fredag 24 januari 2014

De som inte vann av Gabriella Ekström

När jag blev tillfrågad av SE förlag att läsa Vattenbäraren, som är tredje delen i Gabriella Ekströms cykeltrilogi om den franske proffscyklisten Mathieu Talabardon, var jag något avvakttande. Framförallt då jag - trots att jag som jag upplever det har mängder av cykelintresserade i min närhet - faktiskt inte är ett dugg intresserad av cykel.

Jag läste förra året Gabriella Ekströms roman Kära Sacha som utspelar sig i längdskidåkningens värld med mycket stort nöje. Men till skillnad från cykel så intresserar längdskidåkning mig. Men eftersom jag gillade Kära Sacha så ville jag ändå ge den där cykelboken en chans...

Att läsa del tre i en serie först går dock inte, så istället för att läsa Vattenbäraren bad jag om den första delen i trilogin,dvs De som inte vann. 20 etapper senare har jag tagit mig i mål efter en fullföljd Tour de France. I De som inte vann följer vi  Mathieu som redan som förstaårsproffs fått chansen att cykla Tour de France

Jag konstaterar att jag vet mycket mer om landsvägscykling nu. Och när jag nästa gång på ett Sportnytt ser en stor klunga cyklister rulla in över mållinjen på ett cykellopp i en del i en Tour eller ett Giro så förstår jag att det är oerhört mycket som händer som inte syns alls för den oinsatte. Taktik och rävspel och bara en sån sak som att alla inte kör för att vinna.

De som inte vann är lättläst och underhållande och det är givande läsning även för mig som är totalt oinsatt i cykelsporten. Men lite sportintresserad bör man nog ändå vara. Det är trots allt en tävling som skildras och personporträtten är inte alltför djupa utanför det som rör själva cyklingen.

Att läsa boken blir för mig som att följa med LIVE på Tour de France. Allt ur rookien Mathieus perspektiv. Jag kommer på mig själv med att vilja plocka upp boken och läsa vidare just för att jag vill veta hur det går i tävlingen. Hur ska Mahieu och hans lagkompisar klara nästa etapp i bergen? Och det är svårt att inte låta sig charmas av den snygge fransmannen. För ung, snygg, lovande, kaxig, stark och solbränd är han, Mathieu.

Första delen i Gagriella Ekströms cykeltrilogi heter De som inte vann, andra delen heter Lejontämjaren och tredje delen som kom ut 2013 heter Vattenbäraren.  Alla är utgivna på SE förlag.

Utöver cykel- och åtminstone lite sportintresserade vuxna läsare kan jag faktiskt tänka mig att Gabriella Ekströms böcker kan vara böcker att sätta i händerna på yngre sportintresserade manliga - mer eller mindre - motvilliga romanläsare. Så många böcker som förhoppningsvis tilltalar just den subgruppen finns faktiskt inte, så det är lovvärt med både cykeltrilogin och Kära Sacha.

Läs min författarintervju inför min läsning av Kära Sacha här. Läs om Kära Sacha här.
Vinnare i det första Tour de France 1903...(från wiki)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar