söndag 18 mars 2012

Isländsk litterär odyssé

Parallellt med min latinamerikanska litterära odyssé startar jag nu en isländsk litterär odyssé. Inför och under utlandsresor älskar jag att läsa, helst romaner från, och/eller som utspelar sig i, det land jag ska resa till. Fakta och biografier är också bra, men då ska de ha det där lilla extra, vara högaktuella eller stå för en ny vinkel eller sanning om landet/personen. Upprabblade fakta finns i guideböckerna.

Jag har läst ett par av deckarna av Arnaldur Indridason och någon mer ska det nog bli...

Följande litteraturlista användes inför och under en litterär temaresa till Island för snart 10 år sedan.

Äldre litteratur:
Gunnlaug Ormtungas saga
Egil Skallagrimssons saga
Njals saga
Völuspa, Havamal, Kvädet om Thym, Det korta kvädet om Gudrun, Höfudlausn, Sonatorrek

Modern litteratur:
Vigdis Grimsdottir - Flickan i skogen
Einar Mar Gudmundsson - Universums änglar
Halldor Laxness - Islands klocka
Thor Vilhjalmsson - Gråmossan glöder

Facklitteratur:
Peter Hallberg - Den isländska sagan
Jöran Mjöberg -Eldens källa - diktens ö
Jöran Mjöberg - Kvinnoöden i vikingatid.

Jag konstaterar att Egil Skallagrimson Saga jag redan läst. Vidare konstaterar jag att som oftast är det nya, aktuella, bra romaner jag föredrar inför resor. Även om Snorre var en läsupplevelse jag varmt rekommenderar! Och om någonstans, så är det väl på Island som de äldre sagorna har sin alltid aktuella plats.

Snabbt hittar jag i bokbloggosfären två inlägg att utforska: Böcker, Böcker, Böcker TEMA Isländsk litteratur och Dantes bibliotek Sammanfattning Nordisk läsutmaning Island.

Men var ska jag börja, framförallt hur ska jag prioritera, jag har ju så många andra böcker jag också vill läsa den närmsta tiden. Bokläsarens dilemma.

3 kommentarer:

 1. Kan nog inte hjälpa dig att prioritera, men det låter som en bra lista (säger även maken som har bra koll på Island och isländska). Särskilt Universums änglar och Islands klocka. Fler tips: Jon Kalman Stefansson och Steinunn Sigurdardottir. Och så Einar Karasons Djävulsön, första delen i en romantrilogi - läsvärt om efterkrigshistoria och islänningarnas förhållande till USA - den har också blivit film. En annan film är 101 Reykjavik.

  SvaraRadera
 2. Följande isländska bokhög kom med hem från biblioteket idag.

  Jon Kalman Stefansson - Sommarljus
  Einar Karason - Djävulsön
  Arnaldur Indridason - Frostnätter
  Hallgrimur Helgason - 101 Reykjavik

  Jag hade även siktat in mig på Halldor Laxnes - Islands klocka och Vigdis Grimsdottir - Flickan i skogen. Men de var utlånade.

  Sen är det där med att vara realist. Hur många hinner jag läsa innan sommaren. Fixar jag de fyra ovanstående får jag vara mer än nöjd. Och att läsa böcker efteråt från länder jag har besökt är trots allt också givande.

  SvaraRadera
 3. Men vilken bra idé! Det kanske man skulle haka på :)

  SvaraRadera