Om

söndag 31 december 2023

Kejsaren av Portugallien av Selma Lagerlöf

Det är över 35 år sedan jag senast läste en bok av Selma Lagerlöf. Nu blev det Kejsaren av Portugallien tack vare Lunchbokklubben. Den är så sorglig. 

fredag 29 december 2023

Hur det gick med utmaningarna 2023

Östeuropautmaning

Östeuropautmaningen puttrar på.  Jag har hyfsat tagit mig igenom Polen, Tjeckien, Slovakien, Montenegro och Nordmakedonien. Fortsättning följer för Östeuropautmaningen på obestämd tid.


Läsutmaning 2023

Hur gick det med den här utmaningen då?


Utan att ha haft som mål att klara utmaningen checkar jag av hur det gått:

Årets bok: Nej, men När vargarna kom nominerades ifjol.

En fransk klassiker: -

En bok om ett samhällsproblem: När vargarna kom av Charlotte McConaghy. Ty nog är även denna målkonflikt ett samhällsproblem. Vem har rätt till landet. De vilda djuren och naturen eller människorna, som aldrig slutar bli fler och fler, som har tagit över och fortsätter ta över.

En uppväxtskildring: Flera

En historisk roman: Ett otänkbart öde av Simona Ahrnstedt är väl en typsisk sådan. Det har dessutom blivit flera böcker som utspelar sig under 1900-talet.

En bok som trendar på Booktok: From Lukov with Love av Mariana Zapata. Inte för att jag upplevt det själv. Men jag har läst att den har gjort det.

En bok på minst 450 sidor: Flera

En musikbiografi: Surrender. Bonos självbiografi.

En bok som en närstående får välja: -

En poesisamling: -

En bok du älskade som 20-åring: -

En bok i en ny serie: Drönarhjärta av Lars Wilderäng. Fler hjärtan på g.

En bok av en nobelprisvinnare: Styr din plog över de dödas ben av Olga Tokarczuk

En normbrytande feelgood- eller romancebok:  Evelyn Hugos sju äkta män av Taylor Jenkins Reid. Jag är oklar över begreppet men kanske ingår Evelyn Hugo i subgenren.

Summa: 9/14 utan att försöka.


Tartanläsning

Lyckades dessutom med min ambition att läsa några skottska feelgood och deckare under senhösten.

Analfabeten av Agota Kristof

En extremt kort och träffsäker självbiografi av Agota Kristof. Om barndom i Ungern, flykten 1956, om att förlora ett språk och om att vinna ett annat.




Ungern i Östeuropautmaningen 

Schack matt av Ali Hazelwood

Jag gissar jag valde att läsa den här boken eftersom jag gillade TV-serien Queens Gambit. Men det var något annat förstås. 

Familjen Rokesby: På grund av Billie Bridgerton av Julia Quinn

Det hände inte så mycket i den här Bridgertonboken. Dialog sida upp och sida ner. Men gillar man Bridgerton så gillar man väl denna också. Frågan är om jag är klar nu. Hur många Bridgertonböcker går det att skriva egentligen?

söndag 17 december 2023

Eleanor Oliphant mår alldeles utmärkt av Gail Honeyman

Avslutar min skottlandsläsning för denna gång med Eleanor Oliphant som jag hört talas om både här och där tidigare. Boken utspelar sig i Glasgow men det är av mindre vikt för handlingen. Eleanors inre liv är i centrum. Eleanor är annorlunda efter att ha genomlevt en tämligen utsatt barndom. Men hon klarar sig bra. Lite ensamt är det dock, vilket hon trots allt verkar ta in och hon är redo för den befriande utveckling som boken handlar om.

lördag 9 december 2023

Julbrevet av Kjersti Herald Johnsen

Bokklubben ville ha något snabbläst denna gång så det blev en jullit. Denna utspelar sig i Oslo och är  väldigt lättsam läsning.

En ensamstående tonårsmamma i Oslo. Sonen växer upp. Tiderna förändras.

Häng City av Mikael Yvesand

En tidsresa till Luleå i slutet av 90-talet. 

Till flyfän som väljer att tillbringa sitt liv i en svärm över en cykelväg när det börjar ljusna så tidigt att det fortfarande är natt. 

Tre killar och ett kravlöst sommarlov.  Björkskatan, Hertsön, Universum. Ett hot i periferin.

Jag är fascineras av Luleå, 90-talet och det där att vara 13 år ung. Orden och fragmenten jag får i boken tilltalar mig.

Tack för den här läsningen Läsläget.


söndag 3 december 2023

Blodig januari av Alan Parks

Det är något med Glasgow och 70-talet. Kan en Tartan Noir överhuvudtaget utspela sig någon annanstans i någon annan tid. Urban Decay under 60- och 70-talen fram till att det vände för Glasgow under 80-talet. 

Blodig januari utspelar sig 1973. Staden är i botten. Blodiga mord på öppen gata. Knark, fylla, prostitution, korruption, arbetslöshet. Polisonger, trånga kavajer och utsvängda byxor i brunt kan man roa sig med att illustrera misären med. Det är riktigt mörkt, skitigt, ruffigt. 

lördag 25 november 2023

Wunderkind av Nikolai Grozni

En roman som står ut och som jag har svårt att få grepp om vad jag tycker om. 

Sofia, Bulgarien 1987. De sista åren innan murens fall. Den musikaliskt begåvade 16-årige Konstantin studerar på Musikskolan för begåvade barn.

Romanen snurrar runt på skolan bland långa utläggningar och liknelser kring klassiska musikstycken. Dessa beskrivningar är mig helt främmande. Samtidigt som Konstantin är en av skolans mest begåvade pianospelare - som fått resa runt och spela konserter även i Västeuropa - så är han en rebell dygnet runt.  En av rebellerna som röker, gör uppror mot allt och alla och lever om i olika skrymslen på skolan. Däremellen får vi glimtar från den kommunistiska Bulgarien utanför skolan. Delvis genom upproret mot auktoritärer och lärare men kanske främst genom mötena och samtalen med den äldre släktingen som suttit fängslad i årtionden som politisk fånge. Den var nog rätt bra ändå den här boken. Även om jag var mer intresserad av Bulgarien utanför skolan än Konstantins inre och ungdomliga uppror. 

Bulgarien i Östeuropautmaningen 

onsdag 22 november 2023

Lektioner i kemi av Bonnie Garmus

Den här boken har dykt upp lite här och var och nu är den läst. Elisabeth Zott är kemist och forskare. Men att vara kvinnlig sådan på 50-talet är en uppförsbacke, milt sagt. Det är humoristisk skrivet och omständigheterna gör boken. Det blir bra. Men jag tycker vissa skeenden är lite väl humoristiskt skrivna. Men. Men. Jag förstår åtminstone varför det är valt att utvecklas så.

lördag 18 november 2023

All Rhodes Lead Here av Mariana Zapata

Denna feelgood är något långsammare än de andra jag läst av Mariana Zapata. Precis som de andra jag läst av henne handlar det om slow burn romance. Den idrottsliga nerven är inte med. Men däremot södra Colorados fantastiska vildmark. 

Verkliga brott av Denise Mina

En nutida deckare av Denise Mina som är lite klurig. Det var ett tag sen jag läste någon av Denise Minas deckare. Glasgow och Skottland är i högsta grad närvarande men resan eller jakten fortsätter ut i Europa.

lördag 11 november 2023

Den begravda skrivmaskinen av Carmen Bugan


I den här biografin berättar Carmen Bugan om sin uppväxt i Ceausescus Rumänien. Hennes pappa var politiskt aktiv motståndare till diktaturen och blev fängslad. Även familjen straffas och deras liv blir begränsat. Ett liv under konstant, dygnet runt, bevakning och avlsyssning. Familjen emigrerar så småningom till USA, några månader innan den kommunistiska regimen faller. Förutom det lärorika om livet i en kommunistisk diktatur så uppskattar jag mycket  den varma skildringen av de äldre släktingarna och livet på den rumänska landsbygden.

Det finns likheter med Tåg till Trieste som jag läste i våras. Jag uppskattar verkligen båda böckerna.

Rumänien i Östeuropautmaningen 

Nytt liv i Applemore House av Rachel Lucas

En kort lättläst trevlig och förutsägbar romantisk feelgood som utspelar sig i skottska högländerna, rätt långt västerut. Om att landa på ett ställe och om att ta sig an sitt arv. 

Jag övergår nu till skottska deckare i min tartan läsning.

måndag 30 oktober 2023

Elva dagar i Berlin av Håkan Nesser

Inte riktigt min läsning. Jag tappade intresset när det drog iväg. 


lördag 28 oktober 2023

Kulti av Mariana Zapata

Ännu en riktigt bra feelgood av Mariana Zapata. Återigen en sports romance och en slow burn romance när den är som bäst antar jag. I Kulti är det den amerikanska damfotbollsstjärnan Sal och den tyske f.d megaherrfotbollstjärnan Kulti, som vi följer. 

torsdag 19 oktober 2023

Vildplockat och Vildplockat-Kokboken av Niki Sjölund


Inspirerande böcker om allt det där ätbara där ute.  Utöver en massa intressant teer så tror jag att jag framöver främst kommer försöka dryga ut vardagskosten med kirskål, maskrosblad och björklöv. I övrigt var det kända marker och ibland lite väl snåriga marker för mig.

Aya - Livet i Yop City av Marguerite Abouet och Clément Oubrerie

De är så coola och snygga, de tre tjejerna i den här boken. Abidjan på 70-talet, vardagslivet i en afrikansk stad, så befriande att läsa om.

Det här seriealbumet består av tre delar. För några år sedan läste jag första delen och hoppades på fler. Nu kom jag över de tre första böckerna i ett album. Det ska tydligen finnas tre delar till om Aya från utkanten av Abidjan i Elfenbenskusten, dock ännu ej utgivna på svenska.

Amerikansk jord av Jeanine Cummins

Vi får i den här boken följa en mexikansk kvinna och hennes son på flykt från Acapulco till El Norte och den amerikanska jorden. Flykt från mord, blod och kartellernas våld.

Det är spännande läsning, svår att släppa ifrån sig och dessutom lärorik. 

Det där som händer söder om den där muren.

söndag 15 oktober 2023

Jul vid världens ände av Kate Hewitt

Orkneyöar, bitter och ceilidh. 

Gullig, kort och lättläst.

torsdag 12 oktober 2023

Tartan läsning

En liten läsutmaning hösten/vintern 2023 tar mig till Skottland. Några nyare feelgood och deckare blir det, Det verkar vara sådana som främst når Sverige från Skottland. Från gröna högländska kullar till Glasgows slitna betong. Feelgood i skottsk inramning. Deckare av den sort som numer fått den coola benämningen Tartan Noir.

En hel del som utspelar sig i Skottland har jag läst sedan bloggens start. Utanför feelgood och deckargenrerna minns jag särskilt Shuggie Bain och Här är jag nu.

måndag 9 oktober 2023

Tillbaka till Stoningham av Kristan Higgins

Kristan Higgins skriver väldigt pålitlig feelgood. Så även denna där vi följer en hel familj. Ett äldre par och deras vuxna döttrar. Lite New York. Men mest småstaden Stoningham i Connecticut.

torsdag 5 oktober 2023

Daglösa av Hällpetters Maria Bergström

Nja. Inte min bok. Jag gillar inte vanliga svenska polisdeckare. Och detta är just en sådan enkel typ av deckare. Jag blir dessutom aldrig intresserad av karaktärerna och framförallt inte poliserna i den här boken. Men det var intressant att läsa om Falun.

onsdag 4 oktober 2023

Grå bin av Andrej Kurkov

En av årets bästa i min läsning. 

Om en äldre man som lever i gråzonen mellan fronterna i Donbas, efter 2014, före 2022. 

Sergej är biodlare och förutom livet under den långa vintern med sovande bin i gråzonen mellan artelleribeskjutningarna får vi även följa med på en resa under sommaren i Ukraina och till det ockuperade Krim.

Det här tillhör den kategori av bok jag tycker bäst om. Jag får lära mig något nytt och jag får en resa till och lära känna nya platser genom romanen. Huvudpersonen är sympatisk och allt är trovärdigt från dialoger till händelseförlopp. Boken är lättläst och flyter opretentiöst fram, men under ytan så mycket mer.

Ukraina i Östeuropautmaningen 

Benvittring av Johan Theorin

Jag återvänder till Öland. Jag hade som missat att det kommit fler böcker i serien. 

Det är något väldigt sympatiskt med Johan Theorins ölandsdeckare. Förutom Öland och stillsamheten så är det Gerlof som gör böckerna. 

Det är befriande med en så gammal klartänkt huvudperson, som tillåts vara trött och åldrande men ändå levande fullt ut.

Flera mord, i nutid och dåtid, får sin lösning med hjälp av Gerlof på sin rullator.


onsdag 27 september 2023

Läsläget

Så är min nyaste bokcirkel född. Vi heter Läsläget och vi kör digitalt, mina goda vänner och jag. Det blir kul! Amerikansk jord blir första boken.  

Genom ljus och mörker av Anna Larsson

Rebecka arbetar med fastighetsutveckling men ett nytt stort projekt gnager på hennes samvete och det får henne att ifrågasätta vad hon håller på med och vad hon vill i livet.

Genom ljus och mörker är en bra feelgood, vilket jag kommer fram till har något med trovärdigheten att göra. Och det gäller då beskrivningen av arbetet, projektledarrollen och hjältinnans glädje och vånda på jobbet. Romantiken vävs sen samman med en trasslig bakgrund, ett grått Glasgow och ett vackert Isle of Skye.

onsdag 20 september 2023

Moder Teresa - ett helgon i Calcutta av Oscar Trimbel

Moder Teresa föddes i Skopje i Nordmakedonien. En bilderbok om hennes liv och gärning blir min bok därifrån i Östeuropautmaningen. 



Nordmakedonien i Östeuropautmaningen

Färskt vatten till blommorna av Valérie Perrin

Långsam eller för lång. Något är det som gör att denna bok inte är min. Jag tappar intresset när alltför många livsöden infogas här och där, samtidigt som jag trampar vatten och väntar på att romanen ska driva framåt. Till slut gör den ändå det. Den långa vägen dit var inte min väg. I centrum står kyrkogårdsväktaren Violette Toussaint.

Ishjärta av Lars Wilderäng

Hannah Hjertas äventyr i statens tjänst rasslar vidare i denna bok, i Schweiz och Arktis och däremellan. Pandemin har en biroll. I nästa bok förväntar jag mig att Ukraina får en huvudroll.


Ryssland i Östeuropautmaningen.

söndag 3 september 2023

Evelyn Hugos sju äkta män av Taylor Jenkins Reid

En bok som poppat upp lite överallt och som jag därför tänkt ett tag att jag kunde läsa. Jag tyckte dessutom väldigt bra om Taylor Jenkins Reids Daisy Jones and the Six. Evelyn Hugo är långt ifrån lika bra enligt mig. Jag blir som aldrig fängslad av det liv som skildras. 

lördag 26 augusti 2023

Strandläsning och Bokälsare av Emily Henry

 

Lättläst trevlig feelgood. 

I Strandläsning har två författare lite trassel bakom sig men hittar varandra på stranden. Obs,  Lake Michigan ej havet.





I Bokälskare är det två i förlagsbranchen som hittar varandra på besök i småstaden men det är New York som gäller.

tisdag 22 augusti 2023

Nalas värld av Dean Nicholson

Skotten Dean Nicholson ska cykla jorden runt. Nära gränsen mellan Bosnien-Hercegovina och Montenegro hittar han en övergiven kattunge. Det blir början på resten av Deans och Nalas liv. Dean reser fortfarande runt med Nala och har över en miljon följare på Instagram.

Montenegro och Albanien i Östeuropautmaningen 

lördag 19 augusti 2023

Ok, amen - om kärlek och fientlighet i chassidernas New York av Nina Solomin

Intressant om de ultraortodoxa judarnas värld i New York. Overkligt  annorlunda. 

fredag 18 augusti 2023

Processen av Frans Kafka

Så är den då äntligen läst. Frans Kafkas Processen. Jag har haft den i min ägo i årtionden. Det krävdes en östeuropautmaning för att det skulle bli av.

Jag minns hur Förvandlingen fascinerade mig mer.

Tjeckien i Östeuropautmaningen 

Vi som var så lyckliga av Peter Kadhammar

En gripande berättelse om livet i Albaniens partitopp, om livet i "Kvarteret" i Tirana där de bodde. Peter Kadhammars bok bygger främst på intervjuer av familjemedlemmar men även livvakter, städerskor mfl. De måste varit så rädda. Rädda för att gör misstag och falla från toppen, deporteras, fängslas, avrättas.

Albanien i Östeuropautmaningen 



tisdag 6 juni 2023

Tåg till Trieste av Domnica Radulescu

Mona är ung och förälskad i Ceausescus Rumänien. En intensiv och levande skildring både av livet i det vackra Rumänien och i förtryckets Rumänien. Mona flyr i början på 80-talet. På ett tåg till Trieste. Därefter följer ett liv i USA. Mona tar sig 20 år senare tillbaka till Rumänien. En bok jag inte skulle upptäckt och fått uppleva utan min Östeuropautmaning. 

Rumänien i Östeuropautmaningen


tisdag 30 maj 2023

Gubbe och katt av Nils Uddenberg

En stillsam och fin berättelse om samspelet med en katt som flyttar in.

lördag 27 maj 2023

Röda sirener - En ukrainsk familjehistoria av Victoria Belim

Aktuell och relevant. Om Victoria Belims sökande efter sin familjehistoria under 2010-talet. En fin skildring av mormodern och trädgården och av Ukraina. Ukraina träder fram och blir levande bakom det senaste årets rubriker. 



