tisdag 28 augusti 2012

Den Röda Grevinnan: en europeisk historia av Yvonne Hirdman

En annorlunda, läsvärd och mycket fascinerande biografi om Yvonne Hirdmans mamma, Charlotte. Yvonne Hirdman är professor  i historia vid Stockholms universitet. Hennes mamma var tyska som levde ett liv så fascinerande att det kan få en undertitel som En europeisk historia.

Den röda grevinnan är välskriven, lättläst och spännande, med ett driv som biografier sällan har. Fakta från brev, små lappar, sovjetiska arkiv och böcker blandas med fiktion där Yvonne Hirdman själv föreställer sig hur det nog var.

Och efteråt vet jag inte vilken tid i hennes liv som var mest fascinerande, barndomen under 1:a världskriget i tyskspråkiga rumänska delar av Österrike-Ungern, bland vänsterintellektuella i Weimarrepublikens Tyskland, början av Stalins terror i Sovjetunionen i slutet av 30-talet eller varför inte att som en främmande fågel landa i stiljtjen i beredskapstidens Sverige. Mest spännande är självklart när snaran dras åt kring de tyska kommunisterna som emigrerat till Sovjetunionen. När jag läser sådana här böcker känns Sverige väldigt perifert.

Rekommenderas!

2 kommentarer:

  1. Det är en helt underbart skriven biografi, mycket bättre än genomsnittet. Tiden i Sovjet tyckte jag var lite långtråkig till slut dessvärre.

    SvaraRadera
  2. Läser denna bok just nu och kan bara hålla med... en otroligt facinerande bra bok.

    SvaraRadera