torsdag 12 juni 2014

Projekt Längtan av Marika King

Projekt Längtan är Marika Kings fristående fortsättning på Supernova. Det har gått några år sedan Marika King skrev Supernova, men i Lisas liv har det bara gått några månader. I slutet av Supernova blev den högpresterande managmentkonsulten Lisa sjukskriven pga utbrändhet. I Projekt Längtan är hon tillbaka på jobbet på firman igen. Men något har hänt. Lisa känner inte samma passion för jobbet längre. Hon är fortfarande en lysande konsult men inombords är hon full av tvivel och längtan efter något annat. Och det är mycket det den här boken handlar om. Vad man vill med sitt liv. Att lyssna på sig själv. Är Lisa sitt jobb eller är hon egentligen något annat.

Projekt Längtan utspelar sig precis som Supernova i ett chiclit sammanhang. Det är singelliv och jakt på eller snarare ett sökande efter kärleken. Men liksom i Supernova är det här något mer än chic lit. Mer oro. Mer verklighet. Och i Projekt Längtan tar Lisa oss även med till Afrika, till Ghana där hon till slut hamnar som volontär. Volontär med med en managmentskonsults uppgifter. Och hon trivs med att göra skillnad och hon trivs med Afrika.

Och jag trivs med Lisa. Stockholmsdelen är intressant men Ghanadelen ger mig som väntat mest. Trovärdigt om expatlivet, byråkrati och korruption, värmen, regnen, Afrika. Och min småtråkiga favoritanekdot är nog sökandet efter den där världsbanksrapporten. Efter  åtskilligt letande och frågande får hon den äntligen i sin hand. Den känslan. Och tja, naturligtvis fanns inte lösningen där heller. Så är livet som biståndsarbetare i Ghana.

Men Lisa står delvis utanför biståndsvärlden, hon iakttar och analyserar. Hon har sitt hjärta hos entreprenörerna och de fria marknadskrafterna. Exemplifierat genom den lite dryge expaten Bruce, som anställt "tre bloody ghanians" i sitt luftkonditioneringsföretag sedan de sågs förra fredagen på expatpuben. Tre arbetstillfällen. Tre riktiga jobb. Tre vägar ur fattigdom. Utan inblandning av FN, Världsbanken eller någon NGO.

Mellan böckerna bodde Marika King i Tanzania. Nu har hon ett annat jobb än författare. Också. För en fortsättning vore förstås trevligt. Som läsare känner jag att efter dessa två böcker kan det vara färdigt. Men det kan också fortsätta.

Läs mer om Marika King på www.marikaking.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar