Om

fredag 15 februari 2013

Mannen på ön av Lennart Hagerfors

Mannen på ön skildrar en märklig händelse i franska Kongo. En man dyker upp på en ö mitt i Livingstonefallen. En ö dit ingen borde kunna ta sig - levande. Händelsen påverkar hela Brazzavilles befolkning och skakar om den franska kolonin.

Samtalen hos den franske guvernören. Tropisk hetta. Franska fönster. Närvarande är de alla som representerar den franska kolonialmakten. Guvernören, Polisen, Militären, Lärarinnan, Den svenske missionären. Utanför faller deras samhälle oundvikligen samman. Framtiden är den kongolesiske sergeanten. På vems sida är han egentligen.

Vi följer händelserna ur flera personers perspektiv, kongoleser och fransmän. Språket i boken är enkelt och lätt att ta till sig. Läsningen flyter fram i korta genomtänkta kapitel. Boken är inte särskilt tjock däremot innehållsrik.

Lennart Hagerfors är missionärsbarn pch tillbringade sina barndom i Kongo. Jag läste hans Längta hem för några år sedan med stor behållning. Boken skildrar ur ett barns perspektiv hur det var att växa upp i Kongo med missionerande föräldrar. Läs även Johanna Nilssons Jag är leopardpojkens dotter där Johanna skildrar sin far uppväxt och tillvaro som missionärsbarn.

Lennart Hagerfors hörde talas om mannen på ön som barn. För ett par år sedan bestämde han sig för att det var hans uppgift att skriva ner hela historien.

På baksidetexten till Mannen på ön kan jag läsa följande om Lennart Hagerfors författarskap. "Valarna i Tanganyikasjön som handlar om Stanleys expeditition för att finna Livingstone, skildrar inledningen på kolonialismen. Mannen på ön skildrar dess sönderfall." Naturligtvis blir jag när nu Mannen på ön var så bra, även nyfiken på Valarna i Tanganyikasjön.

2 kommentarer: