torsdag 12 april 2012

Sköra bestar av Tawni O'Dell

Det här är helt enkelt en mästerlig kombination av Country Noir och Feelgood av en av mina favoriter; Tawni O'Dell.

Sköra bestar utspelar sig, precis som alla Tawni O'Dells böcker i Pennsylvanias kolgruvedistrikt. I dessa fattiga bergsstrakter skildras människorna som blev kvar när jobben försvann, i det där andra USA. Om Country Noir har jag skrivit här och om Tawnie O'Dells bok Avvägar har jag skrivit här.

Kyle och Klint förlorar sin far i en bilolycka och eftersom modern stuckit till Arizona med lillasystern för några år sedan är de båda tonårspojkarna nu ensamma.

Klint är traktens stora baseballstjärna och att lämna skolan och laget nu, för att flytta till modern i Arizona, skulle förstöra hans chanser till ett bra collegestipendie. Kyle däremot har bra betyg i skolan och han oroar sig främst för sin äldre bror.

Pojkarna får så ett oväntat erbjudande från den mycket rika excentriske damen Candace Jack, faster till den man som äger kolgruvorna i trakten.

För 50 år sedan mötte Candace Jack sin stora kärlek, matadoren El Soltero, i Madrid. Tjuren, som blev hans öde, lever vidare på Miss Jacks vidsträckta ägor i form av sin sonson. I boken får vi tillbakablickar på Candys år med El Soltero, åren som präglade resten av hennes liv.

Candace Jack tar sig an pojkarna. Tilliten och vänskapen som växer fram mellan Kyle, Klint, Candace Jack och hennes anställde Luis är feelgood som bäst. Utan att vara smetigt eller förutsägbart och med bitar av trasighet, trashighet och trasslighet. Jag mår bra och njuter av läsningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar