måndag 24 september 2012

Iceland - Land of the Sagas av Jon Krakauer och David Roberts

Iceland - land of the Sagas är en helt fantastisk bok om Island och de isländska sagorna. De två journalisterna Roberts och Krakauer närmar sig Island och dess sagor utifrån naturens, äventyrens och de vackra fotografiernas perspektiv. Läsaren får bland annat bekanta sig med Egil Skallagrimssons saga, Njals saga, Grettirs saga, Laxdaela saga, Gislis saga...och de platser där de utspelar sig.

Boken är från tidigt 90-tal och när det begav sig arbetade både Krakauer (foto) och Roberts (text) för det amerikanska äventyrsmagasinet Outside. Det märks att boken är skriven av en journalister för det är som om man kan plocka långa stycken text lite varsomhelst ifrån i boken och detta stycke kan istället läsas som en djupgående tidningsartikel.

Jon Krakauer är förresten mest känd för de båda böckerna Into thin air – om den ödesdigra bestigningen av Everest 1996 och Into the Wild – om samhällskritiska Christopher McCandless flykt från civilisationen till Alaskas vildmark (filmatiserad 2007)

Att Iceland – Land of the Sagas är skriven för över 20 år sedan spelar mindre roll. I jämförelse med de isländska sagorna är dessa 20 senaste år försumbara. Som läsare får man ha överseende med att bilmodellerna och kläderna på fotografierna är från slutet av 80-talet.

Jag gillar verkligen den här boken. Jag gilla det sätt boken tar sig an Island, hur sagornas magi och landets skönhet serveras läsaren, tilltalande och lättillgängligt med ett vackert språk och vackra bilder. När man läser känner man hur författaren och fotografen älskar och fascineras av Island. Och de lyckas förmedla sina känslor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar