tisdag 20 november 2012

Något måste hända nu av Anna Lindberg

Kim är en femtonårig tjej som bor i ett litet samhälle nånstans i glesbygds-Sverige. Ända sedan vårterminen i sexan har hon hängt ihop med jämnåriga Ulrik. Ulrik med det vildvuxna håret och den gängliga kroppen, lika full av energi som en terrier. Ulrik lär henne saker hon inte redan kan, sådant som inte ryms i hennes trötta mammas värld, som att röka och skolka och klättra på hustak.

Så kommer en ny tjej till klassen. Isabelle. Bara namnet får oss att tappa balansen. Inflyttad från Stockholm med en svart, världsvan aura omkring sig; både Ulrik och Kim dras till henne och de tre bildar snart ett udda litet gäng. Men som i all tresamhet finns inbyggda spänningar och svek lurar runt hörnet. Saker händer, eller saker händer inte - men längtan finns där och spränger, och så lätt det kan gå fel.

Det här är en riktigt fin ungdomsskildring av debutanten Anna Lindberg. Jag sugs in i språkets gungande rytm och friska bilder, det sjuder av tonårsförväntan och både platsen och människorna blir väldigt levande. Ett plus för den träffsäkra skildringen av det geografiska klassperspektivet, stad-land (där läkardottern Isabelle kontrasteras mot arbetarsonen Ulrik). Något måste hända nu är utgiven på det nya Bonnieravknoppade förlaget Mix med profilen unga vuxna, noveller och fantastik. Håll ögonen öppna för Mix förlag i fortsättningen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar