måndag 20 februari 2012

Chile 1973

Insåg medan jag skev mitt sammanfattande inlägg om litteratur från Latinamerika att jag faktiskt har ett riktigt bra boktips själv att förmedla:

Joan Jara: Victor - en sång utan slut. Boken är Victor Jaras änka Joan Jaras berättelse om sitt liv med den legendariske folksångaren. Hela hennes berättelse är bra och intressant, men extra spännande är de dramatiska dagarna före och efter militärkuppen 1973. Victor Jara var en av de allra första som fängslades och mördades på Estadio Chile. Boken är förmodligen ett av mina allra bästa bokloppisfynd någonsin!

Mer om tiden för militärkuppen i Chile, naturligtvis i romanform i Isabel Allendes Andarnas hus. Jag har Landet i mitt hjärta kvar, en bok jag förstått är självbiografisk och som också bl.a skildrar dessa år.

Naturligtvis finns även den svenska filmen Svarta Nejlikan, om den kontroversiella ambassadören Harald Edelstam. Filmen i sig imponerar inte anmärkningsvärt, däremot Harld Edelstam ... (hade hellre sett en riktigt bra dokumentär!) Och det faktum att vänner i Colombia sett filmen och imponerats gillar jag förstås...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar