lördag 29 september 2012

Bronsdolken: Den utstötte av Michelle Paver

Bronsdolken är en ny äventyrsserie som riktar sig till barn i åldern 9-12. Michelle Paver har tidigare skrivit serien Vargbröder.

Vargbröder utspelar sig på stenåldern. I Bronsdolken har vi förflyttat oss till bronsåldern. Och det tycker jag är riktigt intressant. Bronsåldern känns som en väldigt spännande och tämligen okänd tidsålder i litteraturen. Det är en ganska orolig tid. Samhällen fogas in i större sammanhang. Länder börjar ta form. Framförallt kring de stora floderna som  Eufrat&Tigris och Nilen. I Sverige är det hällristningarnas och gravhögarnas tid. Kring Medelhavet är det tiden före Antikens Grekland. Mykene och Kreta blomstrar. Och det är någonstans i den grekiska övärlden som Den utstötte utspelar sig.

Bronsdolken är spännande från första sidan. Den utstötte 12-årige Hylas är på flykt undan okända onda krigare. Han förstår inte vad som händer och framförallt inte varför. Men han vet att han måste hitta sin lillasyster Issa. De kom ifrån varandra när de blev överfallna.

Pira rymmer från sin instängda tillvaro som en prästinnas dotter, hennes och Hylas vägar korsas när de båda är på flykt. Telamon är Hylas vän, men han är son till en hövding och plötsligt vet inte Hylas längre vem han kan lita på. Delfinen Silver blir Hylas vän och Silver och hans flock spelar en avgörande roll i dramat.

Både Vargbröder och Bronsdolken är barnböcker som utspelar sig i historisk tid. Men de ligger nära fantasygenren. Religionen har stor betydelse för människorna under bronsåldern. Men magi handlar det inte om. Och det här är definitivt inte fantasy. Ändå tror jag att barn som gillar att läsa fantasy mycket väl kan gilla dessa böcker.

Boken är ett recensions ex från bokförlaget Semic.

2 kommentarer:

  1. Låter riktigt spännande! De böckerna ska vi kolla efter när vi är hemma igen.

    SvaraRadera
  2. Jag älskade vargbröder! En av de bästa böcker jag har läst. Och denna tyckte jag var lika bra, så nu går jag och väntar på att andra delen ska komma.

    // Anna

    SvaraRadera