måndag 31 mars 2014

Bokgeografi: Afghanistan (retro)

Här kommer en retroaktiv bokgeografi enligt O. Jag missade av någon eller annan anledning följa med när det begav sig. Men nu blir det av och det bär av till Afghanistan.  


 1. Berätta om en bok eller flera böcker du läst som utspelar sig i Afghanistan eller är skriven av en författare med anknytning dit.

Fem reseskildringar vill jag berätta om. De två första utspelar sig under Afghanistans fredliga 70-tal. Då kunde västerländska hippies resa folkabuss genom landet på ett skosnöre på sin väg till Indien. Och en fantastisk indisk man kunde cykla genom landet bort men hem till sin kärlek i  Sverige.

Läs Vi drog: Jorden runt med 68-generation av Jan Svante Vanbart och New Delhi - Borås av Per J Andersson.


Den tredje skildringen är Diana Janses skildring av sin tid som diplomat i Kabul. Om En del av mitt hjärta lämnade jag kvar av Diana Janse . skrev jag bl.a så här:

Jag läser inte den här boken för att lära mig om Afghanistan, jag läser den för att jag vill läsa om livet som ung kvinnlig UD-anställd i fält. Och det lyckas Diana beskriva. Därtill förmedlar hon en bild, sin bild av det komplicerade landet Afghanistan. Svårt att leva i som diplomat och biståndsarbetare, men svårast att leva i för Afghanistans kvinnor.

Dessutom finns förstås Åsne Seierstads bokhandlaren i Kabul som fick stort genomslag när den gavs ut.

Den femte reseskildringen från Afghanistan fås genom Sigrid Kahles första delbiografi Jag valde mitt liv. Tillsammans med sin man John gjorde hon en resa till Afghanistan på 50-talet.


2. Berätta om en eller flera författare som på något sätt har anknytning till Afghanistan. Var så långsökt som du vill, men motivera gärna ditt val.

Jag tyckte oerhört mycket om Nadeem Aslams Den förspillda vakan som var en av de första böckerna jag skrev om på Böcker emellan. Jag citerar mig själv igen.

Vackra och sorgliga utspelar sig historierna och de är lika fruktansvärda, blodiga och hopplösa som Afghanistans egen historia. 

Nadeem Aslam är en brittisk författare som ursprungligen kommer från Pakistan, bor i England. Nadeem Aslam skrev utkastet till Den förspillda vakan hade han aldrig varit i Afghanistan men reste runt i landet när han arbetade med boken.


3. Berätta om en bok av en författare som anknyter till Afghanistan, som du inte läst, men är nyfiken på.
Den blinde mannens trädgård av Nadeem Aslam. Med tanke på att jag tyckte så mycket om Den förspillda vakan och att det är just den typ av böcker som fastnar hos mig på riktigt, så tror det kan vara en Boelbok.

4. Om du vill kan du också berätta om andra kulturella inslag från Afghanistan.

Sigrid Kahle gav 1994 ut en bok som skildrar resan till Afghanistan 1953. Från Indus till Hindukush. Sigrid Kahles två biografier Jag valde mitt liv och Att vilja sitt öde - trots allt ger mycket om Centralasien, islam och orienten. Tyvärr gick Sigrid Kahle bort tidigare i år och hennes tredje del från världens alla hörn som tysk diplomathustru och 1900-talets historia genom den, kommer vi aldrig få. Den saknas mig. Det får bli Från Indus till Hindukush som avsked och avslut istället.

Klicka på Afghanistan för samtliga Afghanistanrelaterade inlägg på Böcker emellan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar