onsdag 29 augusti 2012

Underverk av Brian Selznick

Brian Selznick har gjort det igen! Efter "En fantastisk upptäckt av Hubo Cabret" kommer han nu med "Underverk". Också detta är en underbar grafisk roman som på ett finurligt sätt varvar text och "filmiskt" bildberättande.

Boken om Hugo Cabret utspelade sig i Paris; i "Underverk" befinner vi oss i New York, och vi följer två parallella berättelser som har tydliga beröringspunkter längs vägen. Det handlar om Rose och Ben, två barn som lever på 1920- respektive 1970-talet. Båda rymmer till New York för att söka efter sin rätta hemort, sin tillhörighet i världen. Rose är döv från födseln och henne följer vi i den tecknade berättelsen - mycket fint skildras här den dövas värld utan ord eller dialog (utom på skrivna lappar). Ben berättar sin historia med ord, också han är döv men till att börja med bara på sitt ena öra. Så småningom möts de två berättelserna och man förstår hur allt hänger ihop.

Den gåtfulla, varma, magiska stämningen från Hugo Cabret präglar också "Underverk". Många inslag känns också igen, såsom fascinationen inför märkliga gamla ting och intresset för stumfilmen. Det här är också en roman om och en hyllning till staden New York (och det naturhistoriska museet där!). En bok jag varmt rekommenderar till alla, från 9-årsåldern och uppåt - även som högläsning för yngre barn.

1 kommentar:

  1. Har lånat just denna bok på biblan idag! Satsar på ditt tips, dvs högläsning även av Underverk, precis som Hugo Cabret!

    SvaraRadera