torsdag 15 augusti 2013

Steps of courage av Bettina Hoerlin

Steps of courage - my parents journey from Nazi-Germany to America, är en intressant biografi som Bettina Hoerlin har skrivit om sina föräldrar. Deras liv rymmer ett stycke tysk och amerikansk historia. Bådas resor levnadsöden är speciella så jag förstår att Bettina Hoerlin är stolt över sina föräldrar. Kanske främst över sin far vars meriter som pionjär i Alperna, Anderna och Himalaya hon med rätta vill lyfta fram. Men det är modern, om jag förstår Bettina Hoerlin rätt, som med sin utstrålning alltid blir centrum i det rum hon befinner sig.

Boken hittade jag på Deutche Alpenvereins museum i Munchen i fjol. Då pågick en utställning om den tysk-österikiska alpina sällskapets nazifiering och DAVs uppgörelse med densamma. Hermann Hoerlin var en av centralgestalterna i Alpenvereins styre. Han var hela tiden starkt emot politiseringen av föreningen och han var hela tiden starkt emot nazismen. 
 
Bettinas mor var halvjudinna och med alla de komplikationer det innebar lyckades Bettinas föräldrar ändå att gifta sig. De tvingas emigrera och valet föll till slut på USA. Hermann Hoerlin var även en framstående fysiker och fick såsmåningom jobb i Los Alamos där utvecklingen av atombomben pågick.

Boken är indelad i två delar; Tyskland och USA. Jag är klart mest intresserad av den tyska delen. Om de beskrivna alpina pionjära expeditionerna på 30-talet till Kanchenjunga, Nanga Parbat, Huascaran mfl och om nazismens övertagande av den tyska-österrikiska alpina klättervärlden. Därtill är det väldigt intressant att att följa Nurnberglagarnas påverkan och förkrigstiden ur Bettina Hoerlins föräldrars perspektiv. I USA är det förvisso intressant med de tyska immigranternas liv, men inte lika intressant...

Totalt sett är Steps of courage läsvärd, som en skildring av en tid och två människoöden. Och för mig kanske det ändå är dags för omläsning av Henrich Harrers klassiker Den vita spindeln igen. Den vita spindeln beskriver förstabestigningen av Eigers nordvägg i Schweiz. Det var den allra första klätterepicbok jag läste och den fängslade mig verkligen. Den utspelar sig under samma pionjära årtionden som när Herman Hoerlin var på topp som klättrare. 

 Bok läst under bloggsommarlovet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar