onsdag 10 oktober 2012

Magic Tree House - Serie av Mary Pope Osborne

Sonen har hittat en ny favoritserie av böcker; Magic Tree House. En dag dyker en trädkoja upp i en skog nära syskonen Jack och Annies hus. Det visar sig att trädkojan kan transportera dem i tid och rum. Magikern Morgan le Fay skickar ut barnen på uppdrag i världen och de får uppleva de mest exotiska äventyr och träffa många historiska personer. I serien finns det runt 30 titlar och i ytterligare en serie (Merlin Missions) med något tjockare böcker om samma barn ytterligare 15 titlar. Några titlar: Mummies in the morning, Tonight at the Titanic och Ghost town at sundown. En del av dem finns översatta till svenska, men inte alla.
Jag har läst ”Abe Lincoln at Last” där Jack och Annie får i uppdrag att skaffa en fjäder från president Lincoln och samtidigt hjälpa honom hålla modet uppe i inledningen av det Amerikanska inbördeskriget. Det är en spännande historia där vi både hamnar i presidentens sovrum och får se Lincoln sitta i viktiga politiska möten. Men i sin strävan att lösa det givna uppdraget måste Jack och Annie hjälpa en fattig ensam pojke i en skog som barnen hamnar i genom magi. Det visar sig sedan att den fattiga pojken var Lincoln som barn, och ja, barnen lyckas med sitt uppdrag till slut.
Böckerna är typiskt amerikanskt pedagogiska och läsaren får med sig historiska fakta och kännedom om andra kulturer och länder. Men det funkar och sonen kommer ofta med fördjupande frågor om platser och händelser som han läst om.  Sonen tycker om böckerna eftersom de är spännande och intressanta.
Det har även satts upp en musikal med Jack och Annie som huvudpersoner, det finns datorspel mm. Kolla gärna in hemsidan om ni är nyfikna på karaktärerna och historierna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar