Om

torsdag 21 november 2024

Livet enligt Fikry av Gabrielle Zevin

En bokhandelsroman, lite feelgoodaktig.

Det börjar med en nybliven änkeman som äger en bokhandel på en liten fiktiv amerikansk ö någonstans. Sen tuffar det vidare och säcken knyts ihop väl. 

Bokklubbsval som dock visar sig att inte riktigt vara min bok. Jag lyckas inte engagera mig i karaktärerna.

tisdag 19 november 2024

Yellowface av Rebbeca F. Kuang

June stjäl sin vän Athenas romanutkast och ger ut en bästsäljare. 

En satir och thriller. 

Plagiat, kulturell appropiering, cancelkultur och en massa annat. Allt i en enda röra eller kanske perfekt storm. Irriterande och befriande läsning på samma gång. Läsvärd bladvändare. 

lördag 16 november 2024

Ilon Wikland - ett konstnärsliv av Enno Tammer

En biografi om Ilon Wikland som flydde Estand när Ryssland invaderade en andra gång i slutet av andra världskriget. Ilon flydde i en liten båt över havet, en resa som tog tre dygn. Först 45 år senare återvände Ilon första gången till Estland. I många av Ilons bilder finns hennes lyckliga barndom med farmor och farfar i Hapsaalu. Boken skildrar hela Ilons liv, barndomen i Estland, kriget, flykten, livet i Sverige och hur Ilon utvecklas till illustratör och konstnär.

Estland i Östeuropautmaningen 

onsdag 13 november 2024

Med högklackade skor i Sibiriens snö av Sandra Kalniete

Sandra Kalniete föddes 1952 i Sibirien. Hennes föräldrar, mor- och farföräldrar deporterades alla dit från Lettland på 1940-talet. Boken är skrämmande och gripande läsning om Lettlands 1900-tals historia.

 Boskapsvagnarna rullade även österut i Sovjetunionens regi, inte endast i Nazitysklands regi. Det är svårt att undvika att fundera över varför dessa grymheter inte regelmässigt skildras i skön- och facklittteratur. Sovjetunionens kolonialism och folkmord förblir höljt i ett nästan ursäktande dunkel. 

Med högklackade skor i Sibiriens snö är en oerhört stark skildring av livet som deporterad i Sibirien och livet i Lettland under tre ockupationer (Sovjet, Tyskland, Sovjet). 

Sandra Kaliente har varit Lettlands utrikesminister, EU-parlamentariker och EU-komissionär.

Ännu en mycket läsvärd bok som inte skulle nått mig utan min östeuropeiska utmaning.

Lettland och Ryssland i Östeuropautmaningen.

söndag 10 november 2024

Hundarna i Riga av Henning Mankell

För många år sedan läste jag många Wallanderdeckare. Genom min Östeuropautmaning återupptar jag nu bekantskapen. Hundarna i Riga utspelar sig vintern 1991. Kurt Wallander behöver åka över till Riga för att vara behjälplig vid en mordutredning.  Bakgrunden är att två män har flutit i land på en gummibåt på stranden utanför Ystad. 

När boken utspelar sig har Lettland förklarat sig självständigt 1990 men fortfarande styr Sovjetunionen. Lettland deklarerade återigen sin självständighet i augusti 1991. Henning Mankell skriver i sitt efterord i april 1992 att han försökt färdas i ett politiskt och socialt landskap där ingenting är avgjort. Tiden boken utspelar sig under gör den här boken väldigt speciell.

Filmatiseringen med Rolf Lassgård i huvudrollen går på SVT Play just nu. Självklart måste jag passa på att se den för Rigamiljöernas skull.

Lettland och Ryssland i Östeuropautmaningen 

tisdag 5 november 2024

Dolly Parton och kvinnorna som levde hennes låtar av Sarah Smarsh

Intressant att läsa om Dolly Parton. Men kanske skulle jag läst en traditionell biografi istället. Det märks att ursprunget till denna bok är en annan sorts text, en serie essäer som hyllar Dolly Parton och hennes praktiska feminism. Men om man kan förbise upprepningarna så är det intressant.

måndag 4 november 2024

Intill vanvett, intill döden av Kirsten Thorup

Det intresserar mig att denna andravärldskrigsbok utspelar sig i  en slags vardag i Tyskland.

Huvudpersonen Harriet är en dansk änka efter en dansk stridspilot som stridit mot Sovjetunionen på Tysklands sida. Harriet reser till München för att, lite oklart  "hjälpa till", mitt under brinnande krig. Hon blir gäst hos en tysk officersfamilj. Harriet vet att hon inte är välvilligt sedd hemma i Danmark och söker något annat, kanske tillhörighet i Tyskland, medan hon sörjer sin man.

Detta är ett perspektiv ur vilket jag aldrig läst om detta krig. Genom Harriets ögon får jag uppleva Tyskland under kriget. Bokens andra stora behållning är den förändring och omprövning Harriet genomgår. Harriet iakttar, ser och drar slutsatser. Harriet är en gåta. Kanske är hon det mer för mig då nära alla andra andravärldskrigsböcker skildrar andra perspektiv, offrens och segrarnas perspektiv.  

Kirsten Thorup skildring är verkligt bra. Jag tappar aldrig intresset under Harriets långa ältande nästan febriga monologer. Harriet är en gåta, men en trovärdig sådan.

lördag 19 oktober 2024

Gibbett hill

Onekligen spännande att en ny novell av Bram Stoker upptäckts i ett arkiv i Dublin. Eftersom jag kämpat mig igenom och slutförde Dracula i somras känns det märkligt nog som att det angår mig. 



tisdag 15 oktober 2024

Malibu brinner av Taylor Jenkins Reid

Att få veta ett slut i bokens inledning är inte en bra start när jag ska läsa en bok. 

Men jag vill verkligen ge den här boken en chans eftersom jag tyckte Daisy Jones var så fulländad och så smart berättad. 

Så jag läser och med mig tar den där oroliga känslan följe. Men boken växer för varje kapitel trots den oroliga känslan.

Karaktärerna, syskonen Riva - de är berömda, de har varandra och de har kvar barndomens sand mellan tårna. Det är svårt att inte känna med dem.

Fyra vackra syskon och en händelsemättad fest i en strandvilla i Malibu i Kalifornien.  Det kunde varit ett glassigt magasin med snygga drömmiga bilder men istället är det en solid roman.

söndag 13 oktober 2024

Senseis portfölj av Hiromi Kawakami

En vänskap mellan en ung kvinna och hennes gamla gymnasielärare som formas utifrån slumpmässiga möten på en lokal bar. 

Temat är inte helt olikt det som finns i Alla nattens älskare, en bok jag läste ganska nyligen. Vänskap, ensamhet, kärlek och alkohol. Men relationen i Senseis portfölj känns stabilare, inte lika olycksbådande som i Alla nattens älskare.

Återigen är det givande att vistas i vardagen på Tokyos gator och barer.

Familjen Rokesby: På äventyr med Poppy Bridgerton av Julia Quinn

Jag fortsätter med denna spin-off på Familjen Bridgerton.

Precis som i tidigare böcker så är det ett intressant scenario som fylls ut med sida upp och sida ner med dialog. Jag förväntade mig inget annat, mer än lättsam läsning, vilket jag också fick.

tisdag 8 oktober 2024

Den hemliga våningen av Kelly Bowen

Det förekommer ganska många böcker av den här sorten. Och då tänker jag; Paris - Andra Världskriget - Nutid - Ett hemligt brev eller en gömd dagbok eller ett märkligt testamente - Ett mysterium - Nazister - Motståndsrörelsen - Agenter - Flygare - Fara - Kärlek. Jag har hållt mig från dem. Men nu blev det Den hemliga våningen i lunchboklubben. Det är lätt läsning och en spännande historia. Tre kvinnor har huvudrollerna och viktiga ingredienser är ovärderlig konst och en krypteringsmaskin.

Jag inser också att jag hamnat i en andra världskrigssekvens i läsningen denna månad, en bok till som utspelar sig under denna tid, väntar i högen. Det kan bli så ibland.

lördag 5 oktober 2024

Kvantfysiken och livet

Kvantfysiken och livet av Joar Svanvik, Göran Johansson, Ingenar Ernberg, Göran Wendin och Tomas Lindblad.

Ett stillsamt populärvetenskapligt resonerande försök att få oss vanliga människor att förstå kvantfysikens betydelse för biologin och livet.

Boken öppnar med hur kvantfysiken förklarar geckoödlornas förmåga att klättra upp och ner på ett slätt innertak. Det är min höjdpunkt.

Boken är lättläst men jag tror den som kan mer om fysik har större glädje av läsningen. Med mer kunskap finns det mer att hänga upp det nya på.

Den andra korta faktaboken denna vända med bokklubben.


tisdag 1 oktober 2024

Svamparnas planet av Jesper Nyström

En lättläst resonerande faktabok om svampar blev det lite oväntat i bokklubben. Jag lärde mig en hel del nytt i denna bok. De är allt lite läskiga svamparna, det går inte att komma i från. Men väldigt mycket oumbärligt kommer av dem också. De finns överallt. De har sin plats på vår planet. Och de är ytterst varierade. Två något mer spektakulära exempel.

Svampar som älskar strålning i Tjernobyl och svampar som kan rena vatten från radioaktivitet.

Svampar som är gigantiska, den största är 880 hektar stor, väger 7500 ton men befinner sig mestadels under jord.

söndag 29 september 2024

Blattejävlar av Goran Vojnović

Arg ung man i kubik från en av Ljubljanas förorter. Marko är förbannad på det mesta. Sina föräldrar, kompisarna, kompisarnas föräldrar, basketränaren, polisen, allt. Han är lika arg på slovener som på alla de andra blattarna. Blattar är de som invandrat från andra delar av det forna Jugoslavien. Marko är själv blatte, född i Slovenien men föräldrarna kommer från Bosnien. Jag önskar frustrerat att Marko skärper sig, gör det han ska i skolan, går på basketträningarna och pratar med sina föräldrar. Jag blir irriterad på att Marko och hans vänner förstör för sig själva och jag känner med Marko när han gråter förtvivlat i sin mammas famn. Markos dagdrivande meningslöshet i förortslivet leder rakt nedåt, tills dess Markos föräldrar slutligen griper in. Den slitna basketkorgen i en övergiven trädgård ger ändå något slags hopp om det som trots allt finns där inom Marko.

Med humor och rapphet fångas betydelsen av klass och etnicitet. Och så får man med sig lite om skillnaden. Det relativt sett välordnade Slovenien är Europa, till skillnad från det fattiga Bosnien.

Boken kom ut 2008 och blev en av de största boksuccėerna någonsin i Slovenien. 

Slovenien och Bosnien i Östeuropautmaningen

Nazisternas fruar av James Wyllie

En bok om kvinnorna som gifte sig med de allra högst uppsatta nazisterna, Hitlers inre krets. Boken handlar trots det mer om männen, kanske för att sätta fruarna i sitt sammanhang eller för att de finns lättillgängligt material om dem. Lite stolpigt berättat överlag och inte i närheten av några djupare portträtt, likväl finner jag det intressant, t ex skildringen av hur den ideala tyska kvinnan skulle vara. Fruarna var nazister de med, hela bunten förstås, även om en del var mer hängivna och drevs av egen stark övertygelse.

lördag 14 september 2024

Stoner av John Williams

William Stoner, ett liv, som lärare på ett universitet i Mellanvästern, under första hälften av 1900-talet. I all sin enkelhet en fullkomlig roman.

söndag 8 september 2024

Naturlära av Lars Lerin

Länge har den legat i högen. Jag fick den efter att den fick Augustpriset 2014. Den har bläddrats i men inte lästs.

Lars Lerins akvareller är fantastiska och har sedan jag upptäckte dem för många år sedan alltid talat till mig. Jag är inte ensam om det. Och det är gott. Att naturen och landsbygden talar till så många. Må det ständigt och alltid vara så. Det är en bra grund för att vi kommer ta hand om vår lilla del av världen.

Nu läggs Naturlära tillbaka i högen. 

söndag 1 september 2024

Röda rummet av August Strindberg

Det är oklart om jag någonsin tidigare läst något av August Strindberg. Nu har jag iallafall läst Röda rummet. Men jag kan inte annat tänka än att den är seg. Visst. Äldre litteratur är ofta segare. Men jag tappat styrfart bland alla bohemiska karaktärer som rumlar runt. Men det hade varit roligt att tjuvkika in i Röda Rummet när de satt och söp då det begav sig. Plus i kanten till den byråkratiska satiren. 

söndag 25 augusti 2024

Krigarhjärta av Lars Wilderäng

Jo. Det är i den här fjärde boken det börjar bli intressant på riktigt. Med start i december 2021. Jag konstaterar att jag tycker Krigarhjärta är den bästa hittills i serien. Kanske för att skeendena är så nära verkligheten. Hanna Hjertas tid som volontär och vid fronten i Ukraina är en nutidsskildring.


Ryssland och Ukraina i Östeuropautmaningen 

I samma flod av Sofi Oksanen

En viktig bok, kort och lättläst, om  människorättsbrott med fokus på Rysslands krig mot kvinnor och på Rysslands krig i Ukraina.

Sofi Oksanen ger den historiska bakgrunden och sätter dagens ryska krigsbrott i Ukraina i ett större sammanhang. 

Sofi Oksanen, har rötter i både Finland och Estland. Det är skakande läsning, bilden klarnar och blir oförlåtande tydlig. 

Ryssland, Ukraina och Estland i Östeuropautmaningen 

fredag 23 augusti 2024

De fenomenala fruntimmren på Grand Hotel av Ruth Kvarnström Jones

 

Feelgoodläsning förankrad i en historisk verklighet. Kanske lite lång? Men helt ok ändå.

 

söndag 11 augusti 2024

Den mestadels sanna historien om Tanner och Louise av Colleen Oakley

Det var en hel del jag gillade i den här boken, särskilt upplösningen, när trådarna redde ut sig. Det oväntade. Humorn. Men jag förstod tyvärr aldrig personkemin mellan Tanner & Louise. Den var för tunn för att jag skulle förstå varför de agerade som de gjorde. 

Det är ingen Thelma & Louise men det finns förstås paralleller som inspirerat boken. Mrs Wilt och Tanner tvingas fly plötsligt och det för dem tvärs över Amerika, pga något som hände för länge sedan.

Bokomslaget är snyggt och lockande men utan många rätt, måste man inte ha läst en bok för att göra ett bokomslag eller är det inte lämpligt att ha åtminstone lite koll på USAs geografi? Finn fem fel!

torsdag 8 augusti 2024

Metro 2033 av Dmitrij Glchovskij

Den här boken är något utöver det vanliga. Den dystopiska världen i Moskvas tunnelbana är så mörk, så tung. Jag läser väldigt långsamt och känner ett motstånd mot att ge mig ner i mörkret samtidigt som världen där nere är så fascinerande att jag vill vara kvar. 

Den unge Artiom vandrar genom den världen, längs tunnlarna, till stationerna, bland människospillrorna som skapat en ny civilisation och överlevnadsvärld. Den värld i Moskvas tunnelbana som återstår efter det slutgiltiga kärnvapenkriget, som hänt ovanjord.

2033 är den första i en trilogi. Orkar jag läsa fortsättningen. Vi får se. Oerhört dyster men så fascinerande läsning av Dmitrij Gluchovskij. 

Dmitrij Gluchovskij lever idag i exil utanför Ryssland, dömd i sin frånvaro, efter att ha kritiserat Rysslands storskaliga invasion av Ukraina.

Ryssland i Östeuropautmaningen 

onsdag 7 augusti 2024

Kaffe med mjölk av Ella-Maria Nutti

En kort sorgsen bok om relationen mellan modern i Gällivare och dottern i Stockholm. Livet och döden.





Tema Mjölk IV

söndag 4 augusti 2024

Norweigan wood av Haruki Murakami

Det blev tyvärr en längre paus i min läsning av Norweigan Wood. 

Men som alltid, jag imponeras och tycker  mycket om det jag läser av Haruki Murakami.

Jag uppskattar dessutom verkligen att få ta del av det där vardagslivet som studenterna Toru och även Midoro lever i Tokyo. Det är 1969 men tidlöst.

Läs även här om boken, av min medbloggare i bloggens begynnelse.


 

Familjen Rokesby: Tack vare Cecilia Hartcourt av Julia Quinn

Jag behövde verkligen läsa något lättläst. Det blev en av Julia Quinns om släktingar till familjen Bridgerton. De är alla samma lika dessa böcker, bekväm läsning som jag inte vill vara utan. I denna bok är det dock lite intressant att få befinna sig i kolonierna, i New York på 1700-talet, under det amerikanska frihetskriget.

onsdag 17 juli 2024

Pappan och havet och Sent i november av Tove Jansson

Om Pappan och havet tyckte jag mycket. Likaså om Sent i november. Inte märkligt alls. Jag älskar ju alla muminböckerna. 

Nu är iallafall hela serien omläst ännu en gång. Det tog flera år, då det denna gång började som ett ganska utdraget högläsningsprojekt. 

Nu kan jag börja om igen.

Sent i november. Det är väldigt mycket mumin i den underbara titen.

Fiskarens födelsedag. Funnen på pryl hos Åhlens.

lördag 13 juli 2024

Dit du går, följer jag av Lina Nordquist

Om Unni och Armod som flyr Norge i början av seklet för Sverige och landar i ett ödetorp i Hälsingland. Om barnen, åren däremellan fram till Kåras och Brickens kvävande kök i samma stuga på 70-talet.

Jag har läst alltför många eländesskildringar om Fattigsverige. Med klassperspektiv på  historiska svenska romanerna så följer eländesskildringar som denna. Orättvisor, förtyck, utsatthet. Den här är varken bättre eller sämre. 

Unnis och Armods kärlek är fin och lyser starkt. Det är nytt för mig i denna sorts skildring. Men kärleken är tyvärr ganska snabbt överstökad i berättelsen. 

Jag blev aldrig överraskad, ej heller av slutklämmen. Årets bok. Jag tänker att alla andra inte läst alla de där böckerna om orättvisor, förtryck och utsatthet som jag gjort och därmed blir boken folkbildande.

måndag 8 juli 2024

Mjölkat av Sanna Samuelsson

Berättelsen hoppar mellan barndomen, uppbrottet och inbrottet. 

Inbrottet stör mig hela tiden under läsningen men det bidrar förstås till dynamiken och det unika i berättelsen.

Livet och uppväxten på bondgården är det som ger mest. Detaljerna, mjölken och så hur Ellen släntrar runt. Grannpojken Max intresserar mig också. Han som blev kvar, nedvärderat presenterad.



Tema mjölk III

söndag 7 juli 2024

Dracula av Bram Stoker

Så var den klar. Det tog sin tid att ta sig genom denna seglästa klassiker. Men som alltid med klassiker, väl igenom ser man skogen trots alla träden. Och just i detta fallså är det tillfredsställande att ha läst originalet.



Rumänien i Östeuropautmaningen

tisdag 11 juni 2024

Bröd och mjölk av Karolina Ramqvist

Det här är en bok om mat och ett barns relation till mat och till sin familj. 

Jag är lite förundrad faktiskt att det går att skriva så mycket om detta och att författarinnan har tänkt så mycket på mat.

Men så är mat inte enkelt. Inte om det finns en ätstörningsproblematik bakom, vilket det ju gör för Karolina Ramqvist. Att tänka på mat förstår jag är en del av det. I slutet av boken kommer lite om Karolinas vuxna förhållande till mat och om och när hon tar och ger sig själv hjälp.

Det är en berättelse där känslor, upplevelser, smaker och svåremotståndeligt sug blandas med barndomsminnen och kärleksfulla beskrivningar av morföräldrarna.

Bonus är att få förflyttas till en världen där telefonkatalogerna existerade.


Tema mjölk II

tisdag 4 juni 2024

Alla nattens älskare av Mieko Kawakami

Det här är en bok som ganska långsamt och stillsamt rör sig framåt. Läsaren får följa med i 34-åriga Fuyuko Iires ensamma vardagsliv i Tokyo. Som frilansande korrekturläsare utan några egentliga vänner har hon ett ganska torftigt liv. Vilket Fuyuko plötsligt själv inser. 

söndag 26 maj 2024

Hachiko väntar av Leslea Newman

En barnbok om hunden som väntar på sin husse på Shibuya station i Tokyo. Professor Ueno gick hastigt bort på sitt arbete. Hachiko väntade klockan tre i tio år mellan 1925 och 1935. Idag finns en staty av hunden utanför stationen.

Shibuya station under mellankrigstiden (wiki)

lördag 25 maj 2024

Kvinnor jag tänker på om natten av Mia Kankimäki

Att resa med Mia Kankimäki och kvinnorna hon tänker på om natten gör mig gott. Mia Kankimäki skriver väldigt tilltalande och i lagom dos med med självdistans och humor. Hon bjuder på sig själv och inspirerar. Ur den aspekten, inte helt olikt mangaserien Mitt liv i Japan av Åsa Ekstöm som jag läste häromveckan.

Jag förstår Mia Kankimäki's fascination av  1800-talskvinnorna och deras resor. Jag har läst några av deras reseskildringar själv. Jag blir extra inspirerad av dessa delar i boken. Men jag tycker ändå om att berättelsen vindlar vidare till andra sorters nattkvinnor 

Mia Kanimäki har valt sina nattkvinnor med omsorg, följer deras spår och resultatet blir denna härliga bok. 

söndag 5 maj 2024

Mitt liv i Japan av Åsa Ekström

Mitt liv i Japan - En svensk mangatecknares bekännelser,  En svensk mangatecknares äventyr och Från Kyoto till Okinawa. 

Åsa Ekström har tecknat manga i flera delar om sitt liv som mangatecknare i Japan. Nu översätts de till svenska. De är  verkligen jättefina och roliga att läsa. Jag lär mig mycket om Japan och om manga. Det är både personligt och humoristiskt skrivet.

söndag 28 april 2024

Mjölk och människor av Matilda Josephson

Mjölk och människor är en serieroman om udda karaktärer i en livsmedelsbutik iakttagna av den serietecknande kassörskan. 

Tema mjölk I


Skymning 41 av Kjell Westö

Jag har många favoritförfattare och jag konstaterar att Kjell Westö förblir en av dem.

Jag tycker väldigt mycket om den här romanen. 

Henry och Mollys kärlek.  Helsingfors. Finland. Vacklande. Sökande. Sanningen. Vinterkriget. Mellanfreden.  Sommarkriget som övergår i Fortsättningskriget. 


lördag 27 april 2024

Mrika från Pristina i Kosovo och Jozsef från Ghimes i Rumänien

De två lättlästa barnböckerna blev två korta besök i Kosovo och Rumänien. Böckerna är 20 år gamla och det märks. Särskilt skildringen från Pristina i Kosovo. Återuppbyggandet efter kriget dominerar. Men kanske är även skildringen från Rumänien föråldrad i skildringen av en jordbrukande familj. 

Serien om barns vardag runtom i världen är jättefin. Inga pekpinnar. Jag har läst många av dem genom åren. Men det var ett tag sedan nu.

Kosovo och Rumänien i Östeuropautmaningen 

onsdag 17 april 2024

tisdag 16 april 2024

Kallt nog för snö av Jessica Au

En kvinna åker till Japan med sin mor på en semesterresa. Berättelsens upplägg tilltalar mig. Relationen, tillbakablickarna och reflektionerna står i centrum och är dem som boken kretsar kring. Men resan och utforskandet av det nya ikring dem driver berättelsen framåt. Stillsamt. 

torsdag 11 april 2024

Danserskan på Izu och Varmbadhusen av Yasunari Kawabata

Två korta romaner i en tunn häftad bok. Boken utspelar sig i onsenmiljö på den japanska landsbygden någon gång på 1920-talet.  

Det är olika berättelser men de hänger ändå ihop genom miljöerna. Verkligen fina berättelser i en vacker men mörk och fattig verklighet. Vacker och oskyldig är Danserskan. Mörk, sorglig och trasig är Varmbadhusen. Språket är lätt. Som stora fallande snöflingor i höströda japanska berg. 

Jag förstår att Yasunari Kawabata fått nobelpriset. Det glädjer och förvånar mig att det inte var tungläst och krångligt.

onsdag 10 april 2024

The mistake, The score och The goal av Elle Kennedy

Jag har rasslat genom de sista tre delarna i Elle Kennedys romance kvartett under vårvintern. De är alla lika lättlästa som ettan och väldigt lika varandra. Hockeykillar och duktiga flickor.  Lättsam skildring av collegetillvaron men självklart är det alltid något som komplicerar.

lördag 6 april 2024

Gata utan namn av Kapka Kassabova

I bok efter bok öppnar sig Östeuropa för mig. I denna bok lär jag känna Bulgarien genom en överraskande  intressant och givande läsupplevelse. Bulgarien får en plats i relation till sina grannländer och resten av Europa.

Kapka Kassabova berättar humoristiskt och vemodigt om sitt barndoms Bulgarien och om åren då det brast och familjen kunde lämna landet. Hon berättar också om Bulgarien idag under sina resor tillbaka till landet. Hon betraktar, minns, jämför och värderar när hon besöker städer, byar, sina gamla vänner och äldre släktingar i olika delar av landet. 

Riktigt bra.

Bulgarien i Östeuropautmaningen

måndag 1 april 2024

Ljuset från Jodhpur av Mikael Bergstrand

Jag är inte inte alls road av själva "Jakten på den försvunna diamanten" storyn i den här lite för långa boken. Men precis som i de andra delarna i Mikael Bergstrands serie om småtråkige Göran och den överdrivna kompisen Yogi så är det de skruvade sidospåren i dialoger och träffsäkra iakttagelser som är behållningen. 

Klubben av Matilda Gustafsson

När det begav sig och Svenska Akademin föll ihop följde jag det hela timme för timme. Åtminstone under en period hände något dag för dag som media rapporterade om. Jag trodde jag var trött uttjatad på skandalen men Matilda Gustafsson beskriver skickligt händelserna och sitt eget gräv om kulturprofilen. 

onsdag 27 mars 2024

Mjölk

4 x mjölk. Är det bara jag som tycker det är mycket titlar med mjölk nuförtiden? 

  • Mjölkat av Sanna Samuelsson
  • Mjölk och människor av Matilda Josephsson
  • Bröd och mjölk av Karolina Ramqvist
  • Kaffe med mjölk av Ella-Maria Nutti

Däribland ovanstående som alla väcker mitt intresse. Kanske kan det bli en läsutmaning?

www.arla.se



torsdag 21 mars 2024

Nocilla Lab

Åh vilken udda och underbar läsning. Inte min grej men ändå faktiskt precis min grej. I jämförelse med vad jag vanligtvis läser.

Jag minns mest brottstycken och stämningar från de många fragmentariska berättelserna i Nocilla Dream och Nocilla Experience. Vissa av fragmenten undrar jag om jag drömt. Jag tänker att det är ett gott betyg.

Nocilla Lab är fristående samtidigt som den knyter ihop trilogin i en oväntad final. I denna tredjedel är författarjaget själv med.

Unik.



onsdag 13 mars 2024

Stacken av Annika Norlin

Stacken. Full av udda karaktärer som hamnar. Mycket innehållsrik. Oväntat bra och tänkvärd. Minnesvärd. Enda besvikelsen var slutet, hur hade det gått för, om inte.