onsdag 9 oktober 2013

INKA: I pumans skugga av A.B Daniel

I pumans skugga är en historisk roman som utspelar sig under Inkarikets sista skälvande år. Boken är överlag ganska rörig och för den delen väldigt detaljerad med en massa intriger och religösa upplevelser vid Inkans hov. Ett hov i upplösning. Interna stridigheter, maktkamper och inbördeskrig är det som präglar Inkariket när spanjorerna anländer. Trots att Inkariket borde vara övermäktigt är det chanslöst. Denna dramatiska miljö skildrar I pumans skugga.

I A. B Daniels roman är det den lilla flickan Anamaya från djungeln, som blir en ung Inkaprinsessa, vår huvudperson. Och med Fransisco Pizzaro kommer en ung spansk officer Gabriel. Osannolik och omdelbar kärlek uppstår. Kanske för att Anamaya är blåögd?

Det här är inte min sorts bok. Fokus är på de historiska detaljerna och personerna blir aldrig levande. Jag läser mycket gärna historiska romaner, men berättelsen och människorna måste vara fokus. Miljön ska istället fås som en bonus, en viktig bonus.

A.B Daniels Inkaserie består av tre böcker där I pumans skugga är del ett. A. B Daniel är förresten pseudonym för tre franska författare Antoine Audouard, Jean-Daniel Baltassat och Bertrand Houette.

Trots att jag inte blev så imponerad av denna bok så kanske jag ändå kommer ta mig igenom de andra två också, detta då jag har min egen Latinamerikautmaning i höst med fokus på Peru, Bolivia och Chile.  Jag vill gärna lära mig mer om Inkariket och Latinamerika - innan det blev Latinamerika. Kanske tar sig serien...?

För den som är intresserad av historiska äventyrsromaner så gästbloggas det just nu hos Bibliophilia i en serie inlägg om dylika serier. Kanske kommer en recension om INKA såsmåningom...? Gary Jennings ska förresten ha skrivit en liknande serie om Aztekerna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar