fredag 10 november 2017

Eldstorm av Nevada Barr

Dags för ännu en Anna Pidgeon deckare, mina favoritdeckare som alla utspelar sig i olika amerikanska nationalparker.

Anna är fortfarande stationerad i Mesa Verde National Park där den förra boken Ond vind utspelade sig men hon har som så många andra NPS-, FS- och BLM- anställda engagerats i bekämpningen av en skogsbrand i Lassen National Park i norra Kalifornien. Anna arbetar som sjukvårdare och säkerhetsansvarig. Anna är dessutom till yrket brottsbekämpande ranger, vilket väl kan likställas med nationalparkernas egen polisstyrka.

Anna och hennes kollega behöver gå för att hämta en skadad brandman när en plötslig ändring i vädret gör att brandmansstyrkan överraskas av en eldstorm. De tar sig till en uttorkad flodbädd och lyckas med nöd och näppe överleva infernot. Men inte alla, någon har mördats med kniv under de kritiska minuterna. Hur är det ens möjligt. Väderomslaget medför dessutom starka vindar, dimma och minusgrader. Branden släcks men farorna är inte över. De fallna träden på tillfartsvägen och den täta dimman omöjliggör en räddningsaktion utifrån. De överlevande är isolerade och en av dem är en mördare. Upplagt för drama. Och det är något med det där när två sorters drama korsas. Både överlevandedramat och själva mordramat. Det blir riktigt bra.

Eldstorm är den sjätte boken om Anna Pidgeon i svensk översättning och den fjärde i serien om Anna Pidgeon. Jag som helst läser böcker i den ordning de skrivs och ges ut på originalspråk hoppas förstås på att den femte boken blir den sjunde på svenska. I så fall bär det av till Cumberland Island National Seashore utanför Georgia kust härnäst. Totalt finns - än så länge - 19 stycken deckare med Anna Pigeon i huvudrollen.

Jag stortrivs med att besöka en massa olika amerikanska nationalparker genom dessa böcker. Det är betryggande att jag har många kvar att läsa och att Nevada Barr fortfarande skriver och ger ut nya böcker i serien.

Läs mer på Nevada Barrs hemsida här, på Hoodoo förlag här och på Böcker emellan här.

Boken är ett recensions ex från Hoodoo förlag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar