torsdag 29 augusti 2013

Hallå? E-böcker och torkade tårar utan handskar i två tävlingar!

Hittade in på Litteraturkvalster & småtankar idag och såg att bokbloggen firar 1 år med 2 stycken fina tävlingar. Här och här. Men tänka sig, det är nästan ingen som hakat på. Trots att ett av prisen är HELA Torka inga tårar utan handskar trilogin.

Hallå var är ni som brukar tävla här och där? Är det för att hela bokbloggsvärlden redan fått rec ex av denna onekligen grundligt bokbloggade trio...?

Men jag som inte läst böckerna och inte varit så sugen på att läsa trilogin heller, kan liksom inte låta bli att tävla denna gång, för någon gång i livet vill jag ju ändå läsa dessa omskrivna böcker...

Frågan som Litteraturkvalster & småtankar ställer för att man ska kunna få tävla är svår, mycket svår;

Du ska svara på följande fråga: Vilken bok och/eller författarskap har betytt mest för dig? (tänk känslomässigt inte nödvändigtvis litterär kvalitet) Utveckla gärna dina tankar.

Det är helt enkelt en hopplös fråga att besvara för mig. Så jag kanske inte ens kvalificerar mig för tävlingen. Svaret är förmodligen ingen, eftersom det är så många. Men genom åren har jag ändå haft ett antal kompisböcker och jag skulle kunna utveckla tankarna kring någon av dem. Med kompisbok menar jag en bok som man kan lita på i alla lägen och som följer med en så länge, så att det nästan känns att man umgås med boken. Den blir en kompis. Kompisboken kan vara väldigt tjock och därmed följa med länge eller kompisboken kan helt enkelt läsas många gånger under flera års tid.

Min allra första kompisbok var Ursula K LeGuins trilogi Övärlden. (Uppföljarna räknar jag inte. De ingår inte. Håller inte alls samma klass. Tänker bort dem) Det är den bok (eller tre böcker då) jag i särklass läst fler gånger. Första gången på mellanstadiet. Därefter då och då. Och ofta bara ett  favoritstycke här och där. Det var inte kärlek vid första ögonkastet. Det var något som växte fram.Varför vet jag inte, men det är något med stämningen, något med det svårförståeliga, något med det outsagda, något med kartan, något med ojämnheten, något med självklarheten, något med fullkomligheten. Nu var det MYCKET LÄNGE sen jag öppnade den boken, men boken har för alltid en särskild plats i mitt hjärta och jag som ständigt försöker minska mitt bokinnehav lånar INTE ens ut den till någon...

Grattis till Litteraturkvalster & småtankar på 1 årsdagen från Böcker emellan.

1 kommentar:

  1. Klart du är kvalificerad till utlottningen. Ett bra svar och intressant val av bok.

    SvaraRadera