fredag 29 november 2013

Tant Julia och författaren av Mario Vargas Llosa

Detta mitt första möte med Perus mest berömde författare tillika nobelpristagare faller väl ut. Jag gillar Tant Julia och författaren. Jag gillar Vargas Llosas prosa. Jag ville läsa något av Vargas Llosa och valet föll på Tant Julia och författaren då jag fann den i pocket. När jag sen läste på lite om boken fick jag förklarat för mig att denna bok tillhör en av Vargas Llosas lättsammare eller var det kanske lättilgängligare? Det var förmodligen bra som introduktion, för alltför tung läsning innebär ett visst motstånd. Nu är jag nyfiken på mer av Vargas Llosa. Till skillnad från Garcia Marques som jag faktiskt känner mig ganska klar med efter Kärlek i kolernas tid, så vill jag läsa fler av Vargas Llosa. Kanske Bockfesten?

Nåväl. I Tant Julia och författaren möter vi den unge Mario i hans kärleksförhållande till den ca 15 år äldre ingifta men frånskilda släktingen tant Julia. Mario är juridikstudent samtidigt som han jobbar som nyhetsredaktör på en radiostation och är aspirerande författare. Han skriver ständigt nya noveller som han förkastar. Kärleken till Julia börjar som en lek. Men blir snart allvar.

I boken varvas berättelsen med berättelser av den excentriske radioföljetongförfattaren Pedro Camacho som arbetar på systerradiostationen.  Vanligtvis föredrar jag när böckerna flyter på, utan avbrott i berättelsen men i den här boken går det bra. Radiosåporna lyfter berättelsen och berättelserna är närvarande i livet i Lima, hos Mario, hos Julia hos deras släktingar...alla lyssnar, alla följer dem.  De skruvade radioföljetongerna i form av noveller blir pauser i berättelsen och de har verkligen sin tjusning, trots sina absurditeter. Radioföljetongerna flippar alltmer ut i samma takt som Mario och Julia blir alltmer desperata i sin jakt på att kunna gifta sig.

Tant Julia och författaren är en läsvärd och riktigt underhållande roman!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar