onsdag 28 november 2012

Ungdomsböcker om vänskap

Barn- och ungdomsböcker på temat vänskap - om hur skör en vänskap kan vara - finns det gott om. En bok som tangerar detta ämne skrev jag om för ett tag sedan, Något måste hända nu. Här är tre böcker till som jag gärna vill rekommendera. Alla råkar ha en tjej som huvudperson!

I Förlåt Elina av Sofia Nordin möter vi Evelina, 11 år. När hon leker med Elina är det bara de två och de har sin egen fantasivärld, som ingen annan ryms i. Men det är en ojämlik vänskap. Evelina har ingen annan vän, men Elina har flera stycken och ibland duger inte Evelina. Ändå litar hon alltid på att Elina kommer tillbaka till henne.

När Evelina blir utsatt för mobbning händer det otänkbara: Elina sviker henne. Evelina får så småningom en ny bekantskap i en flicka som befinner sig ännu lägre i rang, men behandlar henne då ungefär som hon själv blivit behandlad. Det här är en fin och träffsäker och samtidigt lite sorglig skildring av hierarkier och vänskapsrelationer när man befinner sig mellan barndom och tonår. Boken passar läsare i åldern 9-12 år.

Inte vatten värd, en nyutkommen bok av Ulrika Lidbo, innehåller liknande motiv som Förlåt Elina, men den är skriven för en något äldre läsekrets (ca 12-15 år). Här är det Edith som förtvivlat gärna vill få vara med Lucinda. Det är hon som är coolast och vackrast, har högst status och bor i det tjusiga villaområdet, men hon är manipulativ och Edith kommer alltid i sista hand.

Det Edith är mest rädd för är att bli förknippad med den nya, "konstiga" tjejen Sigga; hon deltar aktivt i utfrysningen av henne bara för att få vara kvar i innegänget. Problemet är bara att hon känner Sigga och till och med umgicks med henne hela sommaren innan åttan, eftersom hon då var jourhemsplacerad i Ediths familj. När Edith avslöjar Siggas hemligheter för klassen i samband med en skolresa (och alltså bryter mot sekretessen) försvinner Sigga. Vad har hänt henne? Vilken skuld har Edith? Här finns mycket att diskutera. Boken är lättläst och har en spännande thrillerintrig som gör att den kan passa även för mindre vana läsare.

En annan ny bok är Mellan dig och dig av Katarina Kieri, som ju fick Astrid Lindgren-priset i år. Katarina Kieri är en unik röst; med stor omsorg om orden skriver hon fram alldeles levande karaktärer och hon är en mästare bland annat på att skildra vad som händer mellan människor när "ingenting" händer. I den här boken handlar det om 17-åriga Tora och hennes värld. Hennes sociala liv utgörs av en trevande vänskap med den fåordige Ivar, och sparsamma kontakter med några andra jämnåriga i skolan, plus skolbibliotekarien Sven, som driver kulturgruppen hon är med i. En höst passerar, och när den gått är inget sig likt. Samtidigt som allt är - precis som vanligt.

Mellan dig och dig kräver viss mognad, man bör kanske vara 15 eller äldre (gärna vuxen) för att riktigt uppskatta den, även om den inte alls är svårläst eller formellt avancerad. Den handlar långt ifrån bara om vänskap och utanförskap, till exempel får man ta del av Toras relation till föräldrarna. En förälskelse tar också stor plats i boken. Hur når man närhet till en annan människa? är en fråga som infinner sig. Vad händer om man vågar närma sig? Det kan gå fel, men man kan också få syn på oväntade skatter! En djupt hoppingivande berättelse. Och rolig! Jag tror jag log mig igenom hela boken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar