Om

fredag 26 april 2013

Freedom climbers av Bernadette Macdonald

Freedom climbers
 är abslout den intressantaste och dessutom en av de bästa böckerna jag läst om Himalayaklättring. Freedom Climbers berättar historien om polsk klättring och framförallt polsk högalpinklättring från andra världskriget och framåt. Det som gör boken så intressant och unik är att klätterframgångarna sätts in i sitt historiska och politiska sammanhang under kommunisteran och i förhållande till övrig västeuropeisk klättring.

Under de polska gyllene åren, på 80- och 90- talen dominerade polackerna i Himalaya. De var många och de klättrade svårt, hårt och fort. Och de var långt före alla andra att klättra de allra högsta topparna på vintern.

Polen har en lång klättertradition, med många aktiva klättrare i sina hemmaberg- Tatrasbergen på gränsen mot den tidens Tjeckoslovakien. Att det var just inom vinterklättringen polackerna flyttade fram gränserna berodde bl. a på att de allra högsta bergen redan var klättrade. När Polackerna gör entré i Himalayaklättringen hittar de sin nationella nisch i just vinterbestigningar.

Bernadette Macdonald tar oss med från när det började. I ett krigshärjat Polen under kommunismens begränsningar växer de största polska alpina stjärnorna fram, Andrzej Zawada, Wanda Rutkiwicz, Voytek Kurtyka, Jerzy Kukuczka, Krzysztof Wielicki... Vi följer dem från barndomen hela vägen upp. Framförallt de tre mest berömda Wanda, Voytek och Jurek.

Bernadette Macdonald nämner flera skäl att just polackerna dominerade så under dessa decennier. Mängden klättrare var ett. Statligt stöd ett annat. Men de individuellt lagda klättrarna var både hyllade av och ett hot för regimen i Polen. Många engagerade sig Solidaritet. Klättrarna manipulerade systemet och finansierade sin livsstil genom att smuggla gods till och från Asien. De kom ofta hem rikare från klätterxpeditionerna än när de åkte. Och väl på expedition åt de mycket bättre än hemma. Någonstans bland alla skäl till den polska dominansen finns dessutom det begrepp som kanske allra bäst sammanfattar Himalayaklättring på den här prestationsnivån - The art of suffering. En konst de främsta polska klättrarna behärskade till fullo.

I dagens Polen råder en annan verklighet. Nu har de polska klättrarna - precis som de västeuropeiska redan på 80-talet - helt enkelt sina liv att leva. Eller som Lezsek Cichy, en annan polsk alpin stjärna, uttryckt det; Då stod polska klättrare i kö för att få följa med, nu finns det bara en handfull klättrare i världen som är intresserade av vinterbestigningar och svår klättring på hög höjd. Resten är på Everest.

Det är en imponerande bok om en imponerande era  Jag rekommenderar den starkt till alla som gillar att läsa om Himalayklättring och jag kommer att sätta boken i händerna på läsande vänner med polska rötter. För Freedom Climbers handlar, om inte lika mycket, så även om polsk nutidshistoria.

1 kommentar:

  1. så stora projekt kräver flera års planering

    Isfallsklättring har sonen testat, han tycker det är kul.

    SvaraRadera