torsdag 10 maj 2012

Tyska bokintryck

Med svenska ögon i Bayern. 

I den lilla lilla bokhandeln i Mittenwald fann jag denna bok i skylten:

 I den stora stora bokhandeln i Munchen fick den här boken stort utrymme på bästa plats:


Liksom även den här boken:

 

Men på topplistans första plats regerade den här boken:


 Själv slog jag dock till på Bettina Hoerlins Steps of courage - My parents journey from Nazi Germany to America, införskaffad på Deutcher Alpenverein's Museum i Munchen. Bettina Hoerlins far var en framstående tysk alpinist under mellankrigstiden. Bettinas Hoerlins mor var till hälften judisk.


Just nu visas på DAV's museum en intressant och balanserad utställning vid namn "Berg Heil" om det politiska sammanhang som DAV befann sig i under mellankrigstiden och andra världskriget, liksom den nazificiering som DAV genomgick.  

Heinrich Harrer fick tex en mottagning av Hitler efter att tillsammans med tre kamrater bestigit Eigers nordvägg. Bestigningen har Harrer skrivit om i klassikern i genren: Den vita spindeln . Harrer är, utanför klätterkretsar, mest känd för sina 7 år i Tibet (filmatiserad med Brad Pitt i huvudrollen). Harrer blev, efter ett försök att bestiga Nanga Parbat i nuvarande Pakistan, kvar i Tibet, medan andra världskriget rasade och fram till den kinesiska ockupationen.

1 kommentar:

  1. Haha, kul. Det stämmer precis med mitt intryck från Berlin för en månad sedan där jag också stötte på 100-åringen och diverse Schwedenkrimis.
    http://mimmimarie.blogspot.se/2012/04/litterara-berlin.html

    SvaraRadera