onsdag 6 februari 2013

Beautiful Creatures: Mörka drömmar, livsfarlig kärlek av Kami Garcia &Margaret Stohl


I Beautiful creatures - mörka drömmar, livsfarlig kärlek blandas amerikanskt highschoolliv och magi.

Ethan går på High school i den lilla sydstadshålan Gaitlin. Inget händer. Ethan vill bara växa upp och komma bort. Han platsar i basketlaget så han har iallafall någon att sitta med på lunchrasten. När en ny tjej, Lena, börjar dras Ethan oemotståndeligt till henne. Hon står för världen utanför. Lena blir inte accepterad. Hon är annorlunda. Hon är inte hejaklacksledartypen. Ganska snart visar det sig att Ethan och Lena har något mer än Ethans längtan bort gemensamt. De drömmer samma drömmar och kan tala telepatiskt med varandra.

Lena kommer inte bara utifrån, hon kommer från en mycket speciell sydstatsfamilj. De är besvärjare. Besvärjare har olika magiska gåvor. Och de blir mörka eller ljusa besvärjare den dag de fyller 16 år. När Ethan och Lena träffas har Lena 5 månader kvar till sin 16-årsdag. Nedräkningen börjar.

Något jag gillar i den här boken är beskrivningen av sydstadsmiljöerna som boken utspelar sig i. Lena bor hos sin morbror på familjen Ravenwoods plantage. Berättelsen länkas tillbaka till inbördeskrigets dagar. Nedan lånar jag en vacker bild på ett plantagehem från gästbloggande Susannas Broströms i Amerikatt. De flesta gamla plantager förstördes under inbördeskriget. Inte nedanstående, ej heller familjen Ravenwoods... Men Ravenwoods gods är bra mycket mer nedgånget, mörkt, gotiskt...


Beautiful Creatures har åtminstone i början det där som gör att man vill läsa vidare. Framåt mitten  tycker jag dock berättelsen stannar av och det blir lite samma fram till slutet. Massa oväntat men ändå inget oväntat. Upplägget på berättelsen gör att man känner att detta är väldigt mycket av del ett i en längre serie.

Förmodligen finns det något som tilltalar Twilightläsarna i den här boken. Jag har bara inte läst de böckerna (och är inte intresserad heller) så jag kan inte egentligen uttala mig, men det där med ung amerikansk kärlek med förhinder och fantasyinslag är väl ett tema i Twilight?

Boken ges ut på svenska i dagarna och kommer som film nu i februari. Boken är en stor succé på originalspråket och det borde den väl kunna bli även i Sverige.

De kommande delarna i serien finns utgivna på engelska. Läs mer här. 

Boken är ett recions ex från Semic.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar