Om Boel

Förstår inte hur jag egentligen hinner med att läsa de böcker jag läser. Älskar bibliotek. Kommer alltid hem med för många böcker därifrån. Läser ofta flera böcker samtidigt, varav då minst en är fakta eller biografi. Letar ständigt efter Boken = en läsupplevelse med djup, allvar, feelgood, inspiration och underbart språk.

Var anno 2021 glädjande nog stolt medlem i tre bokklubbar; den kära gamla vanliga, lunchboklubben med de kära kollegorna och så den digitala med de kära gamla vännerna.

Några läsprojekt, utmaningar och röda trådar:

Ungdomsfantasy, började med att jag försökt mig på lite för många ointressanta dåligt skrivna fantasyböcker, men att jag ändå inte ville inte ge upp genren. Några goda läsupplevelser senare har det utvecklats till ett behov av att fortsätta utforska alltfler särskilt i subgruppen som vänder sig till unga vuxna.

Ungdomsdystopier, jag har hakat på den trenden också.

Bist lit. Har läst bl.a läst Christian Unge, Gunnar Ardelius, Magnus Zaar, Helena Thorfinn och Diana Janse. Det återstår några.

Exotiska deckare är alltid intressanta och med det menar jag det här och det här.

Bra latinamerikansk litteratur med fokus på Colombia. Har blivit en del under 2012, men Garcia Marques Kärlek i kolernas tid och något av Vargas Llosa är också ett måste. Helst även något av Roberto Bolano innan jag är - tillfälligt - nöjd. Fortsatte 2013 parallellt med Bibliophilias utmaning Sydamerika 2013. Latinamerikaläsningen fokuserade hösten 2013 på Peru, Bolivia och framförallt Chile.

Isländsk litterär odysse bl.a varav tre deckare, Indridasson, Thorarinson och Sigurdadottir. Laxness trilogi Islands klocka ska avslutas. Islands klocka del ett blev även en del av  Lyrans Noblessers klassikerutmaning 2012. Islands klocka del två: Den ljusa mön blev en del av Lyrans klassikerutmaning vårvintern 2013.

Tre italienska deckare, tillika del i Pocketlovers TRE PÅ TRE utmaning hösten 2012. Carofiglio, Guittari, Leon... 

Serier/Grafiskt. Deltog i Eli läser och skrivers serieutmaning i slutet av 2012 med följande avsikt.

Noveller 2013. Fler noveller än tidigare år tillsammans med bla Och dagarna går...   Blev en utmaning för mig, trots eller pga att mitt novelläsande varit nära obefintligt.

Wallflowerutmaningen. Kunde inte motstå att utmana mig själv med åtminstone en bok under 2013 av Charlies klassiker i denna utmaning av Mrs E. To kill a mockingbird av Harper Lee.

Samtida spansk litteratur i svensk övesättning. Ett lyckat vårvinterprojekt 2013 som började så här och slutade så här. Det kommer att blir fler spanska romaner.

Projekt Korea. Ett miniprojekt på försommaren 2013 med en bok från Sydkorea och en bok om Nordkorea.

3 x Isabel Allende blev del i Pocketlovers Tre på tre 2013 men även del i min egen  Latinamerikaläsning. Mayas dagbok, Odjurens stad och Landet i mitt hjärta. 

Äventyrliga historiska biografier  en, två eller kanske tom tre biografisommaren 2014.

3 x Paris i Tre på Tre version 2014. Ät mig, No och jag samt Vi ses på place de la Sorbonne

Grekiskt tema blev det hösten 2014. Jag läste det mesta av det här.

Franskt tema blev det 2014-2015. Den läsningen sammanfattade jag här.

Tema Antikens Rom körde jag våren och försommaren 2015 där jag främst läste faktaböcker för barn men även några romaner. Dessa böcker konstaterade jag bl.a fanns att läsa. 

Feelgoodläsningen har hängt med sen start men Romanceläsningen har ökat stadigt särskilt efter klivet in i e-böckernas värld. En viss förkärlek för historisk engelsk samt amerikansk small town contemporary och historical western kan anas.

Serier/Grafiskt II. En saknad efter grafiska romaner gjorde att jag drog igång en kampanj vintern 2017/2018 med hopp om att upptäcka något nytt och bra.

3 x Youtubers. En glimt på Youtube över axeln räcker för min del men jag vill veta mer om människorna bakom.  Jag läser därför våren 2018 tre böcker av Therese Lindgren och Joakim Lundell.

Klassisk spänningslitteratur i sommar. Johannas deckarhörnas utmaning hakade jag lite överraskande på sommaren 2018.

Serier/Grafiskt III. Höst 2018 och dags för en seriekampanj igen.

Japanresa. Temaläsning är bra för min läsinspiration.  Hösten 2019 startade en resa till Japan i böckernas värld som kan se ut så här.

Serier/Grafiskt IV. Höst 2019 och seriekampanj som delvis sammanfaller med japanresan.

Jullit. 2020/2021. Denna nya populära subgenre inom Romantik och Feelgood. Lång kö på några lagom till jul förstås. Här.

Att avsluta några bra serier. Mycket efterlängtat. 2021. Här.

Några nya deckareförfattare. På nya platser. 2021. Här.

Berlinkampanj. Hösten 2021. Här.

Upptäck världen med kaffe och kultur. Fuskar mig genom den här utmaningen och låter mig inspireras några månader iallafall.

Fjälltrend
Flera nya fjällnära romaner 2022. Dessa två, dvs Fjället tiger still och Kallbaderskan bland fjällen, avser jag läsa. Finns även Sarek och Sly. En tydlig trend.