söndag 16 september 2012

Clara and Mr Tiffany by Susan Vreeland

Clara Driscoll är en självständig kvinna i New York i den omvälvande tiden för sekelskiftet 18-1900. Hon är anställd som designer på Tiffany Glas and Decoration Company, ett av tidens ledande tillverkare av mosaiker och glasfönster. Det är de stora världsutställningarnas tid med fokus på Chicago 1893 och Paris 1900. Det är brytningstid mellan det överlastade Viktorianska och det mer naturalistiska Art Noveau (i Sverige mer känt som Jugend). Det är Arts and Crafts och industrialism.

Clara lever för sitt arbete och gör stora uppoffringar för att etablera sig och få ett erkännande. Mr Tiffany, konstnären som äger företaget, har nämligen beslutat att inga gifta kvinnor får arbeta på företaget. Han ger inte heller sina medarbetare några offentliga erkännanden för sina bidrag till det som företaget skapar. Clara leder den kvinnliga avdelningen på företaget där många av de mest exlusiva föremålen skapas och Clara är den som designar de första lampskärmarna med blyinfattat glas till världsutställningen i Paris. Dessa lampskärmar blir något av Tiffanys signum under tidigt 1900-tal. Men det är hela tiden Mr Tiffanys namn som syns i pressen.

"Daffodills" designad av Clara Driscoll

"Wisteria" designad av Clara Driscoll.
Undrar hur många 1000 små glasbitar?
Språket är vackert och flödande och illustrerar väl föremålen och miljöerna som skildras liksom tiden som romanen utspelar sig i. Även Claras känslor och tankar beskrivs levande. Vi får inblickar i Mr Tiffanys överdådiga överklasshem så väl som misären i emigrantkvarteren. New Yorks expansion med utbyggnad av tunnelbana och de första skyskraporna och tilltron till ingenjörskonsten beskrivs. Kvinnornas kamp för sina rättigheter. Det märks att Susan Vreeland har lagt ned stor möda på research. För det är till stor del verkliga personer och händelser som beskrivs. Källorna är t ex en gedigen samling av brev som Clara skrev till sin mor och systrar, utställningskataloger och arkiv. Susan Vreeland har skrivit fler historiska romaner som utspelar sig i konstnärlig miljö och jag kan verkligen tänka mig att läsa fler.

Denna finns ännu inte på svenska, men några andra av hennes böcker gör det, t ex Flicka i hyacintblått.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar