söndag 18 november 2012

Okända väsen av Tracy Chevalier

Okända väsen av Tracy Chevalier utspelar sig i början av 1800-talet i den lilla kuststaden Lyme Regis på Englands sydkust. Mary Anning och Elizabeth Philpot letar fossiler på stränderna och i rasbranterna. Den fattiga Mary Anning för sitt levebröd, Elizabeth Philpot för sitt nöjes skull. Intresset för och skickligheten att hitta fossiler knyter samman Mary & Elizabeth, ålders- och klasskillnader till trots.

Boken ger lite Jane Austen vibbar. Det är samma tidsanda. Yngre kvinnors jakt på en lämplig make och subtila klasskillnader baserade på hur många pund om året de övre medeklassfamiljerna har att leva av. Jane Austen får till och med vara med i boken, som en person Elizabeths yngre syster förmodligen träffat på en tillställning.

Okända väsen är verklighetsförankrad. Både Mary Anning och Elizabeth Philpot är verkliga personer som levt. Mary Annings fynd av dinousauriefossil hade avgörande betydelse för naturvetenskapens utveckling. Naturligtvis fick vetenskapsmännen som köpte och kategoriserade fossilen de stora erkännandena. Men som enastående fossiljägare (till skillnad från samlare) fick även Mary Anning berömmelse.

Boken är lättläst och intressant. Jag stör mig lite på den svenska titeln; Okända väsen. Borde inte Remarkable creatures översatts till Märkliga varelser istället? Titeln får ju en att tro att boken handlar om något övernaturligt. En fossil kan väl knappast anses vara ett väsen?

1 kommentar:

  1. Håller helt med om att den dåligt "översatta" titeln stör. Om det ens kan kalla översättning, då den svenska titeln har en helt annan betydelse än orginalet, och dessutom är helt utan koppling till bokens inenhåll.

    SvaraRadera