Om

onsdag 12 december 2012

The Joy Luck Club av Amy Tan

Fyra kinesiska kvinnor har tagit sig till Amerika på 1940-talet för att förverkliga drömmen om ett bättre liv. De får alla varsin dotter. De kinesiska kvinnorna träffas varje vecka för att spela mah-jong, äta kinesiskt och prata, det är The Joy Luck Club. När en av dem går bort får dottern ta platsen. Det blir början på en resa tillbaka till Kina, ett land och en familj hon aldrig sett. Men det handlar lika mycket om de andra kvinnornas liv, mödrarnas och döttrarnas. Den äldre generationens historier från uppväxten i Kina. Några i omätliga rikedomar, andra under enkla förhållanden. Av olika skäl lämnar de, eller tvingas lämna, sina hembyar och familjer och kommer så småningom till den amerikanska västkusten där de börjar bygga sina nya liv. De vill ge sina barn de bästa förutsättningarna. De vill ge barnen den kinesiska kulturen och de amerikanska möjligheterna. Men döttrarna vill helst fly undan från det kinesiska. Den märkliga föreställningsvärlden med vindar, väderstreck och öden. Vidskepligheten. Den hårda disciplinen och bestraffningarna. På många sätt blir döttrarna främmande fåglar för mödrarna. I "nutiden" i boken är mödrarna över 60 år och döttrarna i 30-års åldern. Mödrarna är gamla och blickar tillbaka på sina liv. Döttrarna är mitt i livet, men har kanske inte så lätt att få ihop det med familjebildningar och karriärer. Det amerikanska samhällets dröm har också sitt pris.  

Amy Tan har själv kinesiska rötter och är uppvuxen i USA och säkert är stora delar av handlingen hämtade från Amys eget liv och den närmaste omgivningen. Det märks inte minst på språket, där man i dialogerna kan riktigt höra den kinesiska brytningen, framförallt i den äldre generationens tal. Boken visar tydligt kollisionerna mellan två olika världar, den kinesiska och den amerikanska. Hur den första generationen till största delen lyckas hålla liv i sin kultur, men hur svårt det är att föra över den till nästa generation i ett främmande land. Hur svårt det kan vara att få de yngre att överhuvud taget förstå de mest grundläggande delarna i kulturen.

Boken är uppbyggd i fyra delar med fyra kapitel i varje (det ska visst vara som ett mah-jong spel). Varje kapitel har en av de åtta kvinnorna som huvudperson. Det är många att hålla reda på och jag var faktiskt tvungen att göra lite minnesnoteringar för att inte blanda samman dem. Men annars så fungerar upplägget bra och det är givande att höra flera sidor av historierna eftersom samma händelse kan uppfattas helt olika av personerna.

Detta är Amy Tans debutbok från 1989. Den har följts av flera böcker på temat mor-dotter relationer. The Joy Luck Club filmatiserades på 1990-talet och boken finns utgiven på svenska (under titeln Joy Luck Club). 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar