tisdag 5 mars 2013

Kärlek vänskap hat av Alice Munro (noveller)

2013 deltar jag i Annas novellvåg i bokbloggarhavet. Min egen utmaning återfinns här.

Jag kan konstatera att jag redan har läst fler noveller än förra året. Det är lätt att förbättra sig om man börjar på noll. Roligt var att min bokklubb på mitt förslag denna gång valde valfri novellsamling av Alice Munro. Vi var helt enkelt fler med ett behov av att läsa just Alice Munro.

Läsningen av denna min första novellsamling 2013 gick relativt trögt, vilket främst berodde på min av mig redan kända motsträvighet mot noveller. Och det är det där att för varje ny novell behöva starta om känslomässigt. 

Jag tillät mig själv som uppmuntran att skriva ett kort inlägg efter varje novell... Alla mina korta inlägg om novellerna i Kärlek vänskap hat återfinns enklast genom ett klick på ämne Noveller. Eller genom ett klick på plats Kanada.

Vad gäller novellsamlingen Kärlek vänskap hat  så är den finstämd, vacker och vemodig. Novellerna pendlar mellan uppgiven sorgsenhet och realistisk hoppfullhet. Tyckte mycket om den. Berättelserna stannar kvar efteråt. Alla novellerna är liknande på något vis, trots att de utspelar sig under olika tider och helt olika saker händer. Kandensisk landsbygd och småstad, ofta kvinnliga huvudpersoner, ofta tillbakablickar till skeden tidigare i livet, ofta sjukdom och död närvarande. Stämningen och språket knyter ihop dem alla. De är alla riktigt riktigt bra. Jag har svårt att lyfta fram någon enskild novell.

Bilden är lånad från Atlas som givit ut tre av Alice Munros novellsamlingar på svenska;  För mycket lycka, Kärlek vänskap hat och Nära hem.

2 kommentarer: