torsdag 11 oktober 2012

En värld för Julius av Alfredo Bryce Echenique

Den här boken fick jag i tips av en vän när jag efterlyste och sedermera sammanfattade bra litteratur från Latinamerika. 

En värld för Julius utspelar sig i Limas extremt rika överklass under 60-talet. I centrum står den lille miljonärsgossen Julius som iakttar sin omvärld, sin vackra mamma, sin playboy till styvfar, sina drumlar till bröder, bråkstakarna till klasskamrater och tjänstefolket i det stora huset. Julius är ensam, liten, mager och intelligent. Han känner starkare samhörighet med tjänarna än med sin familj.

Jag tycker mycket om boken, om än den kanske är lite i tjockaste laget. Det som gör den så bra är hur allt skildras ur barnet Julius perspektiv. Vad som egentligen sker och hur livet egentligen är, t ex för fattiga i Peru, kan ibland bara läsas mellan raderna. Då och då fångas händelserna upp utifrån någon av de vuxna. T ex konkret och kritiskt ur något av tjänstefolkens perspektiv eller som fladdrande tankar i mammans världsfrånvända medvetande.

Det är en bok om klasskillnader. Även om vi främst följer coctailpartyn, golfspel, rikemansskolor och fina restaurangmiddagar så tappar man aldrig känslan för det utsatta tjänstefolkets situation. Det blir extra tydligt genom överklassperspektivet och det är uppenbart att det är just orättvisorna som Alfredo Bryce Echenique bl a vill lyfta fram.

En latinamerikansk klassiker. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar