fredag 14 september 2012

Vackra akvareller av Allen Say

Nu har sonen hittat en ny favorit i skolbiblioteket. Denna gång inte en bokserie, utan en favoritförfattare/konstnär.

Allen Say berättar med stämningsfulla akvareller och enkla, gripande meningar. De berätterlser vi (ja, jag kan inte låta bli att läsa böckerna jag också) har läst hittills verkar vara självupplevda eller självbiografiska.

Grandfather's Journey handlar om morfars resa till USA från Japan i slutet av 1800-talet, hur han bosätter sig i San Fransisco, men längtar hem till barndomslandet Japan och återvänder med sin familj. I Japan föds sedan barnbarnet Allen, som vill se morfars andra hemland. Han flyttar så småningom till USA även han, och längtar till sitt Japanska barndomsland.


The Lost Lake handlar om en pappa och en son som efter en lång sommar av arbete (för pappan) och väntan (för sonen) beger sig på en vandringsresa i bergen. Även här är det barndomens vackra landskap som söks. Men nu är det en massa andra människor vid barndomens sjö. Pappan drar med sig sonen längre upp i bergen, genom skogar och över slätter. Till slut når de en sjö som inte störs av andra och pappan kan ge sin barndomsupplevelse till sonen.

Inga av Allen Says böcker verkar vara utgivna på svenska, men man kan läsa dem med ögonen också. Och det är inte mycket text, så det går rätt lätt att översätta till mindre barn.

1 kommentar:

  1. Kanske något för oss att köpa in till biblioteket ... Ser att de finns att köpa på Adlibris.

    SvaraRadera