsdag 23 december 2015

Älskaren av Marguerite Duras

I Älskaren grunnar jag mest på vad som är det starkaste temat,  det koloniala, det rasistiska, obalansen i fattigdom-rikedom, den dysfunktionella familjen eller åldersskillnaden i det passionerade förhållandet. Och den komplexiteten gör naturligtvis boken. Och så minns jag en bekant i det gamla Indokina som var förgrymmad över att de blev koloniserade av fransmännen, inte engelsmännen. "Engelsmännen byggde järnvägar. Fransmännen satt bara i skuggan och drack vin".

torsdag 17 december 2015

Doftens vägar av Cristina Caboni

Nja. Lite för mycket fluff och för lite annat i den här italienska feel-gooden. Som utspelar sig i Paris. Ett intresse för dofter och parfym skulle underlättat.

lördag 12 december 2015

Lewispjäserna av Peter May

Sista delen i Peter Mays deckartrilogi håller måttet. Jag blir inte besviken, även om den går lite långsamt i början, så tar det sig när saker från dåtid och nutid faller på plats. Och till sällskap har man hela tiden de karga stormiga Yttre Hebridernas skönhet.

Skärvor av minnen av Laurie Halse Anderson

Skärvor av minnen var en riktigt positiv överraskning. Jag plockade på mig den i farten, då jag tänkte att det slinker väl alltid ner en high school feelgood till, dessutom med lite white trash vibbar. Och det är en sådan, men endast delvis och i lagom mängd för att man ska orka med allt det jobbiga som Hayley och hennes pappa går igenom. Hayleys far är veteran från både Afghanistan och Irak och han mår psykiskt mycket dåligt till följd av det han varit med om. Aktuell är bara förnamnet. "Tack så mycket för era tjänster, sir".

lördag 5 december 2015

Katarinas bok av Maria Gustavsdotter

Katarinas bok är andra delen om prästdöttrarna från Bohuslän. Oroliga och svåra tider i stormaktstidens Sverige.

Avslutande delen i trilogin Ebbas bok kommer ut inom kort och jag fortsätter gärna följa syskonens öden.

En enda hemlighet av Simona Ahrnstedt

Det två i Simona Ahrnstedts chic-lit feel-good serie bland Sveriges rikaste rika. Det är onekligen bekvämt att ha väldigt mycket pengar. Men En enda hemlighet har flera intressanta bikaraktärer som inte ingår i kategorin, tvärtom får vi även följa med till de fattigaste fattiga. Det sparas verkligen inte på dramatik, varken i sovrummet eller i inbördeskrigets Tchad. Romanen visar sig oväntad platsa i Bist Lit genren.

lördag 28 november 2015

Inget att förlora av Lee Child

Eftersom läsningen gått lite trögt här på hösten lockades jag återigen av en Jack Reacher. Som alltid är det inledningen som är grejen. En amerikansk småstad/håla med icke-tillmötesgående invånare. Som tur är finns det alltid en snygg kvinnlig polis och det faktum att Jack Reacher vägrar låta något passera. Vilket ger oss några dramatiska dygn, alltid några slagsmål och ofta en explosion innan Jack Reacher drar vidare.

måndag 16 november 2015

Den sjunde sonen av Árni Thórarinson

Den sjunde sonen är den andra deckaren jag läser om den isländske kvällstidningsjournalisten Einar. Den första var Häxans tid. Och jag konstaterar att jag gillar dessa deckare. Kanske seglar han upp på första platsen av de tre islänningarna, i o m denna bok, före Arnaldur Indridason och Yrsa Sigurdardotter. Einar råkar befinna sig på rätt plats i Västfjordarna, just då det brinner och mördas.

söndag 15 november 2015

Handen på hjärtat av Hilary Boyd

Handen på hjärtat är en brittisk feelgood som är enkel att tycka om. Lite annorlunda än den gamla vanliga storyn med syfte att hitta den rätte. Mer känd är Hilary Boyds Torsdagarna i parken. Troligen kommer jag läsa även den någon gång framöver.

söndag 8 november 2015

Athena av Marta Söderberg

Visst är Athena en i raden av ungdomsdystopier men det är definitivt en jag gillar. En svensk sådan om än världen vi befinner oss i är nationalitetsneutral. Vågen, Kraschen och Makten. Men fokus i boken är de nummerlösa Maya och Benjamins liv, kidnappade från ett liv på gatan och kriminalitet till att bli rekryter på Athena. Det är lite Hungerspel, lite Legend och faktiskt lite Luc Bessons Nikita äver Athena. Roligt att Athena just i helgen uppmärksammades i DNs Boklördag.

onsdag 4 november 2015

Stormens öga av Leigh Bardugo

Stormens öga är fortsättningen på I Ljusets makt och utgör del två i den tsarryska fantasyserien Grishatrilogin. Stormens öga börjar bra, men utvecklas sedan till en slags upprepning av dramaturgin i del ett, fram till den oväntade upplösningen. En upplösning som ändå gör mig nyfiken på hur del tre Ur Askan ḱommer att utvecklas. Ur Askan kommer ut nästa år på svenska.

söndag 1 november 2015

Hjärta av jazz av Sara Lövestam

Hjärta av Jazz av Sara Lövestam blev jag riktigt förtjust i. Jag tackar verkligen min bokklubb för detta val. Parallella berättelser utvecklas, möts och knyts ihop. Alvar "Pysen" Svensson virvlar runt i 40-talets jazziga Stockholm. Steffi Herrera är fast i botten i den läskiga högstadiehierkin i byhålan i Värmland. En bok som värmer på många plan.

Pumaspår av Nevada Barr

Nevada Barrs deckare om den brottsbekämpande rangern Anna Pigeon är favoriter. Turen har nu kommit till Pumaspår som utspelar sig i Guadalupe National Park i Texas. En kollega omkommer i en avlägsen canyon och det tyder på att en puma kan vara förövaren men Anna blir misstänksam... Läs mer om Anna Pigeon deckarna i allmänhet här och läs mer om Stum rädsla i synnerhet här.

Korpringarna: Röta av Siri Pettersen

Röta fortsätter där Odinsbarn tar slut, dvs Hirka har tagit klivet ut från Ymslandet och möter oväntat ett nutida England, Italien och Sverige. Det är onekligen ett spännande kliv, just för att det är så oväntat... Mycket, men inte allt, från Odinsbarn får dessutom sina förklaringar. För övrigt känns det lite som en mellanbok. Jag tycker det trasslas och trampas vatten lite väl mycket... men jag har hopp om fortsättningen.

torsdag 22 oktober 2015

Francesca av Melina Marchetta

Efter att ha tyckt Jellicoe Road var överskattad hade jag inte särkilt höga förväntningar på Francesca. Jag blev till och med förvånad över att jag plockade den med mig från biblioteket. Men Francesca gillar jag verkligen. Jag gillar skildringen av det allvarliga underliggande temat, den rappa dialogen och de udda charmiga karaktärerna som växer fram i romanen i takt med att de blir Fransescas nya kompisar på den nya skolan.

söndag 18 oktober 2015

Kolbarnet av Monica Kristensen

Kolbarnet utspelar sig på Svalbard. Naturligtvis ett måste för mig, Fortitudefrälst som jag är, tillika svag för romaner som utspelar sig norr om polcirkeln. Kolbarnet är en spännande deckare men jag har svårt för att den hoppar så mycket fram och tillbaka i tid och lite för mycket mellan olika människor. Det är rörigt, jag blir oengagerad och jag kommer ingen nära. Men det tar sig mot slutet.

måndag 12 oktober 2015

Polarnatt av Frida Skybäck

I Polarnatt fortsätter berättelsen i Norrsken om de tre systrarna på det skånska godset Rosenlund. Det är 1800-tal och en kvinnas lott i livet är att bli gift. Så ock för dessa tre systrar. Det är den tredje boken av av Frida Skybäck jag läser och jag tycker nog att böckerna tar sig och blir lite bättre för varje bok.

söndag 11 oktober 2015

Nattönskningen av Anne B Ragde

Otippat ohämmad och ingen höjdare om en kvinnlig musikjournalist i Trondheim. Men jag läste iallafall ut den. På sistone har jag gett upp så många böcker innan jag nått slutet att jag denna gång tyckte jag kunde anstränga mig något och ta mig igenom detta lättlästa verk.

torsdag 1 oktober 2015

Slaktmånad av Lars Petterson

Slaktmånad når inte samma nivå som Lars Petterson första bok Kautokeino, en blodig kniv. Livet och villkoren i Kautokeino är fortsatt intressant. Men deckarhistorien är inte lika bra och den tar ganska liten plast i boken. Periodvis går det långsamt. Då och då tar boken dock fart och glimrar till på samma nivå som första boken. Jag önskar det varit oftare än då och då. Särskilt förtjust är jag i bastubygget.

söndag 27 september 2015

Maresi - krönikor från röda klostret av Maria Turtschaninoff

Maresi- krönikor från röda klostret är en  stillsam liten fantasypärla som från första sidan sakta och oundvikligt bygger upp spänningen mot ett dramatiskt slut. Kvinnorna och flickorna lever skyddade och starka men ändå sårbara och på flykt i det röda klostret ute på ön. Vi befinner oss i samma fantasyvärld som Arra-legender från Lavora men berättelserna är helt skilda från varandra.

fredag 11 september 2015

Kati i Amerika och Kati på Kaptensgatan av Astrid Lindgren

De är så fina, Astrid Lindgrens ungdoms-böcker från 50-talet. Jag har Kati i Paris i min ägo. Nu letade jag upp Kati i Amerika och Kati på Kaptensgatan (under en period även kallad Kati i Italien) på biblioteket och jag blir inte besviken. Kati i Amerika är en strålande glad och kritisk reseskildring av 50-talets Amerika, inklusive det segregerade södern. Och i Kati på Kaptensgatan möter Kati sin Lennart i Italien. Lennart som hon ju gifter sig med i Paris.

söndag 30 augusti 2015

Bara Alberte av Cora Sandel

I den sista avslutande delen i Cora Sandels Albertetrilogi står Albertes eget stapplande familjeliv i centrum. Alberte fortsätter - för mig något frustrerat - sin passiva väg genom livet och hon förblir någon jag minns när våra vägar slutligen skiljs åt. Om de två första delarna skrev jag kort här.

fredag 28 augusti 2015

Maj Bylocks Äventyrsklassiker

Gentemot Maj Bylock och hennes återberättade äventyrsklassiker känner jag rakt igenom TACKSAMHET. Så härligt det är för barnen att enkelt och dessutom läsfrämjande stifta bekantskap med alla dessa klassiker. Och det gäller ärligt  talat ett flertal av klassikerna även för egen del.

Hittills har det framförallt lästs Jules Vernes klassiker och nordamerikanska äventyr här hemma.

Nedan wikis lista som jag hoppas är komplett. X har hittills lästs av någon av oss i huset de senaste året alternativt finns boken i att-läsa-högen.

Onkel Toms stuga x
Robinson Crusoe
Robin Hood
Ringaren i Notre Dame x
Ivanhoe
Den siste mohikanen x
Skriet från vildmarken x
Skattkammarön
En världsomsegling under havet x
Tom Sawyer x
Gullivers resor
En liten prinsessa
Djungelboken
Varghunden x
Jorden runt på 80 dagar x
Från jorden till månen x
Huckleberry Finn x
Moby Dick
Oliver Twist
Tsarens kurir x

Hjortfot (del 1/3) x
Hjortfot på prärien (del 2/3) x
Hjortfot i Klippiga bergen (del 3/3) x
Prinsen och tiggaren
Kidnappad
Till jordens medelpunkt x
Black Beauty

Den flygande holländaren



tisdag 25 augusti 2015

Äventyrsveckan av Sofia Nordin

En träffsäker skildring av hur det sociala spelet fungerar i sexan. Dessutom riktigt spännande hur Philip och Amanda klarar sig på egen hand i skogen efter en forsränningsolycka. Rekommenderas.

söndag 23 augusti 2015

Mistborn. Sista riket av Brandon Sanderson

En tegelsten, nr 1 i ännu en dystopisk fantasytrilogi som jag gladeligen tar mig an. Vin är uppväxt i tjuvgäng på gatorna och det visar sig att hon är en av dem med starka krafter som vanligtvis endast återfinns inom adeln. Lite onödigt långdragen är boken kanske. Det finns så mycket att berätta om metallernas kraft. Det jag saknar är dock kvinnorna. De finns överhuvudtaget inte i den här boken. Förutom Vin själv så räknar jag in två adelsdamer som har andra roller än grå bakgrundsmassa.

lördag 15 augusti 2015

Tamara Drewe av Posy Simmonds

En alldeles ypperlig grafisk roman om livet i den lilla engelska landsortshålan. Tamara Drewe är en vemodig, smart, modern version av bioaktuella Tomas Hardys klassiker "Far from the madding crowd". En njutning att läsa!

onsdag 12 augusti 2015

Konsten att höra hjärtslag av Jan-Philipe Sendker

Fint om Burma, fina miljöer. Men ack så sentimentalt. Inte riktigt min kopp te. Och varför en japansk geisha på omslaget? Asien som Asien eller vadå?

Men jag tyckte om att läsa en bok som utspelade sig i Sydostasien. Kanske tyckte jag allra mest om att få följa med munkarna en tidig morgonvandring genom den lilla staden.

I ljusets makt av Leigh Bardugo

I Ljusets makt utspelar sig i en rysk magisk tsarmiljö. Alina och Mal växer upp på ett barnhem och rekryteras såsmåningom till armen. I deras värld finns även Grisha som bildar en egen överklass tack vare sina magiska egenskaper. I ett trängt läge kommer Alinas magiska krafter till ytan och det är inga nådiga krafter. Det är en  frisk och fräsch fantasy tycker jag, tack vare den ryska miljön. Jag kommer läsa vidare när nästa del kommer ut.

torsdag 6 augusti 2015

Där ingen har gått av Melanie McGrath

Ännu en vintrig deckare denna sommar och den var förutom väldigt intressant en riktigt bra deckare. Och det intressanta är de arktiska miljöerna som är oerhört väl skildrade, genom natur, kultur och bokens karaktärer. Jag älskar läsa bra romaner som utspelar sig i kalla miljöer. Och kallare än så här blir det inte. Vi är nordligaste Kanada. Människornas land. Inuiternas land.

Mäktiga vänner av Donna Leon

Jag hann med en Donna Leon i somras också. Mest i brist på annan läsning just då, vid det tillfället.

Men jag konstaterade att det här nog var en av hennes bättre. Den kändes liksom lite längre och med lite mer innehåll.

Noterar efter läsningen att just denna roman faktiskt fått pris...så mitt konstaterande var jag inte ensam om.

I vargavinterns land av Cecilia Ekbäck

Något så ovanligt som en deckare i fjälltrakternas nybyggarmarker . Det är 1700-tal långt bort i Västerbottens inland, Gränsland, Sameland. På missväxt följer den kallaste vintern i mannaminne. Häxornas tid är förbi. Eller inte? Kyrkan och Konungen. Vi följer finska Maija och hennes nybyggarfamilj. Jag gillar boken. Trots att det inga ekar växer i våra fjällnära skogar.

Fyrtio dagar utan skugga av Olivier Truc

Oemotståndligt för mig förstås. En thriller i samiskt gränsland. Kautokeino. Precis som Kautokeino, en blodig kniv.  Jag har stor behållning av thrillern och framförallt av miljöerna. Vissa språkligheter stör mig dock. Om det är till följd av översättningen eller det franska originalet kan jag dock inte uttala mig om. Spännande som deckare är det iallafall. Och det blir fler mord i Kautokeino i framtiden. Intressant läsning om Kautokeino Noir i SvD här.

tisdag 4 augusti 2015

Ljudet av sådant som faller av Juan Gabriel Vásques

En riktigt bra bok som jag redan på första sidan känner att jag måste läsa omsorgsfullt för att inte missa något och för att ge mig själv möjlighet att njuta fullt ut av språket och av Bogotá. Bokens jag bevittnar ett mord på en bekant på en gata i Candelaria i Bogotá Det ger följder och påverkar resten av hans liv. Dessutom en parallell historia från 60/70-talets Colombia. Sommarens bästa läsning. Jag hoppas på att fler av Juan Gabriel Vasques böcker i svensk översättning.

Mrs Sinclairs resväska av Louise Walters

Mrs Sinclairs resväska är en ganska stillsam feelgood i bokhandelsmiljö och med en parallell historia under andra världskriget. Roberta arbetar i en bokhandel/ antikvariat i Oxford. I en av sin farmors gamla böcker som skänkts till bokhandeln hittar Roberta ett brev soma ntyder att saker och ting inte är som det sagts vara. Hemligheter som i den parallella historien får sin förklaring.

Aska av Yrsa Sigurdadottir


Jag läser Yrsa Sigurdadottirs deckare  endast av anledningen att de utspelar sig på Island. Jag tycker inte de är sådär jättebra. Jag gillar ändå att läsa dem eftersom man får en ganska stor dos av Vardagsisland genom advokaten Tora som ensamstående morsa. Denna gång är det utgrävningar i askan på Västmannaöyarna som bjuder på makabra överraskningar. Som alltid går Yrsa Sigurdadottir makabert långt i sin historia.

Solsvärta av Marianne Cederwall


Sista boken om Hervor och Mirjam? Enligt bokens baksida är det den avslutande delen i serien iallafall. Denna gång är det brevduvor och pilgrimsfalkar som står i centrum. Det är hemtam läsning då boken är väldigt lik övriga böcker; trivsam med oväntade dödsfall.

söndag 2 augusti 2015

Revolt av Robyn Young

Del ett i en planerad trilogi om Robert the Bruce, Skottlands frihetskämpe under riddartiden i 1200-talet Och trots att denna bok utspelar sig flera hundra år, närmare 800 år..., bildar den för mig en slags fortsättning på Den sista legionen, Det är Britanniens tidiga historia med Ex Calibur och Riddarna runt runda bordet som bildar länken. Jag kommer ta mig an fortsättningen, Rebell har redan kommit ut. Och jag borde förmodligen fylla ut historien däremellan med Bernard Cornwell’s romansvit om Uhtred och på så vis få kopplingen till våra vikingar...

Den sista legionen av Valerio Massimo Manfredi

En bok jag fann intressantare och mer givande än väntat. Av oklar anledning hade jag väntat mig en något långrandig berättelse men det var saga, äventyr och historia i en riktigt underhållande mix. Historien utspelar sig under romarrikets sista skälvande år. De sista legionärerna för Roms siste kejsare, pojken Romulus, mot frihet och säkerhet i Britannien.  De färdas genom ett Europa i upplösning. Barbarer härjar och oordning och oreda vinner mark. Mina tankar går till att det är i detta kaotiska Europa ett folk i norr växer sig starkt och våra förfäder kommer under några århundraden senare göra sitt enda betydande nedslag i världshistorien.

tisdag 30 juni 2015

Nästan hemma av Jean Wok

Finstämt om kinesiska immigranter i New York. Mor och dotter. Förväntningar. Förhoppningar. Misär. Kulturkrockar. Men en framtid. En bok som växer allteftersom jag kommer in i läsningen. Och jag avslutar glad att jag av en slump hittade den här boken på biblioteket.

söndag 28 juni 2015

Arra - Legender från Lavora av Maria Turtschanioff

Jag har hittat en ny fantasyfavorit. Arra är från 2009 och finlandssvenska Maria Turtschaninoff har kommit ut med fler böcker som utspelar sig i samma värld. Jag tycker mycket om den här berättelsen, både den klassiska medeltida fantasyvärlden och de levande karaktärerna, allt berättat med ett mycket vackert språk. En fantasy med ung omöjlig kärlek av det slag jag skulle älskat läsa som tonåring.

Med slutna ögon av Gianrico Carofiglio

Min andra deckare av Gianrico Carofiglio och fler kommer det bli. Han är charmig, försvarsadvokaten Guido Guerrieri. Och framförallt befriande ärlig. Bra deckare från den italienska klacken. Lättläst och rakt på utan krusiduller.

Black Ice av Becca Fitzpatrick

Alltså. Det här är inte särskilt bra. Men ändå roar mig läsningen och jag vill absolut läsa ut boken. Väldigt mycket är väldigt osannolikt, dessutom fullkomligt otrovärdigt och framförallt stämmer det helt enkelt inte. Men boken utspelar sig i Grand Teton National Park i Wyoming, det är vildmark, det är snö, det är kallt, så jag är förlåtande. Även om vi befinner oss mil från Nevada Barrs välskrivna vuxenthrillers som alla utspelar sig i amerikanska nationalparker.

Imperium av Robert Harris

Nästa romerska roman med Cicero i en av huvudrollerna. Jag läste nyligen Romarblod. Och det är klart intressant att jämföra de båda romanerna som skildrar samma historiska personer ur liknande perspektiv. Ciceros karaktär är liknande i de båda böckerna och jag drar slutsatsen att hans karaktärsdrag och utseende dokumenterats för eftervärlden. Imperium har två delar där den första delen är klart bäst då den följer ett enskilt fall, i andra delen är det mest romersk politik som skildras. Men Harris skriver lättillgängligt och jag kan absolut tänka mig läsa de efterföljande två delarna i trilogin.

90 minuter av Katarina Persson

En svensk-amerikansk, men kanske mest amerikansk lättläst feelgood i Hollywood Los Angeles. Svenska Nina arbetar motvilligt som assistent åt en snygg megakänd skådis tillika barndomskompis till hennes bror. Förvecklingar förstås, men tycke uppstår. Inga direkta överraskningar i denna bok men det är trevlig läsning som inte borde göra chic-lit läsaren besviken.

torsdag 18 juni 2015

Vaclav och Lena av Haley Tanner

Fint, starkt, lätt och tungt om de två ryska immigrantbarnen Vaclav och Lenas kärlek. Vaclav och Lena lär känna varandra redan på förskolan. Kommer från varandra. Återförenas som tonåringar. Alltihop i Brooklyn, New York.

tisdag 16 juni 2015

Flickan med pappersblommor av MariaGustafsson

Om man kan ta att det är ungefär samma bok som Flickan på kyrkogården - fallna flickor förförda av fina män, motvilligt klurig Aurora Ekblad som förstår hur allt hänger ihop,  en liten pryl eller litet ord i skymundan som avgör och så ett svärmeri eller romans eller föraning om något - så blir det här bra läsning. Del 2. Kanske kommer fler? Jag läser dem gärna.

lördag 13 juni 2015

Anteckningar från Burma av Guy Delisle

Jag är helt såld på serietecknaren Guy Delisles anteckningar. Det enda dåliga med Anteckningar från Burma är att jag nu bara har Shenzhen  kvar. Jag får helt enkelt hoppas Guys yrke för honom långt bort igen eller att hans fru åker på fler uppdrag för MSF och att Guy  fortsätter inspireras till sina fantastiska skildringar av olika exotiska hörn runt om i världen. Om Pyongyang skrev jag här. Om Jerusalem skrev jag här. Jag avundas er som har dem alla kvar att läsa.