torsdag 20 september 2012

Skolbiblioteket - skolans hjärta

Som jag berättat tidigare så tar böcker och läsning stort utrymme i skolan här i USA och i detta har givetvis biblioteket en viktig roll. Dörren till biblioteket står öppen hela dagen och elverna droppar in och ut. De två biblotikarerna hjälper till med att hitta böcker om det behövs, men de flesta barnen vet vad de vill ha och går direkt till hyllorna. Barnen får bara låna hem två böcker i taget, så de flesta är till biblioteket flera gånger i veckan. Eleverna får få dit när de vill och det passar med deras undervisning. Har man t ex gjort klart sina matteuppgifter är det helt OK att gå till biblioteket en stund.

Biblotikarerna är verkligen måna om att alla elever ska tycka att det är roligt att läsa och anstränger sig för att hitta rätt böcker till alla elever. Systemet med nivåindelning på alla böcker hjälper till med detta, se tidigare post här. Och det är gott om böcker att välja på.

Biblotikarerna är verkligen öppna och välkomnande och genom att de träffar alla skolans elever har de mycket god koll på alla och vet i princip allas namn. En trygghet bara det på en ganska stor skola.


Ibland har de även lektioner i biblioteket, sonen har t ex haft en lektion om uppslagsverk och atlas och hur man hittar fakta. Såg på skolans FB-sida att de hade en lektion i internetsäkerhet för de yngre barnen här om dagen, så verksamheten i biblioteket är lite blandad. Men det är läsning och information som är i centrum.

Frågar man sonen vad som är bäst med skolan här kommer svaret snabbt: Biblioteket!

1 kommentar:

  1. This makes me very happy! Yes, our role is very mixed. We teach technology skills as well as support instruction in all subject areas. Yes, love of reading is the heart of the program.

    SvaraRadera