Ukraina i Östeuropautmaningen

lördag 13 maj 2023

Ett otänkbart öde av Simona Ahrnstedt

En ny roman av Simlna Ahrnstedt. Tillbaka till slottet Wadenstierna. Trevligt. Jag föredrar hemnes historiska romance. En bok från tiden då kampen för kvinnlig rösträtt tar sin början. Det tog nästan 40 år innan det blev verklighet.

onsdag 3 maj 2023

Det omaka paret - Tjeckernas och slovakernas historia av Ingmar Karlsson

En talande titel för dessa båda länder. Och att de gick skilda vägar faller sig naturligt.

Tjeckien ligger inte särskilt långt bort. Slovakien lite längre bort. På tiden att lära sig lite mer om dessa länder.


Tjeckien och Slovakien i Östeuropautmaningen

söndag 23 april 2023

Fri. En uppväxt vid historiens slut av Lea Ypi

Om att växa upp i ett stängt Albanien. Om tiden från stalinistisk diktatur, via frihet och kapitalism till ekonomisk kollaps och sammanbrott.

Mycket läsvärt. Särskilt om barndomen i det stängda Albanien. Så skickligt beskrivet ur barnets perspektiv och där man hela tiden anar att föräldrarna vet så mycket mer.

Albanien i Östeuropautmaningen

måndag 17 april 2023

Deer Aaron av Mariana Zapata

Ännu en bok av Mariana Zapata. Queen of Slow Burn Romance. Så sant. I denna roman skriver Ruby inom ramen för en organisatio till en okänd amerikansk soldat i strid. Sakta sakta utvecklas deras relation genom deras mail och chattar. Ruby är storasyster till Jasmine i Mariana Zapatas bok From Lukov with love som jag läste tidigare i år. Jag läser gärna fler av Mariana Zapata.

fredag 14 april 2023

Tunnel 29 av Helena Merriman

Tunnel 29 byggdes i början av 60-talet något år efter att muren av studenter från Västberlin. En av många tunnlar. En amerikansk TV dokumentär bidrog till finansieringen till just den här tunneln. 

Läsvärd bokklubbsbok. 

Springa av Jan Echenoz

 

En riktig liten pärla till bok om den flerfaldige olympiske guldmedaljören Emil Zatopek. Tre guld i Helsingfors. En nydandande tjeckisk löpare som verkar ha uppfunnit både spurten och att ta ut sig och träna max. Men med boken får man inte bara Emils liv utan man får även en bok om Tjeckoslovakien och Europa. Efterkrigstiden. Kalla kriget. Pragvåren 1968. Riktigt bra. En bok som seglar upp i toppen i min Östeuropautmaning så här långt.

Tjeckien i Östeuropautmaningen.

Twisted Love av Ana Huang

Så har jag läst en TikTok sensation till. Jag är lite tveksam till den här boken då jag har lite svårt för vissa egenskaper hos mannen i boken.  Samtidigt ett lättläst romance drama som lockar till läsning. 

tisdag 4 april 2023

Tre systrar av Heather Morris

Egentligen tänkte jag mig inte ännu en Auchwitzskildring. Men i en östeuropautmaning är det svårt att komma undan judarnas historia under andra världskriget och i synnerhet i Auchwitz. Väldigt många böcker skildrar just denna tid. 

De tre systrarna är från Slovakien och det var därför jag fann denna bok. Skildringar i och från Slovakien är verkligen inte frekvent förekommande i översatt litteratur. Finns knappt? 

De tre systrarnas överlevnadshistoria är osannolik och stark. De överlever. Tillsammans. Och tar sig såsmåningom till Palestina. 

Slovakien och Polen i Östeuropautmaningen 

torsdag 30 mars 2023

Ingenting och allt av Naima Chahboun och Magdalena Cavallin


Svåra frågor. Enkla svar. Enkla frågor. Svåra svar. Fantastiska collage.

onsdag 29 mars 2023

Tokyo Ueno station av Yu Miri

Tokyo Ueno Station Utgången mot parken

Liten. Stillsam. Tänkvärd. Livet som hemlös i Ueno parken i Tokyo. Livet i Japan.

måndag 27 mars 2023

Den osänkbara Greta James av Jennifer E. Smith

En trevlig feelgood. Trevligt att läsa om Alaska och vad en turist gör på en kryssning. Glaciärer och sjölejon. En rocktjärna och en historieprofessor.