Om

tisdag 6 juni 2017

Att falla av Jane Green

Det var många år sen jag läste något av Jane Green. Först känns det oklart om det beror på att hon inte givit ut så många på sistone eller om det beror på att jag inte varit på humör. Att falla verkar vara hennes senaste på svenska. Men när jag kikar på Jane Greens hemsida tycks hon faktiskt skrivit en rad böcker som inte översatts. Undras varför.

I Att falla flyttar engelska Emma från ett välbetalt finansjobb i New York till den lilla staden Westport. Hon vill något nytt och väl där träffar hon sin trevlige hyresvärd tillika granne Dominic. Initialt lite för lite motstånd och sen en oväntad vändning är inte till bokens fördel för mig. Men mest av allt saknar jag ett sammanhang. Hela berättelsen blir en parentes. Trots att jag är så svag för börja-om-på-nytt böcker och då i synnerhet när de utspelar sig i amerikanska småstäder så är det något jag saknar i den här.

Robyn Carrs Thunder Point serie mm

Sen jag upptäckte och blev förtjust i det jag kallade amerikansk landsbygdsromantik har jag försökt utforska genren något.

Min subgenre är en del i den stora genren contemporary romance som är oerhört stor i USA men inte särskilt stor i Sverige. Min känsla är dock att intresset för romance genren växer i Sverige. Många läser det som kommer ut men till dess att böckerna når biblioteken är det långt. Märkligt nog tycker jag eftersom det inte alls tycks vara samma krav som gäller för den stora mängden deckare som inhandlas av biblioteken.

Det jag upptäckt är att den amerikanska landsbygdsromantiken alltså inte är någon stor genre i Sverige men jag har också upptäckt att en hel del faktiskt översätts och ges ut av Harlequin / Harper Collins. En av de serier som håller på att översättas är just Robyn Carrs Thunder Point serie. Jag har även noterat att en del stand alone romance böcker ges ut av lite olika, ofta mindre, förlag.

Jag har blivit väldigt förtjust i just denna serie, ännu vet jag inte om jag kommer att läsa dem alla. Den här typen av serier är ofta väldigt långa. Robyn Carr har gett ut nio böcker som utspelar sig i det lilla kustsamhället Thunder Point i Oregon.

I första boken The Wanderer kommer ex-arme-helikopter-piloten Hank Cooper till Thunder Point. Han har ärvt ett hus på stranden i närheten av samhället. I Thunder Point finns naturligtvis en lämplig stark kvinna som arbetar som räddningspilot på kustbevakningen och som uppfostrat sin lillebror på egen hand. Här finns även en sheriff som blir Coopers nya kompis som sen får sin egen romantiska historia som vidareutvecklas i bok två. Nya karaktärer i giftasvuxen ålder - ofta med ett förflutet - dyker upp allteftersom och så fortsätter böckerna...

Vad är det då jag gillar. Det viktigaste är nog att karaktärerna är genomarbetade och känns trovärdiga. Klyschorna både vad gäller karaktärer och berättelser får man bara ta, det är inte för att få en seriös verklighetsskildring som jag läser de här böckerna. För att få den sidan av USA läser jag Country Noir och min favorit Willy Vlautin. En eller två romantiska historier finns alltid som en röd tråd men det som gör böckerna läsvärda för mig är allt det andra som också pågår i den lilla staden. Då krävs det att böckerna inte bara fokuserar på den romantiska berättelsen, vilket många romance böcker gör. För mig gäller det att hitta de där böckerna som har något mer än hon+han+lite komplikationer innan det går som man vet det ska gå.  Jag är barnsligt road av att läsa om just amerikanskt småstads- och landsbygdsliv. Långt från chiclittens New York. Det är lite lagom vardagsdrama, ofta behandlas även ämnen som mobbing, trakasserier och psykisk ohälsa, kanske i en sidoberättelse. Männen är alltid reko hjältar och goda innerst inne och kvinnorna starka och självständiga.

Thunder Point serien har allt det där och dessutom finns naturen med som en tilltalande kuliss. Och USAs fantastiska och storslagna natur vurmar jag också för. Det är delvis därför jag tycker så bra om Nevada Barrs deckare om Anna Pidgeon. När jag utforskat Robyn Carrs författarskap så kan jag belåtet konstatera att hennes nästa serie Sullivans Crossing utspelar sig i Colorado, "...high in the Rocky Mountains, at the crossroads of the Colorado and Continental Divide Trails, where campers and hikers, bikers, rock climbers, fishermen and nature lovers refuel, refresh and recharge..." Hur ska jag kunna motstå det?

Svart lördag - Historien om Australiens mest förödande skogsbrand av Adrian Hyland

Det här är en berättelse om den fruktansvärda skogsbrand som rasade utanför Melbourne 2009. Jag har ett vagt minne av just den här branden. Att den var stor och att människor och bebyggelse drabbades hårt. Denna brand utvecklades oerhört snabbt och hotade Melbournes ytterområden. 173 människor i samhällena kring Kinglake omkom innan branden var under kontroll.

Boken är ett recensions ex från Hoodoo förlag som främst ger ut mina favoritdeckare om rangern Anna Pidgeon som utspelar sig i USAs nationalparker. (Läs om den senaste Anna Pidgeon deckaren här.) Att Hoodoo förlag valt att även ge ut den här boken är förståeligt, då avsikten från förlaget är att ge ut böcker som förenar natur och spänning. Och det kan knappast bli mer spänning i naturen än här.

Jag upplever Svart lördag först lite rörig. Det är många öden som följs samtidigt under de kritiska timmarna. Men efter tag förstärker hoppandet just upplevelsen av branden som okontrollerat och skoningslöst flammar upp var som helst utan att bete sig som skogsbränder brukar göra.

Först är vi med under det heta torra lugnet före stormen, sen under de kaotiska kritiska timmarna då branden tycks bryta ut överallt samtidigt och sen under de kolsvarta efterdyningarna bland utbrunna bilar och förkolnade rester av liv.

Adrian Hyland ger också en bild av skogsbrandens historia i Australien och av hur brandbekämpningen är organiserad. Vi får fakta om klimatförändringarna som påverkat Australien och om de extrema väderleksförhållanden som rådde under den aktuella sommaren. Adrian Hyland har intervjuat många överlevande och hittat små och stora hjältar. Han funderar också kring vad det är som gör att vissa människor blir hjältar i extrema situationer.

Vi följer den lokala polisen som utan stöd utifrån försöker få grepp om situationen. Vi följer den frivillig brandkåren som genom att agera på inlärda rutiner och instinkt räddar liv. Vi följer överlevandes kamp att först rädda sin egendom men sen förtvivlat kämpa för sitt och sina barns liv. Och det är berättelserna från just de överlevandes familjerna, instängda i eldhavet i sina hus, som är starkast. För genom dem får läsaren också berättelsen från de som inte klarade sig.