Om

söndag 14 oktober 2012

Kautokeino, en blodig kniv av Lars Pettersson

Precis den här sortens deckare är det som gör att jag tycker om att läsa just deckare. Brotten blir för mig av underordnad betydelse. Miljöerna, människorna och samhället som skildras är det viktiga. Och Lars Pettersons Kautokeino är otroligt intressant skildrat.

Kautokeino, en blodig kniv. Jag fascineras av den här boken från första sidan. Det här är verkligen en värld jag vill veta mer om. Lars Petterson bor i Kautokeino under vinterhalvåret och det här är hans debutroman. Den skrevs först som filmmanus. Och det märks. Boken kommer den dag den förhoppningsvis filmas att göra sig mycket bra i bild.

Lite Åsa Larsson vibbar får jag i bokens ansats. Anna Magnusson, åklagare i Stockholm kallas till Kautokeino i Nordnorge av sin samiska mormor. Kusinen Nils Mattis  anklagas för våldtäkt och Anna behövs. Men ganska snart tar den här bokens unika karaktär över. Och Åsa Larssons Rebecka Martinsson i Kiruna försvinner långt söderut.

Anna är svensk, men boken utspelar sig på andra sidan riksgränsen i Norge.  Norska polis- och åklagarväsendet, tillika norska staten finns i Kautokeino och närmaste centralort Alta. Men rättskipandet på fjället sker likväl ofta utan dess inblandning.

Det som först verkar enkelt för Anna är inte så enkelt. Att fungera som gratis juridisk rådgivare till familjen, att läsa genom en utredning och reda ut vad kusinen orimligt anklagas för. Istället måste Anna gång på gång ifrågasätta det som tycktes henne självklart innan hon for norrut.

"Vad kunde vårt moderna rättsystem spela för roll i ett samhälle som utgår från att lag och rätt är beroende av sociala sammanhang och historiska erfarenheter?"

Anna lever dessutom med sin egen skuld. Mammans skuld till familjen. Mamman som lämnade allt, for till Stockholm, utbildade sig och blev kvar.

Boken balanserar mellan ytterligheter. Å ena sidan beskrivs det samiska Kautokeino som ett rättsosäkert laglöst klansamhälle. Å andra sidan beskrivs den samiska minoriteten och kanske framförallt de renägande samernas förutsättningar med stor respekt. Skuld och moral. Tradition och modernitet. Även motsättningar och klasskillnader mellan de olika samiska grupperingarna berörs.

Det här är en bok jag verkligen rekommenderar. Läs den som en spännande deckare i en annan del av Norden eller läs den som en samtidsroman som utspelar sig i en samisk verklighet. Det är en riktigt bra deckare och en bok jag kommer att minnas.

Boken är ett recensions ex från Ordfront.


3 kommentarer:

  1. Jag tar dig på orden och har lagt till boken på min nyfiken-på lista :)

    SvaraRadera
  2. Ska precis börja läsa den! Hörde Lars Pettersson berätta om den på bokmässan och tyckte den verkade spännande. Återkommer med egen recension men ser att det verkar bli en bra läsupplevelse utifrån ditt positiva intryck!!

    SvaraRadera