Om

fredag 27 april 2018

Nya Norrland av Mats Jonsson

Nya Norrland av Mats Jonsson ingick i min seriekampanj i vintras. Av någon anledning glömde jag bort att notera den här. Men sammanfattningsvis riktigt bra. Mats Jonsson var en ny bekantskap, han har ju skrivit/ritat mer, så jag har mer att läsa framöver.

söndag 15 april 2018

Fyra dagar i Kabul av Anna Tell

Rappt och fartfyllt om polisen och förhandlaren Amanda. Brott begås i både Afghanistan och Sverige. Ett samband. En gisslan. En tid som går. Inte en klassisk polisdeckare så boken hamnar inte i kategorin jag tröttnat på. Den första boken i en serie. Jag läser gärna fler.

Den gränslöse av Jussi Adler-Olsen

Jag fick för mig att jag skulle läsa något av Jussi Adler-Olsen och det blev mest av en slump Den gränslöse. Egentligen har jag tröttnat på polisdeckare men då och då tänker jag varför inte. Vad gäller Adler-Olsen så var det de tre kollegorna Carl, Rose och framförallt Assad som var behållningen, precis som jag hört på förhand.

lördag 14 april 2018

Boken om Madamemoiselle Oixseau av Andrea De La Barre De Nanteuil och Lovisa Burfitt

En otroligt vacker barn- och ungdomsbok. Fantastiskt illustrerad. Handlingen, berättelsen är inte det som gör läsningen för mig. Men illustrationerna. Så läckra. Och Paris på detta vis, ja tack.

tisdag 10 april 2018

Expedition Kanchenjunga av Michelle Paver

Expedition Kanchenjunga imponerar på mig. Jag har läst många skildringar av lyckade och misslyckade klätterbestigningar i Himalaya. Jag har även läst flertalet romaner som skildrar klätterexpeditioner i Himalaya. De senare har oftast inte riktigt nått fram, något har brustit i trovärdighet. Men Expedition Kanchenjunga känns trovärdig, naturligtvis exklusive övernaturligheter som gengångare från tidigare expeditioner, men det är det i övrigt verklighetstrogna som gör romanen bra för mig. I efterordet finns Michelle Pavers långa lista av skildringar hon läst om tidiga Himalayaexpeditioner och naturligtvis har hon varit där, på plats, vid baslägret. Spännande ungdomsbok om en expedition 1935 till världens tredje högsta berg. En skräckis med övernaturliga inslag. Jag rekommenderar.

måndag 9 april 2018

Viktor Kasparssons makabra mysterier av Dennis Gustafsson

Den här serieromanen tyckte jag bäst om för miljöerna. Mellankrigstidens Hälsingborg. Charmigt. Och lite här och där känner även jag igen tecken från den tiden, som ett gammalt frimärke t ex. De makabra mysterierna intresserar mig faktiskt mindre, men jag läser gärna mer om Viktor Kasparsson för 30-talets Hälsingborgs skull. Med detta avslutar jag nog den gångna vinterns grafiska kampanj.

This lullaby av Sarah Dessen

En ännu ej översatt Sarah Dessen hittade jag på mitt bibliotek. This lullaby blir inte någon av favoriterna men den är en i raden av högkvalitativa YA som Sarah Dessen skrivit om den där sommaren mellan High School och College.

lördag 7 april 2018

Stanna hos mig av Ayobami Adebayo

Oväntade orsaker till komplikationerna i det här nigerianska familjedramat. Det ena efter det andra eländet. Lätt läsning trots dess svåra tema. Och en glimt av nigerianskt vardagsliv.

Promise of Jenny Jones av Maggie Osborne

En Western Historical Romance som främst utspelar sig i Mexicos öken. Jenny Jones undslipper döden genom att lova att ta en liten 6-årig flicka till sin pappa i norra Kalifornien. Efter henne kommer en hel flock onda mexikanska kusiner som vill åt den lilla flickans arv. Ett rejält äventyr med sin dos romantik på det.

fredag 6 april 2018

Tiden är inte än av Elin Boardy

Om en vandring i 1300-talets Europa. Den svarta döden, digerdöden, som reskamrat. Sorgen förträngs. Nästan. Oväntad läsning. Jag tycker riktigt bra om den här boken. Jag inser också att jag tycker riktigt bra om allt jag läst av Elin Boardy. Senast Mot ljuset.

Monster av Joakim Lundell, Martin Svensson och Leif Eriksson

Den sista av de tre youtube-biografierna i mitt lilla vårvinterprojekt. Tidigare har jag läst Therese Lindgrens båda böcker. Efter att ha läst Joakim Lundells bok kan jag inte annat tänka än: Fy F-n. Vilken barndom, vilken ungdom, vilket liv. Att han överlevde. Och den slutsatsen drar han även själv. Tillsammans med Jonna fick han onekligen någon slags rätsida på sin tillvaro. Boken är lättläst och sidorna flyger fram. Med det sagt har jag av rätsidan endast sett ca 15 sekunder av en ”spökjakt” och 3 minuter av ett samtal i en soffa.

Blackmoore av Julianne Donaldsson

Självklart måste jag läsa den här. Jag läser ju de mesta av den romance som mitt bibliotek tar hem. Blackmoore är en trevlig engelsk historisk överklassromance. Inte bättre än annat i genren men av någon anledning har den ansetts ok att köpa in av mitt bibliotek.

Lögnernas träd av Frances Harding

En bok upplockad av en slump. Lögnernas träd utspelar sig i det viktorianska England. 14-årig Faith tror inte hennes pappa vetenskapsmannens död är ett självmord. Helt ok men jag hade nog tyckt att boken räckt till och t o m varit bättre utan de övernaturliga inslagen.