söndag 20 oktober 2013

Legend av Marie Lu

Legend av Marie Lu är onekligen en ungdomsbok i tiden. En dystopisk science fiction som för tankarna till Hungerspelen, men jag vet att det finns fler i genren som jag inte läst.

Republiken är en militärdiktatur ständigt i ett resurskrävande krig med Koloinerna. Gränsen mellan Republiken och Kolonierna går någonstans från mellersta Texas till North Dakota.

Day är 15 år och lever på gatan. Han är Republikens mest efterlysta småbrottsling. Han borde egentligen vara död.

June är 15 år och lever i en priviligerad värld med toppbetyg i skolan och spikrakt på väg mot en militär karriär. För det är i militären alla med förutsättningar sugs in.

Att Day och June möts beror på att Junes älskade bror Metias mördas och Day anklagas för mordet. June ger sig själv ut på jakt i de slumområden där Day håller till.

Junes möte med slumområdena, flera av dem är i karantän pga återkommande pestutbrott, är början på förändringen av hennes syn på Republiken. Tillsammans genomskådar Day och June det som framförallt de rika och privilegierade trott varit sanning.

Legend känns lite för kort. Jag vet att det är tänkt bli en hel serie i denna dystopiska värld, men jag hade gärna haft lite mer redan i denna första del. Mer fördjupning av samhället och människornas förhållande till det.  Jag vill naturligtvis veta hur det går för Day och June men jag vill framförallt redan nu veta mer om världen de lever i. Varför är det krig mellan Republiken och Kolonierna? Var exakt går fronten mellan västra och östra USA? Var det vulkanutbrotten som orsakade översvämningarna? Har kriget något samband med översvämningarna?  Och hur är det med resten av världen? Jag vill ha mer förklaringar för jag vill verkligen att få veta hur Day och Junes värld ser ut.

Jag misstänker att det kommer mer om USAs öde i uppföljaren. Det faller sig naturligt i den här sortens berättelser. Jag vill gärna läsa fortsättningen.  Prodigy och inom kort Champion finns utgivna på engelska för den otålige.

Boken är ett recensions ex från Modernista.

För den som vill läsa fler dystopier finns några läsvärda inlägg av min vilande medbloggare här; Fantastik och dystopier och Dystopier och postapokalyps del 2.

4 kommentarer:

 1. Den här har jag också funderat på att läsa men känns lite som en chansning för mig, då den egentligen inte verkar vara min typ :)

  SvaraRadera
 2. Det krävs nog att man ska gilla genren ungdomsdystopier...

  SvaraRadera
 3. Jag har också läst, och gillade mycket! Och precis som du blev jag väldigt nyfiken på hur världen blev som den blev. Vad hände med USA? Hur kom Republiken till? Men jag får väl ge mig till tåls till kommande Legend-delar.

  SvaraRadera
 4. Läste just ditt inlägg på LM. Noterade att vi tyckte liknande!

  SvaraRadera