måndag 27 januari 2014

The Expats av Chris Pavone

The Expats av Chris Pavone är en bok jag kommit över helt slumpartat. Men det var ett riktigt lyckat möte. Det är en raktigenom mycket smart historia. Det är FBI och CIA och andra men ur en helt annan vinkel än den vi är van vid.

Boken har varit en Top Ten Bestseller på olika amerikanska listor. The Expats är inte översatt - ännu. Det är en bok som borde kunna tränga igenom det anglosaxiska thrillerflödet, framförallt för sin annorlunda miljö och annorlunda hjältinna.

Kate är hemmafru i Luxenburg tillika medföljande till sin man Dexter, som fått ett lukrativt kontrakt inom banksäkerhet i Europa. Kate tar hand om sina små pojkar, träffar andra expatfruar och njuter av att äntligen få leva ett liv med tid. Få tid att umgås med barnen, få tid att se Europa. Långt borta är det hårt arbetande dubbelliv hon levt i Washington. För ett dubbelliv är det hon levt, såsom CIA agent i hemlighet, inte ens hennes man vet om hennes förflutna. Nu känner hon lättnad över att få lämna den tiden bakom sig.

Men. Naturligtvis. Men. Det dyker upp ett annat amerikanskt expatpar i Luxemburgs lilla värld av utlänningar. Det tar inte lång tid innan Kate blir misstänksam. Det är något som inte stämmer med detta par.

Jag kan bara summera det hela med att det hela tar många oväntade vändningar och samtidigt som Kate snokar runt och nyttjar sina kontakter så hämtar och lämnar hon på skolan och dricker kaffe med de andra hemmafruarna. Och med det sagt är det inget myspys. Det är snarare inköp av pistoler i Amsterdams red light district och fasadklättring på kontorsbyggander som blir följden...

Som sagt. The Expats är en smart och fräsch thriller av Chris Pavone. En uppföljare kommer i vår; The Accident och jag läser om den boken att åtminstone en person i The Expats återkommer som huvudperson.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar