fredag 24 februari 2012

Bokbloggsjerka: Nordiska författare

Den här veckan hoppar vi på Annikas bokbloggsjerka. Veckans uppgift är att pusha för en nordisk författare och tipsa oss om en bok av honom/henne som absolut måste läsas.

Min första tanke är Sofi Oksanen och hennes imponerande bok Utrensning. Men det känns mer spännande att tipsa om något som nog inte är lika allom bekant. Därför väljer jag den norske författaren Tarjei Vesaas och hans roman Fåglarna som är en modern klassiker.

Fåglarna (original: Fuglane, 1957) är ett starkt, psykologiskt drama om relationen mellan de två syskonen Mattis och Hege. Mattis är inte riktigt som alla andra och bandet till systern är starkt. När Hege träffar en man vänds Mattis tillvaro uppochned. Tarjei Vesaas berättar den här historien på ett oerhört lyhört och skickligt sätt, så att man som läsare förstår hur det ligger till utan att allt sägs ut. Språket ljuder med en spröd och skör, men samtidigt kraftfull klang; mycket egenartat, samtidigt enkelt och sparsmakat. Det är en bok man inte läser snabbt utan med eftertanke. Den finns i en fin nyutgåva från förlaget Lind & co (se bilden), men läs gärna på originalspråket, nynorska - det skänker en extra dimension, och som svensk klarar man det efter en stund utmärkt även om några ord här och där är främmande.

Tarjei Vesaas har också skrivit romanen Is-slottet, som även den är mycket läsvärd.

7 kommentarer:

 1. Isslottet tänkte jag faktiskt läsa i den nordiska utmaningen :) Jag såg att biblioteket har både Isslottet och Fåglarna... ska jag kanske välja Fåglarna i stället?

  SvaraRadera
 2. Tack för tipset. Det är svårt att få till det där att läsaren förstår trots att man inte skriver det.

  SvaraRadera
 3. Monika: Jag skulle välja Fåglarna, tyckte den var snäppet bättre, men det kan ha berott på att jag läste den först.
  Jag kan inte låta bli att tipsa om en till norrbagge: Per Pettersson och hans första bok Ut och stjäla hästar. Fantastiskt om en relation mellan en pojke och hans far, mycket spännande dessutom, utspelar sig i andra världskrigets Norge.

  SvaraRadera
 4. Såg för övrigt alldeles nyss att Lyran tipsar om Isslottet!
  http://lyrannobel.blogspot.com/2012/02/jerka-om-norden.html

  SvaraRadera
 5. Tack för ditt fina tips. Jag förbannar tidens flod läste jag i somras. Så bra!

  SvaraRadera
 6. Tack för tipset om Fåglarna, den vill jag läsa. Har nog aldrig läst nynorsk, men tycker att bokmål är lättläst. Vi får väl se vilket språk det blir.

  SvaraRadera
 7. Tack för tipset. Har inte läst så mycket på nynorska, men mycket på bokmål, så det vore skoj att prova.

  SvaraRadera