måndag 26 augusti 2013

Nattfåk av Johan Theorin

Jag gillar Johan Theorins Ölandskvartett. Om Skumtimmen skrev jag här. Nattfåk är nummer två i kvartetten. I höst kommer Rörgast, Den blir nog läst såsmåningom, även om jag ju faktiskt redan haft förmånen att se originalet. Kolla här! Men jag läser kvartetten i ordning, så före det ska jag läsa Blodläge. 

Måste dessutom tillägga att jag verkligen beundrar och tilltalas av de fyra böckernas namn. De fångar stämningen i böckerna och är konsekventa.

Nattfåk är både en deckarhistoria och en spökhistoria. Jag inser att jag redan glömt de många detaljerna i Skumtimmen men jag tror inte det är därför jag tycker bätte om Nattfåk. Det är något i enkelheten i berättelsen som tilltalar mig. En enkelhet som ändå ger en oviss, spöklig och spännande historia.

I Nattfåk flyttar en familj från Stockholm till den gamla fyrmästargården på norra Öland. En gård med närvaro och en rik historia på ond bråd död.

Den röda tråden Gerlof finns med även i denna berättelse. Han sitter, klurig och klok, och funderar ut avgörande slutsatser på sitt äldreboende i Marnäs.

Bok läst under bloggsommarlovet.

3 kommentarer:

  1. Jag tycker Nattfåk är mer mystisk och åt spökhistoriehållet än de andra. Det är därför jag gillar den bäst :)

    SvaraRadera
  2. Nattfåk är riktigt bra!

    SvaraRadera
  3. Jag ser fram emot de två jag har kvar...

    SvaraRadera