måndag 5 november 2012

Trolldomens tre skrifter: Rubinernas bok av John Stephens

Om man gillade Smaragdernas bok så blir man inte besviken på Rubinernas bok. Det är samma tempo, samma svindlande  och oväntade äventyr runt varje hörn. Och det är förflyttningar i tid och rum när man minst anar det.Om Smaragdernas bok skrev jag här.

Om första boken mest handlar om Kate, den första skriften var ju ödesbestämd till henne, så handlar Rubinernas bok mest om mellanbrodern Michael. Men alla tre syskonen, precis som i första boken har viktiga och betydelsefulla roller i kampen att rädda världen från den ohygglige.

I Rubinernas bok kommer vi också närmare en lösning på mysteriet med syskonens försvunna föräldrar. Tillsammans med barnen får vi allt fler ledtrådar kring vilka de var och varför de försvann.

I större delen av den här boken skingras syskonen.

Michael och Emma jagar den andre av trolldomens tre skrifter tillsammans med Doktor Pym och Gabriel, i Italien, i Sydamerika, på Antarktis... De möter drakar och alver och...

Kate hamnar av misstag (?) i New York för 100 år sedan. Där möter hon en stad med den vanliga världen sida vid sida med den magiska världen, innan den senare drog sig undan. I New York möter hon även Rafe, pojken med de gröna ögonen vars öde är länkat till hennes eget. Jag tycker om den här delen av berättelsen. Här går det lite långsammare. Jag tillåts lära känna karaktärerna som Kate möter litegrann iallafall.

Jag hade lite svårt  att komma in i och acceptera fantasyvärlden i Smaragdernas bok. I Rubinernas bok är det lättare. Nu vet jag på ett ungefär hur det är tänkt, vilka varelser som finns och vilka regler som gäller. Jag behöver inte bekymra mig om det som spretar åt olika håll. Världen förklaras allteftersom dramatiken utvecklas. Rubinernas bok kan jag läsa rakt igenom som ett äventyr. Förmodligen är det därför jag tycker bättre om Rubinernas bok än Smaragdernas bok.

Rubinernas bok slutar verkligen mitt i en äkta cliffhanger. Det är väldigt uppenbart att Emma kommer att få den viktiga rollen i tredje delen... Jag tror de här tre böckerna behöver läsas i ordning, annars blir det svårt att hänga med i de snabba svängarna och i de många flytten i tid och rum. 

Boken är ett recensions ex från bokförlaget Semic.

1 kommentar:

  1. Jag älskar böckerna!!! Jag bara undrar är det någon som vet när tredje kommer ut??

    SvaraRadera