Om

måndag 1 oktober 2012

Luftsprång av Annika Widholm

I Luftsprång stukar Linnea sin fot på ett elitgymnastläger. Linnea är 17  år och hon ska vara lägret medan resten av familjen är i Italien på semester. Linnea går därifrån och hamnar i ett rivningsområde med slitna hyreshus. Stukningen är rejäl och Linnea insåg snabbt att hon inte hade något mer att göra på träningslägret. Men kanske är det inte så enkelt. När Linnea väl gett upp, når hon insikten att det inte bara är träningslägret hon lämnar utan även elitgymnastiken och alla de förväntningar och krav som den satsningen medfört. Hon är less på att vara den hon är och i rivningsområdet öppnar sig en ny värld.

Linnea möter Isak, Ina och Kristoffer och hon introduceras i parkour. Något hon har naturlig fallenhet för, som den elitgymnast hon är. Isak och de andra är spännande och intressanta, men det är när flyktingkillen David dyker upp som Linnea inser vad parkour är. David har lärt sig bland mästarna i Paris förorter och han har en helt annan begåvning och känsla.

Det är också när David dyker upp som Luftsprång blir riktigt bra. Annika Widholm lyfter in ett annat tema i boken. Historien fördjupas från att bara handla om en vilsen svensk tonåring, tyngd av prestationskrav och den roll hon har i skolan och livet till att även handla papperslösas flyktingars situation i Sverige idag. Allt detta i en spännande ungdomsroman inom ramen av parkour, som ofrånkomligt är en väldigt cool och häftig sysselsättning. Och det är David som är lägst och högst i den här berättelsen. Lägst såsom en av dem som lever gömd och på undantag från livet men också högst; David är parkour på riktigt.

Jag var naturligtvis tvungen att kolla upp hur det verkligen ser ut och hittade ett klipp på youtube med bl.a en av vad jag förstår parkours förgrundsgestalter David Belle. Så här kan parkour och free running se ut på riktigt avancerad nivå.

Nedan har jag klippt lite om parkour från wikipedia: 

Parkour är en disciplin och en metod som går ut på att utan hjälpmedel träna kroppen för att snabbt och effektivt kunna ta sig förbi hinder. Det går ut på att röra sig på ett smidigt, kontrollerat och snabbt sätt genom alla sorters miljöer. Hinder kan vara allt i omgivningen från hustak, stolpar, bänkar och trottoarkanter till träd, stenar, staket och murar. Enligt bland annat David Belle har parkour ett filosofiskt budskap som bygger på altruism. Parkour ska inte blandas ihop med freerunning. Freerunning är en sport bildad ur parkour men är mer lekinriktad, medan parkour är en disciplin och en närmast en religion för de som tar sporten på allvar.

Boken är ett recensions ex från Alfabeta förlag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar