tisdag 3 juli 2012

Tematrio - Vatten

Jag övervägde ett slag en tematrio med fruset vatten, dvs snö och is. Men det är ju faktiskt sommar. Så det blir sand och salt vatten. Alla böckerna utspelar sig på stranden och i alla böckerna har händelser i havet eller på stranden avgörande betydelse för böckernas händelseutveckling.

En tematrio inspirerad av Lyran.

Strandsommar av Anita Shreve. En av Anita Shreves bättre tyckte jag när jag läste den. Åter är hon på stranden och i strandhuset i New Hampshire. Minns jag rätt är det dessutom i denna bok man genom återblickar i husets historia får glimtar från hennes tidigare böcker. Vad som hände under den där korta simturen visar sig tämligen avgörande.


The beach av Alex Garland. Ny och fräsch när den kom. Fångar backpackerns dilemma. Viljan att resa bortom  det orörda men att genom sin blotta närvaro och behovet av att dela upplevelserna med andra är det orörda förstört. Filmen var inte särskilt bra. 

Columbines kyss av Adriana Lisboa. En mycket annorlunda bok som jag läste i våras. Brasilien. Den unga författaren Teresa blir hypad värre efter att hon försvunnit i havet... Klart bäst av de tre i denna tematrio.

4 kommentarer:

 1. Jag gillade inte heller filmen The Beach speciellt, men då kanske man borde läsa boken i stället?

  SvaraRadera
 2. Har inte läst någon av böckerna, men det är kul med nya boktips!

  SvaraRadera
 3. Älskade verkligen The Beach när jag läste den för en väldigt massa år sedan nu. Tyckte att det var en av de bästa böckerna jag någonsin läst. Kommer fortfarande ihåg hur folk blev helt extatiska när de pratade om den boken.

  SvaraRadera
 4. Jag minns att boken var väldigt spännande. Närmare det äkta backpackerlivet, än när Leonardo di C och Hollywood gestaltade det hela. Men vad jag störde mig på att det var de tre svenska killarna i boken som pratade så dålig engelska att huvudpersonen knappt kunde kommunicera med dem. Miss av Alex Garland.

  SvaraRadera