Om

söndag 16 december 2012

Vi kom över havet av Julie Otsuka

Vi kom över havet av Julie Otsuka är en lågmäld skildring om de japanska kvinnor som genom äktenskapförmedling kom över havet för att bli fruar åt japanska män på USAs västkust.

Deras historia berättas i vi-form och deras öde är gripande. De möter inte de unga stiliga framgånsrika män som breven till Japan berättade om. De allra flesta möter hårt arbetande lantarbetare, 20 år äldre än på fotografierna. Och det som väntar kvinnorna är hårt, mycket hårt arbete, för många barn och ett främlingsskap i ett samhälle de inte förstår eller lyckas bli delaktiga i. Barnen växer upp, klarar sig bättre. Så kommer andra världkriget och förvisningen till arbetsläger. Alla japaner förvandlas över en dag från främmande till förrädare.

De kollektiva rösterna fungerar mycket bra i den här romanen. Många röster tillsammans är starkare. Romanen är kort, lättläst och en fantastiskt fin vittnesskildring av ett kollektivt grymt öde. Vi kom över havet är en språklig pärla och en stark skildring som kommer följa med mig länge.

Hotellet i hörnet av bitter och ljuv skrev jag tidigare i år om här. Hotellet i hörnet av bitter och ljuv skildrar tiden för interneringen till arbetsläger genom en kärlekshistoria.  

Tack till Feelgoodbibliotikarien för denna bonusbok.

1 kommentar:

  1. Roligt att läsa vad du tyckte om boken! Hotellet i hörnet av bitter och ljuv längtar jag tillbaka till. Ovanligt för att vara mig.

    SvaraRadera